donderdag 29 juli 2010

Marktkooplui nemen het recht in eigen hand en passeren Brink


In de commissievergadering Economie & Mobiliteit van 13 juli stonden de kemphanen tegenover elkaar. Inspreker Arie Slagboom, marktkoopman, en namens de Marktcommissie Bart Meijer, ondernemer in de binnenstad en voorzitter van de Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven. De strijdbijl was opgegraven vanwege het advies van de door de gemeente ingestelde Marktcommissie en de daadwerkelijke uitvoering van een van de adviezen, namelijk het oprekken van de openingstijden van de dinsdagmarkt. Van 2 uur naar 5 uur.


maandag 26 juli 2010

Respect voor het Eigen Kapitaal van Eindhoven


In de laatste raadsvergadering voor het reces kwamen de onderwerpen Eindhoven Airport, de nieuwe kraakwet en de gemeentelijk financiën aan de orde. Het laatste onderwerp, de gemeentelijk financiën, had alles te maken met respect richting de Raad voor eerder gemaakte afspraken en met begrotingsdiscipline. Reeds geruime tijd bestaat er de harde afspraak met de Raad dat er op de gemeentelijke balans te allen tijde, behoudens echte financiële rampspoed, een bedrag van € 50 miljoen onaangeroerd blijft. Een soort ijzeren reserve die alleen aangesproken kan worden als er geen andere financieringsbronnen meer zijn en de kosten (echt) Onvoorzien, Onvermijdbaar en Onuitstelbaar zijn.

woensdag 14 juli 2010

Grenscorridor N69 en DAF


Woensdag 14 juli, vol verwachting afgereisd naar een bijeenkomst van de Provincie Noord-Brabant in het DAF-museum, over de Grenscorridor N69, simpel gezegd de verbinding tussen Eindhoven en Hasselt België. Dit was ook de eerste kennismaking met gedeputeerde Yves de Boer, die zeer recent, 25 juni, is geïnstalleerd. Uit de Eindhovense Raad waren D66, VVD, Leefbaar Eindhoven en de PvdA aanwezig. Ook wethouder Joost Helms was aanwezig. Helaas werden mijn verwachtingen niet waargemaakt.

donderdag 1 juli 2010

Gemeente Eindhoven scoort erg goed in Elsevier onderzoek


Eindhoven stijgt van plaats 141 in 2009 naar plaats 14 in 2010! Een mooie plek, net onder Utrecht (plaats 9), maar boven Amsterdam (plaats 18). De eerstvolgende Brabantse B5-gemeente is Breda op een mooie 28-ste plaats. ‘s Hertogenbosch (49), Tilburg (56) en Helmond (109) volgen. De overall winnaar is Naarden, de hekkesluiter Pekela in Groningen (plaats 428). Eindhoven scoort met name goed in de Top-25 Jongeren (plaats 4) en Top-25 Dinky’s (plaats 4).
Sterke punten van Eindhoven zijn de voorzieningen voor ‘zorg en onderwijs’, de ‘economische positie’ en het aantal ‘arbeidsplaatsen’ en de voorzieningen op het gebied van de thema’s ‘cultuur’, ‘horeca’ en ‘winkels’. Punten waar nog aan gewerkt moet en kan worden is ‘veiligheid’ (dubbel min, maar dat wisten we al), ‘werkeloosheid’ en ‘welstand’ (ook dubbel min).
Last but not least scoort Eindhoven ook nog eens goed op de profijt index (plaats 11), oftewel de positie op de ranglijst van beste gemeentes afgezet tegen de positie op de ranglijst bij woonlasten. Een fijne stad dus voor weinig geld!