maandag 26 november 2012

Goedkeurende verklaring Jaarrekening Nederlandse Staat?


Wat is er loos? Waarom zou je kunnen twijfelen aan een goedkeurende accountantsverklaring als het over de Jaarrekening van de Nederlandse Staat gaat? Wel, los van bijvoorbeeld de kwaliteit van de uitstaande leningen, kwamen er afgelopen week onafhankelijk van elkaar twee zaken naar buiten.

Defensie
Afgelopen week werd duidelijk dat de Rekenkamer wederom constateert, voor het eerst al in 2003 geloof ik, dat bij Defensie financieel de zaak absoluut niet op orde is. Zomaar enkele quotes uit de media: "defensie heeft soms geen idee waar de wapens zijn", "de munitievoorraden komen niet overeen met wat in de computers staat" en "in 2011 werd 100 miljoen op een verkeerde post ingeboekt". Dit op zich lijkt me al een stevig punt van aandacht, maar dat deze situatie al in 2003 voor het eerst werd geconstateerd door de Rekenkamer en nu nog steeds niet is verbeterd, is op z'n minst zorgwekkend?

Goud
Nederland (middels DNB waarvan 100% van de aandelen in bezit zijn van de Nederlandse Staat) bezit een van de grootste goudvoorraden ter wereld, geschat zo’n 612.000 kilo. Een flink deel hiervan, 90%, ligt in het buitenland (New York USA, London UK en Ottawa Canada). Of dit goud in het buitenland moet liggen of niet is wat mij betreft even minder relevant. Wat wel relevant lijkt is dat DNB zelf geen inventarisaties uitvoert (kwantitatief noch kwalitatief), terwijl een gerenommeerd accountant van KPMG, gespecialiseerd in de controle van banken, dat wel op z'n plaats zou vinden. Persoonlijk vind ik dit ook vreemd. En blijkbaar vinden onze oosterburen Duitsland het zo langzamerhand ook vreemd en gaan zij wel zelf inspecteren in New York. Maar DNB lijkt, blijkens uitlatingen in de pers, de noodzaak niet zo in te zien. Waar een gemiddelde MKB-er ieder jaar minimaal 1 keer zijn complete voorraad telt en beoordeeld op courantheid, is dat met ruim 600.000 kilo goud niet nodig …?

Bovenstaande twee zaken los van elkaar hadden mijn aandacht waarschijnlijk niet getrokken, maar dit soort nieuws in slechts één week tijd 'makes you wonder, doesn't it'.

zondag 25 november 2012

Ingezonden brieven Eindhovens Dagblad

Positieve feedback in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 24 november ten aanzien van het doorzetten van het Gratis Openbaar Vervoer voor jongeren onder de 12 en 65-plussers.

zaterdag 24 november 2012

Gratis OV, 'n commentaar in het ED


Vanzelfsprekend respecteer ik journalistieke vrijheid, maar soms roept een ‘commentaar’ in de krant toch om een reactie. Zeker als hier en daar meningen en interpretaties min of meer als feiten worden gepresenteerd. Zonder echt de feiten te kennen, lijkt het wel.

Niets is gratis.
Allereerst trapt de journalist weer de open deur in van ‘niets is gratis’. In de Raad werd deze mantra door sommige partijen ook tot in den treuren herhaald. Het lijkt erop dat men denkt dat de PvdA niet weet dat er toch ergens een rekening komt te liggen? Vreemd eigenlijk, zeker als men de jaarlijkse behandeling van de jaarrekening en begroting een beetje volgt. In deze twee belangrijke raadsvergaderingen laat de PvdA toch altijd duidelijk merken dat we wel weten om te gaan met de gemeentelijke financiën. Dus dat de inzet van GOV vraagt om allocatie van schaarse middelen is ons echt wel duidelijk. Maar goed, misschien komt dit besef nog eens bij de collega’s en de journalistiek?

