zondag 29 januari 2012

Inhuur derden nu aan maximum van € 145 gebonden


Aan het einde van de Raadsvergadering van afgelopen dinsdag kwam mijn actuele motie met betrekking tot het maximum uurtarief inhuur derden aan bod. Zie ook de blog van 22 januari. De actuele motie werd met een grote meerderheid aangenomen. Opvallend was dat een lid van de zespersoons D66-fractie tegenstemde, terwijl de vijf anderen voor de motie stemden. De reden van deze tegenstem was, zoals mij door een fractiegenoot werd medegedeeld, dat deze D66-er ervan overtuigd is dat voor € 145/uur geen goede mensen meer in te huren zijn in haar branche, zelfs in deze tijd niet. Boeiend, want € 145/uur is toch nog altijd € 266.800,- per jaar (inclusief werkgeverslasten)? Zou graag eens bij deze instelling gaan praten, immers hoeveel moet, of beter mag je betalen als maatschappelijke non-profit organsiatie met 260 medewerkers en € 14 miljoen omzet? Lijkt mij geen bedrag van dik meer dan € 200.000 bruto, maar misschien vergis ik me ...?

Case closed, 14 zondagen open!


Deze week is na een proces van 14 maanden, zie mijn eerste blog over dit onderwerp d.d. 22 december 2010, uiteindelijk een besluit genomen t.a.v. de koopzondagen. Alles blijft, voorlopig, bij het oude. 12 plus 2 extra in december, in totaal 14 koopzondagen in de Eindhovense binnenstad. Het was een moeizaam dossier met felle discussies tussen de voorstanders voor meer koopzondagen (o.a. D66 en VVD) en de tegenstanders voor het volledig loslaten van de zondagopenstelling (o.a. de PvdA, maar ook het CDA en de SP). Middels hoorzittingen en ingezonden brieven lieten ook alle betrokkenen van zich horen, zoals de grootwinkelbedrijven en de kleinere winkels. De behandelend wethouder, die overigens per 1 maart stopt, was niet aanwezig (verhinderd door vakantie), maar dat was voor de Raad onvoldoende reden om dit zich reeds lang voortslepend dossier nog eens door te schuiven. Het slotakkoord in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 28 januari was voor onze fractievoorzitter Mieke Verhees. Kortom, case closed, voorlopig dus.

donderdag 26 januari 2012

Never assume


Vandaag was Sir Paul Smith de eerste gast in de serie lezingen die bij Piet Hein Eek georganiseerd gaat worden. En het was een succes. In anderhalve week tijd 700 inschrijvingen. Helaas was er slechts plaats voor 450 m/v, dus een aantal liefhebbers moest worden teleurgesteld (filmimpressie). Sir Paul Smith, 65 jaar inmiddels, gaf een inspirerende lezing. Charmant en witty, zoals eigenlijk alleen Engelsen dat kunnen. Voor een startend retailer in de mode was het zeker leerzaam, maar de les die zeker bleef hangen, al was het maar als een hernieuwde bevestiging van wat ik al wist, is de statement 'Never Assume'. Oftewel neem niks aan, maar ga er achteraan. Of beter nog zorg vooraf dat het loopt zoals je wil dat het gaat lopen. Verrassend wel dat dit een van de uitgangspunten is van een super creatieve ontwerper. Een ander opvallend punt uit de lezing was het feit dat de Paul Smith stores, 280 over de wereld, overal verschillend en authentiek zijn. Twee extreme voorbeelden zijn de Los Angelos shop versus de Grenelle shop in Parijs. Een boeiend en duur concept om overal zo individueel te werk te gaan. Anders dan veel andere grote merken. Wel een strategische leuze waar de passie voor design en mooie dingen van afspringt. Misschien financieel een minder interessante keuze, maar dit soort winkels maken de wereld wel mooier dan de uniforme boxen van andere grotere en kleinere merken.
Kortom, een mooie aftrap van Sir Paul Smith, voor iets wat beloofd een interessante serie lezingen te worden.



Gave 'PS MINI' van Wildenberg, Kleine Berg Eindhoven

zondag 22 januari 2012

Inhuur: € 225 of € 145 per uur?


Binnen de gemeente Eindhoven geldt een maximum uurtarief van € 145 voor inhuur van externe medewerkers. Dit is gebaseerd op de Balkenende-norm, het maximum inkomen voor een werknemer in overheidsdienst. Ook voor instellingen die door de gemeente gesubsidieerd worden, geldt deze norm. Dit is zo opgenomen in de Algemene subsidieverordening van de gemeente Eindhoven. Bij overschrijding van de norm kan de gemeente het bedrag van de overschrijding in mindering brengen op het subsidiebedrag. Om te voorkomen dat gesubsidieerde instellingen dit normbedrag omzeilen door medewerkers niet in vaste dienst te nemen, maar in te huren als externe, moet voor dit laatste ook een maximum tarief worden vastgesteld. Het voorstel van het college is om het landelijk vastgestelde maximum uurtarief van € 225 in Eindhoven te hanteren. Hierover zijn door mij raadsvragen gesteld, met name om duidelijk te krijgen hoe het tarief van € 225 tot stand is gekomen, het is immers 55% hoger dan het bedrag dat binnen de gemeente zelf wordt gehanteerd. En ook om de reden te horen waarom we in Eindhoven niet hetzelfde maximum hanteren voor gesubsidieerde instellingen als voor de gemeente zelf.
De antwoorden, erg technisch van aard, komen er op neer dat in het tarief van € 225 rekening is gehouden met 70 werkdagen die een extern ingehuurde kracht dient te kunnen gebruiken voor acquisitie, onderzoek, intern overleg en dergelijke. Oftewel 30% van de inzetbare tijd wordt besteed aan zaken die niet met de job te maken hebben waarvoor hij (of zij) is ingehuurd.

zaterdag 21 januari 2012

Hallo 040


Link naar interview op Hallo 040, het webmagazine over Eindhoven.

dinsdag 17 januari 2012

Leegstand in de culturele sector


Het nieuwe beleid in Eindhoven, waarin de functie, laten we zeggen de software, belangrijker wordt geacht dan het gebouw, de fysieke locatie of hardware, lijkt te leiden tot leegstand. Vanaf begin dit jaar staat de gerenoveerde Steentjeskerk leeg en is er nog geen zicht op een nieuwe bewoner dan wel structurele activiteiten. Ook lijken de bezuinigingen op de Bibliotheek te leiden tot 'witte' plekken in de Witte Dame, oftewel ook leegstand. En ook de interim directie van de bibliotheek zoekt hiervoor invulling uit de cultuurhoek. En ook het Van Abbemuseum heeft n.a.v. het recente initiatiefvoorstel ruimte in de aanbieding, namelijk verhuur van de oudbouw. De randvoorwaarden, zowel kwalitatief als financieel, voor de verhuur van deze ruimte zijn nog niet bekend. Onbekend is dus ook of er überhaupt gegadigden zijn om deze ruimte te huren. In een artikel in Trouw (19 december 2011) geeft directeur Charles Esche veel ruimte als hem gevraagd wordt of hij een voorkeur heeft voor een bepaald type huurder: ‘Eigenlijk niet. Als Philips morgen zegt: wij betalen een ton om onze nieuwste flatscreen-tv's in het Van Abbe te exposeren dan zou ik dat fantastisch vinden. Een autoshow: ook interessant. Wat mij betreft wordt het hardcore kapitalistisch: puur marktgericht, zonder educatieve pretenties.’ Ben benieuwd welk merk dit oppakt, Audi misschien die ook ooit een innige band met het Stedelijk museum heeft proberen op te zetten. Ik neem overigens aan dat we dit voorstel van Charles Esche niet serieus hoeven te nemen, of toch wel? En naast deze drie gebouwen komt er een nieuwe plek bij, namelijk het Natlab 2.0. Naast Plaza Futura, Broet en Baltan zoekt men hier op termijn ook nog extra culturele huurders. In dit kader wordt bijvoorbeeld MU genoemd, maar hoe reëel is dit? Kortom, ruimte genoeg voor nieuwe ideeën, nu de initiatieven nog ... !

maandag 9 januari 2012

18 januari 'Straatcoach' Diederik Samsom in Eindhoven


Woensdag 18 januari komt PvdA Tweede Kamerlid Diederik Samsom naar Eindhoven. Hij gaat, mede op basis van zijn ervaringen als straatcoach, in debat met wethouder Lenie Scholten en mensen uit de praktijk. Lokatie Dynamo vanaf 19.00 uur.


zondag 8 januari 2012

PSV, subsidies en 'In the Community'


Ik was er zelf niet bij, maar tijdens de PSV nieuwjaarsreceptie van vrijdag 6 januari schijnt directeur Tiny Sanders in zijn speech het onderwerp subsidies aangesneden te hebben. De quote in het ED van 7 januari: ‘Geen cent subsidie ging in 98 jaar naar PSV en helaas is dat nog steeds zo’. Bijzonder deze opmerking, zeker gezien de huidige goede relatie tussen de gemeente Eindhoven en PSV. Was het immers niet vorig jaar nog dat de gemeente Eindhoven zeer snel en professioneel reageerde toen PSV in geldnood was en er zelfs een dreiging was van acute insolventie. Binnen enkele maanden was er een reddingsplan en kocht de gemeente Eindhoven voor € 48 miljoen de grond onder het PSV stadion en trainingscomplex de Herdgang. Dat het college, het ambtelijk apparaat en de gemeenteraad dit plan in enkele maanden rond kregen is een prestatie van formaat. En dat in een goede samenwerking met PSV.
Vreemd dan dat zo’n 6 maanden na dato de directeur het onderwerp subsidie aansnijdt. Ik dacht dat tijdens de raadsvergaderingen wel duidelijk geworden is dat subsidie en PSV een politiek moeilijke combinatie is.
En klopt het wel dat PSV geen subsidie heeft ontvangen? Immers heeft de gemeente niet vele jaren de parkeerplaats naast het PSV stadion ‘om niet’ ter beschikking gesteld aan PSV? En heeft de gemeente Eindhoven niet, wederom gedurende meerdere jaren, een substantiële bijdrage geleverd aan het busvervoer van PSV supporters van en naar het stadion. Misschien niet onder de titel ‘subsidie’, maar het waren wel degelijk rechtstreekse financiële bijdragen aan PSV. Kortom, de opmerking van de heer Sanders was niet terecht.
Daar komt nog bij dat de heer Sanders het woord ‘helaas’ gebruikt. Zou hij als directeur van een Betaald Voetbal Organisatie niet trots moeten zijn dat het bedrijf gerund is zonder subsidie van de overheid? Of vergis ik me in de aard van het bedrijf PSV, mijns inziens een echte private onderneming waar ook nog eens forse salarissen worden betaald, of in het ondernemerschap? ‘Helaas’ lijkt me niet op z’n plaats. Integendeel, een organisatie als PSV zou trots moeten zijn op het feit dat men al bijna 100 jaar de eigen broek ophoudt !
Tot slot, nu we het toch hebben over de relatie tussen de gemeente Eindhoven en PSV, valt op dat de financieel zeer ingewikkelde constructie voor de aankoop van de grond door de gemeente in enkele maanden is afgerond. En tegelijkertijd wachten we nu al meer dan een half jaar op zo iets simpels als de installatie van een Adviesraad met betrekking tot de Sociaal Maatschappelijke betrokkenheid van PSV. Oftewel ‘PSV in the Community’. Hoe kan het toch dat dit zo lang moet duren? Zo ingewikkeld is het niet, zeker in vergelijking tot de grondtransactie? Of is het belang van deze toezegging nu minder geworden, nu de financiële nood is geledigd?

donderdag 5 januari 2012

Taskforce van Abbe van start


Dinsdag 3 januari is de Taskforce, die in opdracht van de Eindhovense gemeenteraad een onderzoek instelt naar het Van Abbemuseum, van start gegaan. De eerste kennismaking met de drie heren, Hans van Beers, Edzo Doeve en Björn Oddens, was plezierig en schept vertrouwen in een gedegen en onafhankelijk onderzoek. Afwachten nu wat de resultaten gaan worden. Spannend!
Tegelijkertijd ben ik nog steeds benieuwd en op zoek naar de actuele status in de wereld, of Europa, van ons Van Abbemuseum. Staat het museum internationaal inderdaad in zo’n hoog aanzien zoals door het Van Abbe zelf en enkele anderen in de periferie van het museum wordt beweerd? Je zou het wel hopen, maar enige vorm van objectieve onderbouwing ontbreekt, of is mij iets ontgaan. En toch echoot de veronderstelde toppositie van het Van Abbe bij voortduring in de Raad en het gemeentehuis. Heb ik dus toch iets gemist?
Recent verscheen in het magazine Kunstbeeld een artikel met de 10 beste musea in Nederland. Gelukkig staat het Van Abbe daarbij, maar is een top-10 notering in Nederland voldoende voor een internationale toppositie? En ja, iedere ranking heeft het in zich om de objectiviteit geweld aan te doen, zoals ook elke statistiek multi-interpretabel is. Maar toch zou het fijn zijn als er enige vorm van onderbouwing zou komen. Waarom? Omdat de vermeende toppositie bij voortduring gebruikt wordt om het huidige beleid te rechtvaardigen. En juist dat, het huidige beleid, is een van de elementen waar de Taskforce mijns inziens naar gaat kijken. Misschien dus iets voor de Taskforce, de objectivering van de (internationale) status van het Van Abbe?
Kunstbeeld nr 12/1 2011-2012

woensdag 4 januari 2012

Doodslag van Theo Maassen, première in het Parktheater


Gisteren ging de nieuwe film van Theo Maassen in het Parktheater in première. Bijzonder aan deze film is dat hij helemaal is geschoten in Eindhoven en ook mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Eindhoven. Voor Eindhovenaren is het dan ook erg leuk om het beklemmende verhaal van de ‘doorgeslagen’ ambulancebroeder zich in de eigen stad te zien ontrollen. Tegelijkertijd biedt het, door het goede camerawerk, een mooi beeld van de pracht van onze ruwe en rauwe stad, met plaatsen als Strijp S, Philipsdorp, de Lichttoren en het Strijps Bultje. De beelden zijn prachtig, zeker ook in het zwart/wit deel van de film.
Het verhaal is spannend en verrassend. En hulpverlener die in de uitvoering van zijn werk dwars wordt gezeten door hufterige jongeren, hoe actueel kan het zijn, en door het lint gaat. Hij slaat letterlijk van zich af, met het ongewenste gevolg, de dood van een van de huftertjes. Vanuit meerdere perspectieven worden de karakters goed neergezet en uitgediept, waardoor het een actuele en sterke film is geworden. Een film die je aan het denken zet. Tel daarbij op de mooie soundtrack en we hebben een film die het in zich heeft om het goed te gaan doen. En terecht, kijken dus!