zondag 14 november 2010

Burgemeester terecht boos?


Stevige taal in het ED van 13 november 2010 (zie hieronder). De oppositie liet van zich horen, met als onderwerp de begroting van de gemeente Eindhoven (2011-2014). Op zich was de begroting voor mij nou niet direct aanleiding om over te bloggen. Dat de begroting inhoudelijk hier en daar minder sterke elementen bevat, is voor een beetje financieel onderlegd raadslid niet zo moeilijk vast te stellen. Echter, het goed- of afkeuren van een begroting is meer dan een technische handeling. Je spreekt bij goedkeuring immers het vertrouwen uit in het college en de ambtenaren dat ze serieus werk maken van een betrouwbare en sluitende begroting en dito resultaat voor de komende jaren. En dat dit altijd met onzekerheden omgeven zal zijn is duidelijk.
Dat de oppositie tegenstemt is niet ongebruikelijk. Vreemd, in dit geval, is wel de argumentatie en de weg daarnaar toe. Het CDA heeft tegengestemd ‘omdat het evenwicht ontbreekt’. Echter wat doet het CDA dan zelf? Men dient moties en amendementen in om een flink aantal voorgestelde bezuinigingen uit de begroting te halen en te parkeren als pro memorie posten. Reden: men was op voorhand onvoldoende geïnformeerd over de (maatschappelijke) effecten van de bezuinigingen. Door posten als ‘pm’ te kenmerken schiet men een gat in een sluitende begroting. In dit geval zelfs voor een bedrag van € 18 miljoen. En voor een partij die tegen de begroting stemt omdat evenwicht ontbreekt, is het natuurlijk vreemd dat men zelf bereid is om een gat van € 18 miljoen te laten ontstaan. Temeer daar de CDA niet direct met een motie of amendement is gekomen om het door hen veroorzaakte gat in de begroting te repareren, oftewel een tegenbegroting met € 18 miljoen aan bezuinigingen. Neen, men koos voor de makkelijke weg. Dus wel noemen wat niet bezuinigd mag worden. Dit is immers goed nieuws voor de bühne. Maar niet zeggen op welke terreinen er dan wel bezuinigd moet worden. Oftewel, deze laatste boodschap, die minder populair is, schuift de partij die evenwicht in de begroting zo belangrijk vindt, voor zich uit. Dit is op een heel makkelijke manier oppositie voeren. Temeer daar een fiks aantal moties en amendementen, voordat ze in stemming werden gebracht, ook nog eens door het CDA zelf van tafel werden gehaald. O ja, men had nog wel een bezuinigingsvoorstel, namelijk alle diensten in Eindhoven die nu gratis zijn in de toekomst door de burgers van Eindhoven te laten betalen. Een bezuinigingsvoorstel van om en nabij € 1 à 2 miljoen, ten opzichte van de eerder genoemde € 18 miljoen. En waar hebben we het dan over? Bijvoorbeeld het gratis openbaar vervoer voor ouderen en jongeren.
Concluderend.
Ja, er valt nog wel het een en ander aan te merken op de begroting 2011-2014. Maar het is wel jammer dat het CDA niet de kern raakt, maar wel in weerwil van hun eigen vraag naar evenwicht, met een aantal moties en amendementen de begroting uit balans wil brengen. Moties en amendementen die na het debat weer worden ingetrokken. Misschien dat de burgemeester hierover een beetje ‘ongelukkig’ was?

PS: in het onderstaande artikel wordt een opmerking gemaakt over € 10 miljoen ten behoeve van iets onduidelijks als een frictiebudget. Hier slaat het CDA de plank volledig mis. Simpelweg omdat de wethouder vooraf en schriftelijk al heeft aangegeven dat alle onttrekkingen die in het kader van het frictiebudget gedaan worden separaat aan de raad worden voorgelegd. Het is dus niet chique om de suggestie te wekken dat er zomaar € 10 miljoen in iets onduidelijks wordt gestopt.
ED 13 november 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten