zaterdag 3 september 2011

75 jaar Van Abbe, compliment voor de mooie expositie(s)


Vandaag opende het Van Abbemuseum de expositie ‘Vanuit Hier’, opgebouwd uit drie onderdelen, of eigenlijk drie zelfstandige exposities, die de relatie van het museum met de omgeving raken. ‘For Eindhoven, the city as muse’ is een verzameling van werken die refereren aan het museum zelf of zijn omgeving. Herinneringen aan de rol die het Van Abbe de afgelopen 75 jaar heeft gespeeld in Eindhoven. In deze expositie zijn ondermeer prachtige reconstructies te zien zijn van verloren gewaande installaties. ‘En op zondag vieren we vrijdag’ is een solo tentoonstelling van Dick Verdult, een geboren Eindhovenaar. En ‘The Collectors Show’ heeft een relatie de met regionale privé verzamelaars en mecenassen van het museum. Deze expositie is ingericht door Piet Hein Eek, die hiervoor in de hoge toren van het Van Abbe een eigen houten toren liet inpassen. Dit is een prachtig object geworden, ingepast in de grote toren, dat dient als een podium voor de mooie collectie van werken van Eindhovense kunstverzamelaars.
Dat het team van het Van Abbe hard heeft gewerkt aan deze mooie exposities spetterde er vanaf. De opening werd zeer goed en leuk verricht door acteur Frank Lammers, die stelde dat de bezuinigingen in de kunst geboren zijn uit angst voor het onbekende en onverwachte, men wil nu eenmaal orde en regelmaat. Deels zal dit kloppen voor het grote publiek. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het ‘Theater van de lach’ zonder subsidie kan draaien en meer experimentele kunst toch echt wel een zetje nodig heeft. Echter, ook in de cultuursector vindt men het lastig als dingen anders moeten, ook hier heerst dus koudwatervrees terwij er nu juist vernieuwing en inventiviteit wordt gevraagd. Dat het kan, gaat denk ik blijken uit het crowdfunding project 'Red de Wood Circle'
Tot slot, tussen al het ‘geweld’ hangt ook nog ergens in een zaal een prachtig stukje van Eindhovenaar René Daniëls, van wie nu door de VPRO een documentaire wordt gemaakt.

Prachtig klein stuk van René Daniëls





Compilatie van The Collectors Show

Geen opmerkingen:

Een reactie posten