Negen ton.
Dan het bedrag van € 900.000. Het is de PvdA die tijdens de commissie behandeling heeft doorgevraagd naar de opbouw van dit bedrag omdat wij een kostenstijging van 80% onbegrijpelijk en onacceptabel vonden. En we hadden wel een idee waar deze stijging in kon zitten.

woensdag 21 november 2012

Gratis Openbaar Vervoer ook in 2013

In de raadsvergadering van 20 november stond slechts een discussie onderwerp op de agenda, maar wel een pittig onderwerp. Namelijk het al dan niet doorgaan van het gratis openbaar vervoer voor jongeren onder 12 jaar en 65-plussers. Er lag een duidelijke scheidslijn in de coalitie, namelijk VVD, D66 en GroenLinks tegen en de PvdA voor. En voor ons was het een dossier waar we, gezien het belang, echt ver in wilde gaan om tot een oplossing te komen. Immers we hadden het ook in ons verkiezingsprogramma staan. En we zijn er ons natuurlijk ook van bewust dat niet alles in een democratie en in de politieke realiteit van een coalitie haalbaar is. Maar met het voortzetten van het gratis openbaar vervoer zijn we als PvdA echt blij.

Samenwerking
Samen met de SP, het Ouderen Appèl en Leefbaar Eindhoven hadden we een amendement opgesteld dat het raadsvoorstel 180 graden zou kantelen, van stoppen naar doorgaan. We zaten als PvdA scherp in het debat. Dat kon ook, want we hadden een sterke case. Zeker ook omdat we, dat wil zeggen Mieke Verhees (onze fractievoorzitter) en ondergetekende, een verhelderend gesprek hadden gehad met het commercieel management van Hermes.

donderdag 15 november 2012

Innosportlab en Brainport Development


Vanavond een interessant werkbezoek aan het Innosportlab in het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep. Georganiseerd door Brainport Development in het kader van de halfjaarlijkse Brainport update. Indrukwekkend om te zien hoe enthousiaste wetenschappers met behulp van camera’s, computers, veel know how en passie topsporters net dat beetje meer kunnen geven. Een graad verschil in de afspringhoek van het startblok scheelt 30 tot 40 centimeter als de zwemmer weer boven water komt na de start. Verschil tussen goud en bijvoorbeeld de vierde plaats. Hetzelfde geldt voor het keerpunt, details maken het verschil. En over details gaat het hier.
Aansluitend hierop ontstond een goed en stevig gesprek met een van de medewerkers van Brainport Development over de kansen om dit soort innovaties commercieel in de markt te zetten. En dan wel op een manier dat de publieke sector hiervan financieel meeprofiteert of ten minste haar initiële investeringen terugverdient. Interessant is niet direct het antwoord op deze vraag, maar meer de insteek die Brainport Development kiest. Deze insteek was erg defensief, oftewel dat het erg moeilijk is om dit soort Eindhovense innovaties te vercommercialiseren en dat we toch zeker als overheid flink moeten blijven investeren. Dat laatste kan inderdaad een insteek zijn die je initieel als overheid kiest. Maar een organisatie als Brainport Development moet toch ook bij uitstek onze organisatie zijn die er in geloofd dat dit soort zaken de markt op kunnen. En dus hier in gelooft en investeert. Met dezelfde passie en overtuiging als de wetenschappers van het Innosportlab. Want als Brainport Development als publiek / private organisatie er niet meer in geloofd, wie dan wel vanuit de publiek sector?

maandag 12 november 2012

Nut van het leven?

Soms zijn slechts 100 woorden treffender dan een heel boek.


(credits Daphne Alders / NRC, 10 november 2012)

zondag 11 november 2012

Nieuwe Minister van Defensie

We hebben een nieuwe Minister van Defensie. De eerste vrouwelijke minister op deze post. En we zullen het weten ook. Hier is duidelijk sprake van een (stijl)breuk met het verleden. En ja, ik had zo'n foto van een minister op het bureau ook geplaatst als het een man was geweest met sneakers en een slobbertrui aan.

(credits foto Merlijn Doomernik / NRC)

vrijdag 9 november 2012

Aaron van Erp, driemaal

In een eerder stadium heb ik op deze blog al eens geschreven over een Eindhovense kunstenaar waar ik een groot liefhebber van ben. De komende maanden heeft Aaron van Erp drie exposities van zijn werk. In Berlijn, bij Feldbusch Wiesner, in Turijn tijdens de International Fair of Contemporary Art en, het dichtst bij 'huis', in Groningen bij de Gasunie. Drie maal een andere insteek, een kunstbeurs, een bedrijf en een  galerie, maar het geeft wel aan dat Aaron van Erp lekker gaat. Best wel iets om trots op te zijn als Eindhovenaar. En inmiddels wordt Aaron ook vertegenwoordigd door Sperone Westwater in New York! Zie ook mijn eerder blogs van 26 augustus 2011 en 15 april 2011.






woensdag 7 november 2012

Begroting 2013-2016 goedgekeurd


Na een beraadslaging van om en nabij 7,5 uur is de begroting 2013-2016 voor de Eindhoven goedgekeurd. Compliment voor het college die een evenwichtige en sluitende begroting wist neer te leggen. Een begroting waarin de bezuinigingen eerlijk verdeeld worden, kwetsbare structuren zoveel mogelijk gerespecteerd worden en daarnaast ook nog eens ruimte biedt om te investeren in de stad. En de gemeente snijdt in eigen vlees en geeft dus het goede voorbeeld.

Moties en amendementen.
Viel er nog wat te verbeteren, zou je denken. Oftewel zijn er nog wijzigingen in de begroting aangebracht door de raad. Ja, maar beperkt. Er lagen 28 amendementen en moties klaar, waarvan er uiteindelijk slechts 7 in stemming zijn gebracht.

maandag 5 november 2012

ED over voetbal en friet (G-teams DBS)


zaterdag 3 november 2012

DBS en G-teams


Vanochtend werden we, dat wil zeggen een deel van PvdA fractie (Frank Depla, Ertan Isik en ondergetekende), gastvrij ontvangen bij DBS in Meerhoven. Een contact dat is ontstaan in een spontaan gesprek met een (zaken)relatie die sinds begin 2012 voorzitter van DBS is.

G-teams.
Het gesprek kwam al snel op de G-teams van DBS, oftewel de jongens en meisjes van DBS die, vanwege een handicap, niet direct in de regulaire teams mee kunnen draaien, maar wel verzot zijn op voetbal. En de enthousiaste ouders en begeleiders van deze teams die week in week uit klaar staan voor deze jongeren. En er veel voor over moeten hebben, immers het aantal G-teams in Brabant is nog beperkt en een uitwedstrijd betekende nog niet zo lang geleden zelfs een ritje naar Roosendaal (90 kilometer enkel reis). Voor mij was het de moeite waard, leuk en leerzaam, om deze ochtend, weliswaar in regen,

donderdag 1 november 2012

Nederlands Kamerkoor een jaar aan het lijntje gehouden!

Deze week werd het besluit formeel: er is geen geld beschikbaar om het Nederlands Kamerkoor naar Eindhoven te halen. De PvdA was hier ook geen voorstander van, wij zijn dus tevreden met dit besluit. Tegelijkertijd vinden we het natuurlijk niet leuk voor alle betrokkenen van het koor. Enthousiaste mensen die met een zeer hoge mate van vakmanschap dit koor vorm geven. Maar helaas is het NKK  niet echt iets wat bij de Eindhovense DNA past of uit Eindhoven komt. En we hebben het geld niet. Vervelend vinden we het wel dat we als Eindhovense politiek het NKK een jaar lang aan het lijntje hebben gehouden. Eigenlijk moeten we ons schamen dat we niet het fatsoen hebben gehad om begin van dit jaar dit besluit te nemen. We hebben ons als raad verscholen achter procedures, enkele partijen uitgesloten, om dit pijnlijke besluit maar niet te hoeven nemen. Maar ‘nee’ is toch ook een antwoord. En nu zetten we het NKK twee maanden voor in Amsterdam de huur en subsidie afloopt wel voor het blok, immers na Amsterdam is er ook geen plek in Eindhoven.
Het besluit is goed, maar de timing ronduit beroerd! En dat is niet goed!

Zie ook de eerdere blogs over dit onderwerp.