vrijdag 23 april 2010

Eindhoven: Werken aan Morgen


Zo-even is in een bijzondere raads vergadering de nieuwe coalitie, het coalitie akkoord en het wethoudersteam gepresenteerd. De coalitie was niet echt een verrassing meer, PvdA (10 zetels), VVD (8 zetels), D66 (6 zetels) en Groen Links (4 zetels). In totaal 28 zetels, een robuuste meerderheid in de raad. Vier van de zes wethouders waren een goed bewaard geheim en de raadszaal zat dan ook vol met nieuwsgierige Eindhovenaren. Dit is het team voor de komende vier jaren.
PvdA: Mary Fiers (Wonen, Ruimtelijke Ordening, Wijkvernieuwing, Burgerparticipatie) en Staf Depla (Financiƫn, Dienstverlening, Organisatie).
VVD: Joost Helms (Mobiliteit, Milieu, Sport, Evenementen) en Henk Brink (Economische zaken, Brainport, Arbeidsmarktbeleid, Citymarketing, Sociale zaken).
D66: Mary-Ann Schreurs (Cultuur, Design, Vastgoed, Innovatie).
Groen Links: Lenie Scholten (Welzijn, WMO, Armoedebeleid, Jeugdbeleid).
Het coalitieakkoord met de titel ‘Werken aan morgen’ gaat uit van een krachtige en innovatieve stad die, misschien juist wel in deze tijd, inzet op de weg omhoog. Echter Eindhoven is ook een sociale stad en wil dat blijven. Ook aan dit aspect wordt in het akkoord ruim aandacht geschonken. Dat er de komende jaren bezuinigd moet worden is ook duidelijk. Hoeveel precies is nog onbekend, er wordt echter uitgegaan van € 25 miljoen. De vier partijen hebben besloten om eerst in eigen vlees te snijden. Van de benodigde bezuinigingen wordt minimaal 12,5 miljoen, 50% (!), gezocht in de eigen organisatie. Deze doelstelling staat expliciet beschreven in het coalitieakkoord en geeft dus een duidelijk signaal van de richting die er ingeslagen wordt. Dit betekent keuzes maken en vaker ‘nee’ zeggen. Het worden spannende tijden die vragen om leiderschap en een doortastende raad. Wordt vervolgd dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten