donderdag 22 december 2011

Verkiezing Raadslid van het Jaar


Dinsdagavond, na een lange Raadsvergadering, was het tijd voor de verkiezing van Raadslid van het Jaar, Talent van het Jaar en de beste Fractie van het Jaar. Het werd een leuke avond en met name het CDA en de PvdA vielen in de prijzen. Foto's
Als beste fractie was er sprake van een ex aequo: CDA en PvdA samen. Leuk is dat we als PvdA uit een underdog positie toch nog deze gedeelde ‘eerste’ plek hebben weten te bemachtigen. Zeker als coalitiepartij is dat denk ik goed, temeer daar de jury als motivatie de stevige dualistische opstelling van de PvdA benoemde. Da’s mooi denk ik. Felicitaties natuurlijk ook aan het CDA, die wat mij betreft opvallen omdat ze een vorm van ‘coöperatieve oppositie’ hanteren en een goede fractie hebben met nieuw talent en ‘oude’ rotten.
Als Talent van het Jaar kwam Karin Wagt uit de bus. Terecht, alhoewel er meer goede kandidaten in de Eindhovense Raad zitten. Maar de kwalificatie ‘bijtertje’ klopt en is een mooi en terecht compliment. Want het is niet altijd makkelijk om tegen de stroom in te durven gaan. En Karin kan en durft dat. Proficiat!
En tot slot kwam ikzelf uit de bus als Raadslid van het Jaar. Het is altijd leuk als je van de stad, de pers, de ambtenaren en een vakkundige jury, tenminste dat is mijn mening:-), deze waardering krijgt. Waarvoor dank. En natuurlijk is het mooi dat de Jan van den Biggelaar Trofee nu een jaar bij een PvdA-er thuis mag staan
Op naar een mooi 2012, de lat ligt weer een stukje hoger.

Raad unaniem akkoord met onderzoek naar Van Abbe


Dinsdagavond is de Raad unaniem akkoord gegaan met mijn initiatiefvoorstel om een onderzoek in te stellen naar het Van Abbemuseum. Dat is een mooi resultaat, omdat een breed draagvlak naar zo'n onafhankelijk onderzoek gewoon prettig is. Nu wordt de Taskforce samengesteld en dan is het tot april afwachten wat de resultaten zijn. Lijkt me interressant, ook voor Charles Esche en het Van Abbe. Zie ook mijn eerdere blog over dit onderwerp: Taskforce aan de slag bij Van Abbe

maandag 19 december 2011

Column Jos Kessels (zaterdag 17 december)


Een columnist heeft de vrijheid om de werkelijkheid te interpreteren, maar vliegt uit de bocht als hij de feiten niet kent. En helaas ging Jos Kessels afgelopen zaterdag voorbij aan de feiten in zijn column ‘Kleine arbeid’. Het is begrijpelijk dat Jos Kessels kritisch oordeelt over bestuurders en politici, ook van de PvdA, die in het verleden met te hoge salarissen en vergoedingen aan de haal gingen. En dat is nu precies de reden dat PvdA wethouder Staf Depla vooruitloopt op landelijke wetgeving in de aanpak van dit probleem. En daarom is het niet terecht dat Jos Kessels deze wethouder, en de PvdA, de maat neemt ten aanzien van het beleid om topsalarissen bij gesubsidieerde instellingen in te dammen. Immers het huidige college, waar wethouder Depla financiën voor zijn rekening neemt, heeft het afgelopen anderhalf jaar veel maatregelen genomen om de kosten voor inhuur derden binnen de gemeente drastisch te verlagen.

zondag 18 december 2011

POST-IT bij Tante Netty


Vanmiddag bij de opening van alweer de derde expositie dit jaar van Tante Netty geweest: POST-IT. In Woensel West, de Edisonstraat, weet onze Tante weer te verrassen met een superleuke expositie. De zelf gemaakte stop-motion, Player 1 Tante Netty, is echt goed. En ook mijn dochter Eva heeft een kleine bijdrage geleverd.
Verder is er ergens in Eindhoven (Karel de Grotelaan?) nog een Post-it 'Man in Pink' gemaakt, als tribute to 'the Man in Black, Mr. Cash'. Het lijkt wel of er een Post-It cultuur op gang gekomen is. Met creativiteit en veel geduld wordt de prachtigste urban-culture kunst gemaakt. Een soort van post(it)-graffiti kunst.


vrijdag 16 december 2011

Paal en perk aan ‘inhuur derden’?


Vandaag stond op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad dat de gemeente Eindhoven paal en perk stelt aan ‘inhuur derden’ bij gesubsidieerde instellingen. Door de gemeente gesubsidieerde instellingen die aan hun directie, of medewerkers, meer betalen dan de Balkenende norm (€ 187.000 bruto), worden hierop in de gemeentelijke subsidie gekort. Dat is goed. Echter om te voorkomen dat deze gesubsidieerde instellingen directieleden inhuren via hun eigen B.V. of een extern bureau, in plaats van ze in dienst te nemen en een salaris te betalen, moet er ook voor het uurtarief ‘inhuur derden’ een maximum worden bepaald. Het college stelt voor om dit maximum op € 225 per uur te zetten. Men onderbouwt dit met een berekening. Een berekening waar wel een paar vraagtekens bij te plaatsen zijn. Ten eerste gaat men in de berekening uit van 1.300 gewerkte uren op jaarbasis. Reken je dit om (inclusief 8 feestdagen en 5 vakantieweken), dan betekent dit dat een directielid dat ingehuurd wordt voor € 225 per uur, slechts 29 uur per week hoeft te werken om aan de Balkenende norm te komen. Dit is wel een erg korte werkweek voor iemand die € 187.000 bruto verdiend, lijkt me? Verder wordt rekening gehouden met een bureaumarge van 30%, oftewel in het geval van het maximumtarief van € 225 per uur, een bedrag van ruim € 65.000. Dit lijkt me een hoog bedrag voor de diensten, welke diensten overigens, die een bureau moet verlenen. Zeker als dit bureau ook nog eens de eigen B.V. zou zijn van de ingehuurde persoon. En tot slot, waarom zou een inhuurkracht bij een door de gemeente gesubsidieerde instelling per uur meer mogen verdienen dan een inhuurkracht bij de gemeente zelf? Stellen we als gemeente lagere eisen aan de kwaliteit? Lijkt me niet. Waarom niet de maximum uurtarieven gelijk trekken, namelijk € 145 per uur, zowel bij de gemeente als door de gemeente gesubsidieerde instellingen. Dit is eerlijk en duidelijk. En ook met een tarief van € 145 per uur, gecombineerd met een normale werkweek, valt er door de ingehuurde kracht een zeer behoorlijke boterham te verdienen op het niveau van de minister-president. Daarom zijn onderstaande vragen aan het college gesteld.

woensdag 14 december 2011

Koopzondag: de keuze tussen 12 of 52!


De koopzondagen hielden ook gisteren de commissie Economie & Mobiliteit weer tot in de late uurtjes bezig. Laten we voorop stellen dat de reden dat er we hier in de gemeente zo moeizaam uitkomen gelegen is in Den Haag. De SGP gijzelt daar de coalitie VVD-CDA (met gedoger PVV) en in ruil voor hun stem in de Eerste Kamer wordt de (koop)zondag als ‘no-go area’ bestempeld. Oftewel, we veranderen vanuit Den Haag niets en leggen het probleem op het bordje van de gemeenten, maar dan wel zonder de middelen om tot een fatsoenlijke lokale oplossing te komen. Dus dat wordt moeizaam, omdat hetgeen resteert een nogal zwart-wit keuze is. Of 12 koopzondagen of met behulp van het zogenaamde ‘toeristische regime’ volledige openstelling, dus 52 koopzondagen. Iets er tussenin is niet afdwingbaar en berust dus volledig op vertrouwen dat partijen (1) hierover afspraken kunnen maken en (2) zich hieraan houden. En als we het over ‘partijen’ hebben, dan is dit een zeer divers gezelschap, namelijk de kleine MKB-er die zelf in de winkel staat versus het grootwinkelbedrijf, vaak zelfs nog onderdeel van zeer grote venture capitalists. Het is niet verwonderlijk dat deze partijen moeite hebben elkaar te vinden. In Eindhoven zijn we hier nu al een jaar mee bezig. En wat bespreken we dan, een Raadsvoorstel dat van alle kanten rammelt.

zondag 11 december 2011

Nog 4 dagen om te stemmen


In het Eindhovens Dagblad viel de afgelopen weken twee keer mijn naam als mogelijke kanshebber voor de titel ‘Raadslid van het Jaar 2011’. Vanzelfsprekend is het erg leuk als je naam genoemd wordt in dit kader, laten ik daar eerlijk in zijn. Tegelijkertijd realiseer ik me dat er veel goede collega raadsleden zijn die aanspraak kunnen maken op deze titel. Denk aan de voorzitters van de grotere fracties, die op de belangrijke dossiers als generalist het woord moeten voeren. Of juist de voorzitters van de kleinere fracties, die al die dossiers met hun beperkte mankracht moeten verwerken. Of de individuele raadsleden die op hun specifieke dossiers tot goede en krachtige inhoudelijke inbreng komen. Of kritische vragen stellen. En dan heb je nog de raadsleden die iets minder zichtbaar zijn in de raadsvergaderingen, maar die volop zichtbaar en actief zijn in de stad en zo hun waarde bewijzen. Kortom, er zitten in de Raad van Eindhoven gewoon veel goede en betrokken collega’s.
Verder kun je als individu in deze ‘team’-sport eigenlijk nooit excelleren zonder je fractie, je collega’s in de raad en de ambtenaren. Daarom is de titel van beste fractie van het jaar eigenlijk mooier.
Wie het ook worden, raadslid, talent en fractie van het jaar, het is sowieso goed als veel mensen die betrokken zijn bij de politiek in Eindhoven stemmen. Ga naar:

Raadslid van het Jaar stemformulier

Nog tot en met aanstaande donderdag 15 december.

2011 (deel 3)


Het einde van het jaar stond voor mij voor een flink deel in het teken van mij initiatiefvoorstel Van Abbemuseum. Hierover heb ik al met regelmaat geblogd. Het resultaat van mijn inspanning is dat er naar alle waarschijnlijkheid in de laatste Raadsvergadering van dit jaar (20 december) een Taskforce benoemd gaat worden om het Van Abbemuseum door te lichten (zie blog n.a.v. commissie van 29 november jl.). Het doel is om te kijken waar de kansen liggen ten aanzien van cultureel ondernemerschap en de bedrijfsvoering in ruime zin. Het is niet helemaal wat ik voor ogen had, maar wel een stap in de goede richting denk ik. Wel is me opgevallen dat er veel partijen, als het over cultuur met een zogenaamde grote ‘C’ gaat, erg vaag blijven. Het lijkt wel of er een taboe op rust om helder en duidelijk te zijn als het over dit soort onderwerpen gaat. En op geen enkel moment, niet in het debat en niet in de media, heeft iemand de inhoud en feitelijke onderbouwing van mijn voorstel ter discussie gesteld. Zouden de cijfers dan toch kloppen en ziet iedereen wel dat er grote kansen liggen, maar durft men het niet hardop te zeggen?
Tot slot viel me ook op dat er bij voortduring geroepen wordt dat het Van Abbemuseum internationaal in zo’n hoog aanzien staat.

vrijdag 9 december 2011

2011 (deel 2)


Naast mijn twee speerpunten die in deel 1 zijn benoemd, bezuinigingen en Brainport, kwam er in 2011 onverwacht nog een omvangrijk dossier op onze pad. In eerdere blogs heb ik hier al over geschreven, de aankoop van de PSV-gronden. Een dossier waar de PvdA fractie het moeilijk mee had. Een belangrijk keerpunt voor een deel van onze fractie, en zeker ook voor mezelf, was het gesprek dat ik samen met onze fractievoorzitter Mieke Verhees op 10 juni had met de directie van PSV. Als PvdA fractie vonden we het belangrijk om persoonlijk in gesprek te gaan met de directie van PSV voor we een besluit zouden kunnen nemen over de grondaankoop voor € 48 miljoen. Twee zaken hebben we tijdens dit gesprek aan de orde gesteld en binnengehaald, tegen de verwachting van velen in.

donderdag 8 december 2011

2011 (deel 1)


Met nog twee commissievergaderingen (13 dec) en een raadsvergadering (20 dec) te gaan, kort (in delen) een terugblik over het eerste volledige jaar als raadslid.
De agenda in het voorjaar werd gedomineerd door de bezuinigingen. Eerst het collegedocument ‘Samen werkend aan morgen’, daarna de kadernota en tot slot, in het najaar, de begroting. Als gemeente staan we voor de taak om 56 miljoen structureel te bezuinigen. Daarnaast wil de stad haar sociale gezicht behouden door niet te bezuinigen om armoedebeleid. Tevens willen we blijven investeren in een economisch sterke stad door de extra financiële impulsen in de domeinen cultuur, innovatie, duurzaamheid en design. Tijdens de behandeling van de bezuinigingen is veelvuldig de stad geïnformeerd en gevraagd om te reageren. Veel ideeën, en ook bezwaren, zijn hieruit naar voren gekomen. Het uiteindelijk resultaat van dit gehele proces was een goedgekeurde en sluitende begroting voor de jaren 2012-2015. Tevens heeft de raad een paar ongewenste bezuinigingen tegen kunnen houden, waarbij de dreigende sluiting van de ijsbaan wel de meest in het oogspringende was.
Verder stond in het voor- en najaar de organisatie Brainport Development op de agenda. Ook hier hebben we slagen gemaakt.

woensdag 7 december 2011

Kernafval onder Eindhoven?


Het interessantste debat tijdens de Raadsvergadering gisteren was die over de mogelijke opslag van kernafval onder Eindhoven. Middels een actuele motie, aangezwengeld door de Ernest Maas van de SP, werd snel duidelijk dat er een meerderheid zou zijn om inderdaad een brief naar minister Verhagen te schrijven dat Eindhoven geen kernafval wil opslaan. Een belangrijk thema hierbij is natuurlijk de (on)veiligheid, waarover nog veel niet duidelijk is. Zeker als we het hebben over de Boomse kleilaag, de grond onder Eindhoven, die onze stad hiervoor geschikt lijkt te maken. Er überhaupt nog te weinig zekerheid over de veiligheid van ondergrondse opslag van kernafval, maar zeker ten aanzien van de kleilaag onder Eindhoven is die onzekerheid nog groter. Vooralsnog moeten we dat als stad dus niet willlen. Dat de VVD tegen het versturen van de brief zou zijn, en dus voor de opslag van kernafval onder Eindhoven, was op voorhand wel duidelijk. Opvallend was echter de insteek van twee andere partijen.
Enerzijds de LPF, voorheen voorstander van kernenergie, die nu duidelijk maakte tegen kernenergie te zijn en dus ook tegen de opslag in Eindhoven. Dit naar aanleiding van de kernramp in Japan. Voorschrijdend inzicht, prima!
Dan de CDA, die tegen de motie stemde. Sterker nog, in een stemverklaring meldde het CDA dat men in de brief, die nu naar minister Verhagen verzonden gaat worden, duidelijk gesteld wil hebben dat het CDA tegen de brief is. Dit is een bijzonder standpunt, want is het democratische principe niet zo dat de meerderheid beslist en dat dit meerderheidsstandpunt ook het standpunt van de Raad is dat uitgedragen dient te worden? Ik weet het niet zeker, maar opvallend was het wel. Misschien is het CDA Eindhoven toch bang om hun grote leider Verhagen tegen te spreken?
Overbodig om te zeggen dat de PvdA de motie van de SP wel gesteund heeft!