zondag 27 februari 2011

Play 4 en Buste de Femme naar Ramallah


Zaterdagmiddag, opening van Play 4 in het Van Abbemuseum. Lekker druk, wat een bemoedigende opening van deze nieuwe expositie is. En het moet gezegd, het is natuurlijk fantastisch om in een museum te lopen waar het leeft en bruist. Opvallend was het ontbreken van de politiek. Voor zover ik heb kunnen vaststellen een oud wethouder, een raadslid en een lid van de directieraad van de gemeente Eindhoven. Daar had het Van Abbe meer verdient denk ik.
Mijn relatie met de Play exposities blijft weerbarstig. Ook deze keer werd ik niet echt gegrepen. Daar komt nog bij dat de zalen voor een flink deel door tussenschotten waren verdeeld in kleinere ruimtes. Dit komt het gevoel van de schoonheid van het gebouw niet echt ten goede, jammer. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de rol die de bezoeker van een museum kan spelen, Pelgrim, Toerist, Flaneur en Werker.

woensdag 23 februari 2011

Eén ding rechtzetten

De drie missers in 2010. Eén ding kunnen we rechtzetten. Een persoon kan dat doen. Jij!

zaterdag 19 februari 2011

Is € 145,- teveel?


Vandaag waren mijn schriftelijke vragen aan het college over de hoogte van het tarief voor inhuur derden voor het Eindhovens Dagblad reden om flink uit te pakken (voorpagina Regio-katern). Bijgaand het artikel, de door mij gestelde vragen en een korte toelichting.
Ten eerste zijn mijn vragen geen kritiek op het commercieel (onder)handelen van BMC. Het staat hen vrij om in de markt die uurtarieven te vragen en uit te handelen die voor hen optimaal zijn. Zij zijn immers een commercieel bedrijf en streven, vermoed ik, onder andere naar winstmaximalisatie en het creëren van ‘shareholder’ value. Overigens denk ik dat het niet altijd commercieel even slim is om het hoogste tarief te vragen.

zaterdag 12 februari 2011

Hidden Heroes & Matter of Time


Het Designhuis opende vandaag de exposities ‘Hidden Heroes’, in samenwerking met het Vitra Design Museum, en ‘Matter of time’ van Dutch Invertuals. Beide kleine maar sprankelende exposities. Het is goed om te zien dat het Designhuis na een rommelige en verwarrende periode weer positief van zich doet spreken met deze mooie en toegankelijk dubbelexpositie.
‘Matter of time’ is een samenwerkingsproject van negen ontwerpers die met 600 jaar oud hout, dat diende als fundering voor de stadstoegang tot Eindhoven, aan de slag zijn gegaan. Het hout is bij de archeologische opgravingen ten behoeve van de fietsenkelder onder het 18 Septemberplein te voorschijn gekomen. Zeer bijzonder is het werk van Remco van de Craats, die met hout, potloden, klemmetjes en tie-wraps een soort van insecten creëerde.

vrijdag 4 februari 2011

2015: FC Eindhoven en Oranje Zwart openen gezamenlijk topsport stadion


Nog een jaartje of vier en de huurovereenkomst voor FC Eindhoven loopt af. En aangezien er voor de huidige plek van het Eindhoven stadion andere plannen zijn, zal ergens in 2015 FC Eindhoven stadionloos zijn. Begin 2010 zijn de plannen voor de Genneperparken goedgekeurd en is FC Eindhoven te kennen gegeven dat men met haalbare plannen moet komen voor een stadion en locatie, waarna de gemeente tracht het te realiseren. Een randvoorwaarden die meegegeven werd, is dat er sprake moet zijn van een exploitabel stadion. Wat dat precies betekent mag Joost weten, maar we zullen zien. Persoonlijk denk ik dat voor een eerste divisie club als Eindhoven het erg moeilijk zal worden om de plannen voor een eigen stadion gerealiseerd te krijgen. Dit ondanks het respect dat ik heb voor alle mensen die FC Eindhoven een warm hart toe dragen en hard werken om van de club een succes te maken, zowel de professionals, de vrijwilligers en de supporters. Maar als een eigen stadion niet exploitabel te maken is, en laten we hopen dat FC Eindhoven in dit kader al haar kaarten niet zet op de kantoren- of winkelmarkt, wat zijn dan de opties?