zondag 20 juni 2010

Bielat 2010: ‘Wij zijn dé hightechregio!’


Het Bielatprogramma 2010 had als thema ‘Wij zijn dé hightechregio’ en had om dit thema te onderbouwen een interessante line-up van sprekers. Dr. Martin Hinoult van de K.U. Leuven stelde dat we de potentie hebben om in de Champions League van de vijftig wereldwijde top kennisregio’s mee te spelen. Regio’s die er in slagen, ook in tijden van economische crisis, banen te creëren met een hoge toegevoegde waarde. In Europa zijn er zo’n 10 van deze regio’s, waarvan de ELAt er een is. Echter, hebben we ook de drive en ‘sense of urgency’ om het waar te maken. Van belang is dat we niet treuzelen maar doorpakken, een boodschap die aansloot bij die van de tweede spreker, Dick Berlijn (generaal b.d. en voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten). Deze presenteerde zijn visie op leiderschap. Zijn slotconclusie was dat een leider vooral ‘niet moet praten, maar doen’ en ‘hard werken en aanwezig zijn’. Oftewel, niet lullen, maar poetsen. Duidelijke taal, die ook aansluit bij de boodschap van Dr. Martin Hinoult en de andere sprekers. Ook Kris Peeters, Vlaams Minister president, sloot hier als bestuurder en politicus uit het verscheurde België bij aan met zijn duidelijk roep om een slagvaardige overheid. Over de hand in eigen boezem steken gesproken! Dit lijkt helaas een van de downsides te zijn van het democratische bestel, zeker in vergelijking met de eerder genoemde meer centralistisch en directief geleide opkomende BIC-economieën, waar een individu en zijn of haar mening nog net iets minder van belang is. Alexander Ribbink (voormalig COO TomTom, nu partner VC Prime Technology Venture) kwam voornamelijk met marketing adviezen, waarbij de stelling ‘Durf te kiezen’ het meest aansprak en aansloot bij de eerdere sprekers. Kiezen is opgeven en kiezen doet pijn, maar niet kiezen is dodelijk! Dit in tegenstelling tot Groucho Marx’s stelling: 'Those are my principals, and if you don’t like them... well, I have others!' Kortom, de ELAt moet keuzes maken en doorpakken.
Wat overigens opviel was dat de voertaal Nederlands was, waardoor deelnemers uit Aken dan ook nagenoeg volledig ontbraken. Gemiste kans, volgende keer maar in het Engels?
Tot slot Eric Meurice (CEO ASML) die in een overigens wel in het engels gevoerd tweegesprek met Rokus van Ieperen (CEO Océ) de volgende interessante stelling poneerde: ‘Create a great environment with respect to quality of life, to become a very attractive area for the rest of the world to come to the ELAt.’ Als er ergens een rol ligt voor de politiek om zaken mogelijk te maken, is het hier wel! De vraag is dus misschien niet of we inderdaad dé hightechregio zijn, maar of we het écht willen worden en de hiervoor benodigde maar pijnlijke keuzes willen maken, sommige zaken niet doen en voor andere vol gaan, en de noodzakelijke offers willen brengen, doorpakken dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten