woensdag 9 november 2011

PvdA houdt betaald parkeren bij Genneperparken tegen


Gisteren is in een lange Raadsvergadering, van 1 uur ’s middags tot half 10 ’s avonds de begroting van de gemeente Eindhoven goedgekeurd door de Raad. Wat mooi is in deze tijd van toch wel forse financiële ingrepen. Het college heeft met de stad en de raad een zorgvuldig proces doorlopen, dat geleid heeft tot een afgewogen pakket van maatregelen en een begroting die op orde is. We behouden als stad ons sociale gezicht, zijn kritisch naar onze eigen organisatie en zien ook nog kans om op het gebied van duurzaamheid, design, innovatie en cultuur extra te investeren. Prima job van het college en de ambtenaren, compliment!
Echter, toch werden er nog, of beter gezegd slechts, twee wijzigingen aangebracht in de begroting door de Raad. Een van de twee amendementen was die van de Partij van de Arbeid om het betaald parkeren bij de sportvelden van de Genneperparken tegen te houden. Na de helaas noodzakelijke tariefsverhogingen voor de sportverenigingen en de financiële ingrepen bij de ijsbaan, vond de PvdA het invoeren van betaald parkeren op dit moment een brug te ver.
In het recente verleden heeft de PvdA zich hier ook al tegen verzet. Destijds omdat het openbaar vervoer en de fietsvoorzieningen nog niet op orde waren. We hebben toen gesteld dat als deze voorzieningen op orde zijn, het tijd kan zijn om betaald parkeren te gaan bespreken. Omdat de OV- en fietsvoorzieningen nog niet op orde zijn, de HOV lijn ligt er bijvoorbeeld nog niet, was invoering van betaald parkeren in 2012 sowieso al niet bespreekbaar voor de PvdA.
Met het amendement van Frank Depla, uiteindelijk toch nog onverwacht raadsbreed gedragen, hebben we kans gezien dit tegen te houden. En nu samen met wethouder Helms op zoek naar alternatieve om de begrote opbrengst van € 200.000 elders te realiseren. Een alternatief hebben we gisteren al voor de wethouder doorgerekend, op een kladpapiertje, namelijk invoering van betaald parkeren bij het Parktheater (Bomanshof en parkeerterrein Wim van Doorne kiosk). Voor een klein bedrag, tussen de 2 en 3 euro per avond, kan hier de beoogde opbrengst gerealiseerd worden. Voordeel is dat een deel van de infrastructuur voor betaald parkeren, de automaten, al aanwezig is. De investering is dus laag. Verder is het Parktheater zeer goed bereikbaar per openbaar vervoer en fiets, het ligt immers midden in de stad. En het bedrag voor een avondje theater is, zoals voorgerekend, te overzien. Ter vergelijking, parkeren bij het Muziekgebouw kost voor een avond al snel rond de 8 euro.
Ben benieuwd hoe de wethouder dit voorstel oppakt. Als hij snel is, kan het per 1 januari 2012 al ingevoerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten