maandag 26 november 2012

Goedkeurende verklaring Jaarrekening Nederlandse Staat?


Wat is er loos? Waarom zou je kunnen twijfelen aan een goedkeurende accountantsverklaring als het over de Jaarrekening van de Nederlandse Staat gaat? Wel, los van bijvoorbeeld de kwaliteit van de uitstaande leningen, kwamen er afgelopen week onafhankelijk van elkaar twee zaken naar buiten.

Defensie
Afgelopen week werd duidelijk dat de Rekenkamer wederom constateert, voor het eerst al in 2003 geloof ik, dat bij Defensie financieel de zaak absoluut niet op orde is. Zomaar enkele quotes uit de media: "defensie heeft soms geen idee waar de wapens zijn", "de munitievoorraden komen niet overeen met wat in de computers staat" en "in 2011 werd 100 miljoen op een verkeerde post ingeboekt". Dit op zich lijkt me al een stevig punt van aandacht, maar dat deze situatie al in 2003 voor het eerst werd geconstateerd door de Rekenkamer en nu nog steeds niet is verbeterd, is op z'n minst zorgwekkend?

Goud
Nederland (middels DNB waarvan 100% van de aandelen in bezit zijn van de Nederlandse Staat) bezit een van de grootste goudvoorraden ter wereld, geschat zo’n 612.000 kilo. Een flink deel hiervan, 90%, ligt in het buitenland (New York USA, London UK en Ottawa Canada). Of dit goud in het buitenland moet liggen of niet is wat mij betreft even minder relevant. Wat wel relevant lijkt is dat DNB zelf geen inventarisaties uitvoert (kwantitatief noch kwalitatief), terwijl een gerenommeerd accountant van KPMG, gespecialiseerd in de controle van banken, dat wel op z'n plaats zou vinden. Persoonlijk vind ik dit ook vreemd. En blijkbaar vinden onze oosterburen Duitsland het zo langzamerhand ook vreemd en gaan zij wel zelf inspecteren in New York. Maar DNB lijkt, blijkens uitlatingen in de pers, de noodzaak niet zo in te zien. Waar een gemiddelde MKB-er ieder jaar minimaal 1 keer zijn complete voorraad telt en beoordeeld op courantheid, is dat met ruim 600.000 kilo goud niet nodig …?

Bovenstaande twee zaken los van elkaar hadden mijn aandacht waarschijnlijk niet getrokken, maar dit soort nieuws in slechts één week tijd 'makes you wonder, doesn't it'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten