vrijdag 28 mei 2010

Driemaal Balkenende-norm voor bestuurders Endinet


Endinet bv is een structuurvennootschap (balanstotaal van meer dan € 16 mio, een wettelijk verplichte OR en meer dan 100 werknemers). Dit geeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) een flink aantal rechten. In dit geval kan de gemeente Eindhoven als AvA gezien worden, men heeft immers met 83,224% van de aandelen van Endinet bv de absolute meerderheid in de AvA. Welke positie geeft dit, naast de Raad van Commissarissen (RvC), de gemeente Eindhoven?
- De gemeente Eindhoven bepaalt in hoofdlijnen het beloningsbeleid van het bestuur van de onderneming.
- De gemeente ontslaat en benoemt de bestuurders.
- De gemeente Eindhoven benoemt de commissarissen.
- De gemeente Eindhoven kan het vertrouwen in de voltallige Raad van Commissarissen (RvC) opzeggen.
Jaren op een rij heeft de gemeente Eindhoven als grootste en meerderheidsaandeelhouder te maken gehad met, laten we het voorzichtig stellen, buitensporige beloning van de bestuurders van Endinet en haar voorgangers. Twee keer eerder, in 2007 en 2008, is hierover veel verontwaardiging ontstaan. Ook, en terecht, bij de Eindhovense burger en in de publieke opinie. Twee keer eerder is het dus mis gegaan.
En nu is er voor de derde keer sprake van overmatige beloning voor de twee bestuurders van Endinet bv. Een totaal bedrag van € 1.080.000 over 2009 voor twee bestuurders, oftewel bijna drie keer de Balkenende-norm p.p.. En om nu te zeggen dat het zo’n groot en bijzonder bedrijf is om leiden, nee. Een overzichtelijk structuur van producten en diensten, weinig tot geen marktconcurrentie, 239 man/vrouw en € 115 mio omzet. In het bedrijfsleven, waar dus vaak ook nog eens voor eigen rekening en risico wordt gewerkt, is het niet gebruikelijk om dit soort salarissen te betalen voor directeuren van een onderneming van deze omvang. De toezichthouders hadden kunnen en moeten weten dat driemaal de Balkenende-norm echt te veel en onacceptabel is. Desalniettemin hebben de toezichthouders de beloningen goedgekeurd (actief, dus willens en wetens) of laten passeren (passief, uit onachtzaamheid). Let wel, we hebben het hier over gemeenschapsgeld! De argumenten van inhuur en we kunnen geen goed mensen vinden zijn onzinnig. Er zijn voldoende capabele mensen die dit soort klussen, ook interim, willen oppakken voor een beloning die wel de toets der kritiek kan doorstaan.
Er rest slechts een ding en dat is maatregelen treffen en wel nu, ondanks dat het bijna 1 juli is, de datum van de feitelijke aandelenoverdracht aan Alliander. De gemeente Eindhoven maakt gebruik van haar rechten als AvA en doet wat men moet doen. Wat is dat? Neem per direct afscheid van de gehele RvC en beëindig ook het contract met de bestuurders per eerst mogelijke datum. Of dit in verband met de aandelenoverdracht per 1 juli dan slechts voor de bühne is? Zou kunnen, maar het is wel een morele verplichting om je verantwoording te nemen. Of is drie keer geen scheepsrecht als het over gemeenschapsgeld gaat?

NB: De heren Jöbsis en Lantink valt als persoon overigens weinig te verwijten, zij hebben immers slechts hun arbeidsvoorwaarden goed uitgehandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten