dinsdag 20 september 2011

De week van: Maandag


Als PvdA raadslid in Eindhoven publiceren we op de PvdA Eindhoven site bij toerbeurt een weekblog: de 'week van ...'. De politiek begon deze keer op maandag om 18.00 uur met een bijeenkomst van de accountantscommissie. Deze keer een workshop door PriceWaterhouseCoopers over Planning & Control in de gemeente. Twee belangrijke zaken vielen op. Enerzijds dat door de accountantscommissie breed gedragen werd dat een zakelijke cultuur, waarin ambtenaren ook daadwerkelijk uitgedaagd worden om verantwoording te nemen en gestimuleerd worden om strak te sturen op doelen (kwalitatief en kwantitatief) van groot belang is. En hier hoort dan ook bij de afrekenbaarheid van mensen. Verder werden we geconfronteerd met twee jaarverslagen. Dat van de gemeente Eindhoven, ons bekend, en als vergelijking het jaarverslag van de gemeente Amersfoort. Wat een verschil! Beiden voldoen aan de wettelijke eisen, maar de gemeente Amersfoort ziet kans om een jaarverslag prettig leesbaar te maken, zelfs voor iemand die niet echt van cijfers e.d. houdt.
Daarna fractieoverleg. Spannend omdat mijn initiatiefvoorstel in de fractie besproken werd. Met een initiatiefvoorstel ga je als raadslid op de stoel van het college zitten en vraag je de raad dus op eigen initiatief om het college opdracht te geven ergens mee aan de slag te gaan. Je agendeert dus expliciet een eigen voorstel en zet, als het aangenomen wordt, het college aan het werk. In mijn geval betreft het een voorstel in de cultuursector met positieve raakvlakken richting begroting.
Na een zeer pittige discussie over wat je als raad wel en niet mag adresseren werd het voorstel met een kleine aanpassing aangenomen. Nu dus de collega's in de Raad aanspreken om te kijken of er een meerderheid te behalen valt.
Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten