maandag 27 december 2010

Van Abbemuseum, een 'politiek instrument'?


Al eerder heb ik over het Van Abbemuseum geschreven. Vooral omdat ik het jammer vind dat het museum en haar publiek uit elkaar lijken te drijven. Aangezien ik geen achtergrond als curator heb, heb ik me verre gehouden van de inhoud van het museum en me beperkt tot de meer bedrijfsmatige kant. Gelukkig zijn er mensen met verstand van de inhoud. Vandaar dat ik bijgaande nieuwsbrief van de heer Henk Pijnenburg, verzamelaar, galeriehouder en kunstkenner, integraal overneem op mijn blog. Vanzelfsprekend met toestemming. Henk Pijnenburg beschouwt in zijn nieuwsbrief het Van Abbemuseum met de blik van een kenner en liefhebber. De conclusies van Henk Pijnenburg geven mij hetzelfde gevoel als wanneer ik door het museum loop: distantie, niet geraakt worden, zwaar en onmeedogend. Waar is het museum waar je met liefde wordt uitgedaagd en verrast? Het museum dat spanning biedt. Waarom wordt ons in Eindhoven de schedel vol diamanten van Damien Hirst onthouden (Rijksmuseum)? Of de spannende 'blotebillen' jurk van Marlies Dekkers (wederom Rijksmuseum), Edvard Munch (Kunsthal Rotterdam) en Hella Jongerius (Boijmans van Beuningen Rotterdam). Zijn we in Eindhoven bang geworden voor een museum waar ook cultuur en kunst getoond wordt voor meer dan alleen de kunstelite? Of is ons Van Abbemuseum inderdaad verworden tot een (politiek) speeltje van en voor de elite? Charles, help ons, verras ons, verontrust ons, verbreed onze blijk en maak ons wijzer!

zondag 26 december 2010

€ 20.000 voor Serious Request, met dank aan LEGO


De Eindhovense Gemeenteraad heeft met de (LEGO) steentjes actie, zie ook de eerdere blog van 19 december, een bedrag van (afgerond) € 20.000 bij elkaar gebracht voor Serious Request. Veel van de Eindhovense partijen in de Raad, helaas niet allemaal, hebben hun steentje bijgedragen om de actie tot een succes te maken. Ik heb zelf met Tom van den Nieuwenhuijzen (Groen Links) en Tonnie van den Berk (Trots op NL) op donderdag 23 december steentjes verkocht. Erg leuk om te doen. Resultaat, een mooie bijdrage aan het totaal bedrag van € 7.135.707, -, een nieuw record (en dat zonder bijdrage van de Nederlandse regering). € 22.000 meer dan de editie van 2009, toen nog inclusief een bedrag van € 3 miljoen bijdrage van de regering. Kortom, het Glazen Huis Eindhoven was een groot succes en Eindhoven en Nederland hebben zich weer eens van de goede kant laten zien.
Mijn persoonlijke dank gaat nog wel uit naar LEGO die geheel belangeloos 30.000 steentjes ter beschikking hebben gesteld. Top!

woensdag 22 december 2010

Er is geen zondag meer


Er is geen zondag meer

Er is alleen lawaai en snelverkeer

Er is geen eind en geen begin meer aan de week

Er is geen zondag meer

En alles racet en raast

Er is geen zondag meer
Er is alleen haast

Ik wil 'm terug
Precies als vroeger

Met de warenhuizen dicht

Want ik wil eens per week de eeuwigheid op zicht

Ik wil de zondag terug

De stilte en het groen

Ik wil de zondag terug
De zondag terug van toen


Bovenstaand gedicht van Paul de Leeuw werd door het CDA ‘voorgedragen’ als reactie op het initiatief van D66 in de commissievergadering van 21 december om het thema zondag-openstelling nog maar weer eens in de ‘groep’ te gooien. De stelling van D66 is: iedereen is helemaal vrij om te kiezen en dus moeten alle Eindhovense winkeliers zelf kunnen bepalen of ze op een zondag, of welke dag van de week dan ook, al dan niet open gaan. Of deze vrijheid ook echt wordt doorgetrokken en het voorstel dus betekent dat alle winkels in Eindhoven ook echt twentyfour/seven open mogen zijn werd niet duidelijk. Dit zou, als we de redenering van D66 volgen, wel de ultieme consequentie zijn. Echter dit werd niet duidelijk, dus ook is niet duidelijk hoe D66 in het geval van 24/7 om wil gaan met de veiligheid- en leefbaarheidissues (wonen in winkelgebieden)? Wie weet kan D66 hier nog over nadenken. Of denkt men hier liever niet over na, omdat de consequentie kan zijn dat het enige argument voor de volledige zondag-openstelling, de totale vrijheid van het individu, toch begrensd moet worden?

zondag 19 december 2010

30.000 Lego-steentjes voor Serious Request


December vorig jaar heeft mijn collega Yasin Torunoglu het initiatief genomen om het Glazen Huis naar Eindhoven te halen. Het begon eenvoudig met een winterse flyer actie in de binnenstad van Eindhoven. Op 19 januari 2010 diende Yasin een actuele motie in de gemeenteraad in om steun te krijgen van het college voor de actie om het Glazen Huis naar Eindhoven te halen. Het college ging vierkant achter de actie staan en de rest is geschiedenis. Sinds zaterdagavond zitten de drie DJ’s opgesloten in het de 7-de editie van het Glazen Huis op de markt in Eindhoven.
Voor het goede doel, het helpen van aidswezen in Afrika, hebben we weer een actie opgezet. En ook deze keer is de gehele gemeenteraad hier achter gaan staan en hebben we dus een bijdrage van de Eindhovense gemeenteraad aan Serious Request. Top!
We proberen gezamenlijk als gemeenteraad 30.000 Lego blokjes à € 1 te verkopen en zo gezamenlijk van de verkochte blokjes een zo groot mogelijk weeshuis te bouwen voor de weeskinderen in Afrika. Er wordt dagelijks gebouwd op het 18 septemberplein. Doe mee en koop steentjes. Dit kan ook via de site 'Draag een steentje bij'

zondag 12 december 2010

Dag 6 van ‘De week van ...’: 11 december 2010


Zaterdagavond Fausto Arce Rivero uitgezwaaid. Hij vertrekt na lange tijd als politiek vluchteling in Nederland geleefd te hebben weer terug naar zijn geboorteland Bolivia. Fausto was als bestuurslid van de Partij van de Arbeid een kleurrijk en vriendelijke mens. Politiek was voor hem vanzelfsprekend, ‘politiek is leven’ zei hij. Maar ook zag hij politiek als een ambacht, waarin contact met de bevolking voorop stond. Daar was sociaal-democratie immers voor bedoeld. Voor dit laatste heeft hij altijd gestreden. In Bolivia is hij in het verleden opgepakt voor zijn politieke en democratische gevecht met het leger dat de macht, mede dankzij de Amerikaanse CIA, in handen had. Na een vlucht uit de gevangenis, waar hij 5 jaar had als politiek dissident vastgezeten heeft, is Fausto in Nederland beland. Nu gaat hij weer terug naar zijn vaderland. Jammer voor de PvdA Eindhoven, goed voor Bolivia. Het ga je goed. Fausto, el nuevo Presidente de Bolivia !
(op de foto Fausto met oud-voorzitter Frank)

zaterdag 11 december 2010

Dag 5 van ‘De week van ...’: 10 december 2010


Vrijdag 4 uur was het dan zover, de raad wordt geïnformeerd over de komende bezuinigingen. Tien fracties waren ruim vertegenwoordigd in de raadszaal, één (nieuwe) fractie ontbrak nog? De wethouders en burgemeester presenteerde hun deel van het maatregelen palet. Wat opviel is de hoge frequentie van termen zoals ‘systeeminnovatie’, ‘ontdubbelen’, ‘stroomlijnen’, ‘slimmer’ en ‘efficiency’. Zaken die uit de kast worden gehaald om een flink deel van in totaal € 56 miljoen aan ombuigingen te duiden. Tel daarbij op € 5 miljoen aan hogere tarieven en er is een bedrag van € 61 miljoen binnengeharkt, op papier weliswaar.

vrijdag 10 december 2010

Dag 4 van ‘De week van ...’: 9 december 2010


Op een bijna volledig politiekloze dag kan er flink doorgewerkt worden aan andere zaken. Toch is er altijd tijd, en onbewust toch ook behoefte, voor wat mijmeringen over de aanstaande politieke actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het dossier Plaza Futura. Of aan de bezuinigingsvoorstellen, hoe het nu verder moet met de Bieb waar structureel € 3 miljoen bezuinigd gaat worden (bijna 50% van de subsidie) en de Brainport evaluatie die er aan komt. Op dit laatste wachten we al zo lang, dat ik me er nu nog niet aan waag, een paar weekjes geduld kan er nog wel bij. De bezuinigingen moet ik eerst maar eens goed bestuderen. Resteert Plaza en de Bieb.
Het ziet er naar uit dat Plaza nu uiteindelijk toch kan gaan uitzien naar een nieuwe lokatie. ‘Drie corners ‘n penalty’ lijkt het wel.

donderdag 9 december 2010

Dag 3 van 'De week van ...': 8 december 2010


Woensdag 8 december leek een dag te worden zonder al teveel politieke content. Maar zo blijkt weer, het venijn zit vaak in de staart (of in de avond en nacht), zoals we vanochtend in het ED mochten lezen. Daarover later meer.
Allereerst een korte recensie. Een goede vriend had mij uitgenodigd om samen een hapje te gaan eten. Hiervoor had hij een relatief nieuw restaurant op de Kleine Berg (nr. 10) uitgekozen, Wiesen. Ik pretendeer geen connaisseur te zijn, maar wil toch graag mijn complimenten maken. Naast het feit dat we een mooie avond hebben gehad met goede gesprekken, is Wiesen zeker een aanrader. Prima atmosfeer, het zat ook lekker vol, het eten was heerlijk en de wijn goed. Tot slot verstond de gastvrouw haar vak. Kortom, een aanrader.
Echter gedurende ons diner speelde zich op lokaal politiek niveau het een en ander af, konden we lezen in de krant. De PvdA fractie bestaat nu immers niet meer uit 10, maar uit 9 leden. Een van onze (ex-)fractiegenoten heeft besloten om zelfstandig verder te gaan. Niet om de politiek inhoud, las ik in het ED, maar

woensdag 8 december 2010

Dag 2 van 'De week van ...': 7 december 2010


Als lid van twee commissies, Financiën & Bestuur en Economie & Mobiliteit, is iedere eerste en derde dinsdag van de maand goed gevuld met twee commissievergaderingen. Een om 5 uur en een om kwart over 8. Gisteren was met name de eerste commissie interessant in verband met twee stevige en omvangrijke financiële dossiers, de Reserveringen en de Begrotingswijzigingen (zo’n 10 centimeter leesvoer). Verder natuurlijk het ‘wiet’-dossier. Na een uitgebreide en correcte toelichting van Rob van Gijzel en een korte discussie, werd al snel duidelijk dat de zo gewenste maatregelen om de criminele activiteiten aan de achterdeur aan te pakken door gereguleerde wiet-teelt, niet haalbaar zijn. Na gesprekken van de onze burgemeester met minster Opstelten, die overigens na de criminele gebeurtenissen in Eindhoven van vorige week direct zijn agenda schoonmaakte voor een afspraak, is de koers duidelijk.

dinsdag 7 december 2010

Dag 1 van 'De week van ...': 6 december 2010


Als PvdA fractie in Eindhoven publiceren we op de PvdA Eindhoven site bij toerbeurt een weekblog: de 'week van ...'. Als je niet dagelijks blogt, maar je onderwerpen kiest, is het even wennen om over de zaken van alledag te schrijven. Maar goed, toch maar op zoek naar onderwerpen. Als eerste kwam er vandaag een mail binnenrollen van een Eindhovenaar met goedkopere alternatieven voor de ongelijkvloerse kruisingen van de tweede HOV-lijn (Hoogwaardig Openbaar Vervoer).

woensdag 1 december 2010

Participerende jongeren


Gisteren in de Raad het voorstel 'Raadscommunicatie 2011-2014' besproken. Een document over de wijze waarop de Raad met de Eindhovenaren wil communiceren. Het gaat er in dit verband niet alleen om dat de Eindhovenaren geïnformeerd worden over het wel en wee en de besluiten van hun Eindhovense politiek, maar ook dat meer Eindhovenaren zich betrokken gaan voelen bij de politiek in hun eigen stad. De lokale politiek staat staat immers dichter bij de uiteindelijke resultaten in de stad dan de landelijke politiek. Landelijk beleid kan op lokaal niveau geïnterpreteerd worden en soms zelfs gerepareerd worden. Een kwestie van prioriteiten.
De werkgroep had als doelgroep de ‘participerende’ burger gedefinieerd. Omdat in het voorstel de jongeren als doelgroep ontbrak, heb ik hier in de commissie namens de PvdA vragen over gesteld en verzocht om de doelgroep jongeren alsnog toe te voegen.