woensdag 28 september 2011

Gemeentelijk ‘Onderzoek Koopzondagen’ overtuigt niet


Gisterenavond was in de commissie Economie & Mobiliteit de hoorzitting over de koopzondagen in Eindhoven. Deze hoorzitting is het gevolg van een aangenomen VVD / D66 motie van 11 januari 2011 en het hieruit voorkomende Onderzoek Koopzondagen. Helaas blijkt dit onderzoek op z’n zachtst gezegd niet te overtuigen. En het feit dat de antwoorden op gestelde vragen lang uitblijven, draagt niet bij aan het vertrouwen dat het een gedegen onderzoek is. Er is namelijk sprake van nogal wat onduidelijkheden en suggestieve conclusies. En dat voor een onderzoek waar we als raad 8 maanden op hebben moeten wachten. In vogelvlucht enkele zaken.
Allereerst is nog steeds onduidelijk welke ondernemers gehoord zijn en hoe dat is gebeurd. Tijdens de hoorzitting werd duidelijk dat een van de belangrijkste partners in de stad, de Stichting Detailhandel Binnenstad Eindhoven, en de winkeliersvereniging Heuvelgalerie niet betrokken zijn bij het onderzoek. Gelukkig heeft het SDBE last minute zelf een enquete gehouden onder de 385 winkeliers in de Eindhovense binnenstad. In zeer korte tijd heeft 42% van de winkeliers gereageerd, wat een zeer hoge response mag heten. De uitkomst was erg duidelijk: 83% van de winkelier in de binnenstad (dit is dus inclusief het grootwinkelbedrijf) is tevreden met het huidige regime van 12+2 dagen.

maandag 26 september 2011

De week van: Zondag


Een stralende dag waarop mijn jongste dochter haar tiende verjaardag mocht vieren. Een dag dus zonder politiek, mobiele telefoon en mail als afsluiting van een hectisch weekje politiek van een raadslid. Ik heb dan ook bewust niet gecommuniceerd met de buitenwereld (lekker rustig). Maar wel ‘face-to-face’ met veel vrienden en familie in onze tuin met Eva, onze stralende dochter, in het middelpunt. Als het weer ook meewerkt, en dat deed het dus, zijn dit soms van die onverwacht gezellige en waardevolle dagen.

De week van: Zaterdag (Van Abbemuseum)


De dag dat het Van Abbemuseum haar 75-jarig bestaan viert. Ik heb twee bezoeken gebracht, ’s middags heb ik alleen door het museum geslenterd om eens goed rond te kijken en ’s avonds terug met mijn oudste dochter Lauren. Beide momenten op de dag was het druk, dus het lijkt erop dat ons museum een leuk verjaardagsfeest heeft gehad. Het blijft toch mooi om naar een museum te gaan waar het lekker druk is en mensen genieten, dat zou vaker moeten zijn.

De week van: Vrijdag (begroting 2012-2015)


Aan het einde van de dag werd in de Raadszaal de begroting voor de jaren 2012-2015 door het college gepresenteerd. Daar zijn we als raadsleden weer even zoet mee. Alhoewel we ons realiseren dat dit dossier eigenlijk een logisch vervolg is op het eerder al besproken bezuinigingsdossier ‘samen werkend aan morgen’ (december 2010) en de kadernota (voorjaar 2011). Echt veel grote verassingen kunnen er niet in zitten, alhoewel het natuurlijk altijd goed blijft om over de schouder van het college mee te blijven kijken. In totaal wordt er over de jaren 2012-2015 een bedrag van € 56 miljoen structureel bezuinigd. Daar komt nog bij de het rijk over dezelfde periode zo’n € 10 tot € 15 miljoen minder gaat bijdragen uit het participatiefonds, kortom we krijgen een totaal pakket van rond € 70 miljoen aan ombuigingen voor de kiezen. Geen gemakkelijke taak. Gelukkig ziet het college kans om ondanks de grote ombuigingen toch ook te blijven investeren in de stad. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van de drie VMBO’s, de HOV2 lijn en het Expatcentrum. Dit laatste als onderdeel van de Brainport 2020 visie. En als de stad of raad iets echt niet wil, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de ijsbaan, blijkt het toch te lukken om met een gezamenlijke inspanning van alle partijen het anders in te vullen en dus het tij te keren. Kortom, de ijsbaan blijft open.
Een grote uitdaging ligt bij de bezuinigingen in het sociale domein, waar mensen die al in een moeilijk hoek zitten door de stapeling van de maatregelen die het kabinet voor hun in petto heeft het extra zwaar krijgen. Het college heeft toegezegd dat men er alles aan doet om deze groep te beschermen en de schade te beperken. Dit lijkt mij erg belangrijk, omdat een tweedeling van de maatschappij wel het laatste is waar we op zitten te wachten.

donderdag 22 september 2011

De week van: Donderdag


Vandaag afscheid genomen van de ex-directeur van de bibliotheek, Thijs Torremans. Zie hierover mijn eerdere blog van 7 juli. Daarna aan wethouder Schreurs mijn komende initiatiefvoorstel gepresenteerd. Ging goed, maar dat komt waarschijnlijk omdat de wethouder graag hoort wat wel kan en niet wat niet kan. We zitten vaker op een lijn wat dat betreft. Tot slot nog een vergadering van de wijkvereniging Blixembosch. Veel onderwerpen en kleine ergernissen passeren tijdens dit soort vergaderingen. Goed dat zowel de politie als de wijkambtenaar aanwezig zijn. Soms wordt het echter wel een beetje pietluttig waar over geklaagd wordt, maar ja, niet iedereen heeft dezelfde mate van tolerantie en acceptatie. Toch wel goed om bij deze vergadering te zijn, temeer daar er een flink aantal mensen is die zich vrijwillig met hart en ziel in zet voor de bewoners van een mooie wijk. Dit verdient een dik compliment
Tot slot de aftrap van het STRP-festival, dat in november weer voor 10 dagen bezit gaat nemen van het Klokgebouw. Het nieuwe reclamebureau HeyHeyHey heeft samen met Bart Hess, ook genomineerd voor de MINI Young Designer Award 2011, een mooie campagne neergezet. De STRP mutant

woensdag 21 september 2011

De week van: Woensdag


Woensdag, de eerste dag van de algemene beschouwingen. De stekker eruit of erin. Visualisatie en verruwing, framen en beeldvorming. Een toon die bijna niet meer serieus te nemen is, zeker niet als deze gebezigd wordt door een intellectuele elite die het voorbeeld zou moeten geven. Enkele quotes van de heer Wilders:
‘De diarree van de heer Pechtold.’
‘Op de meest laffe wijze zegt de heer Pechtold.’
Richting Job Cohen:
‘Het is slecht voor Henk en Ingrid, in uw geval voor Achmed en Fatima.’
‘De bedrijfspoedel van Rutte 1.’
‘U mag een keer blèren en tegen een boom pissen, maar als Rutte thuis is springt u weer bij hem op schoot.’
Verder kwam de PVV met een referendum om een verbod op minaretten (leentjebuur in Zwitserland) en de leugen dat Nederland 100 miljard overmaakt naar Griekenland. Een stevig debat, okay. Scherp aan de wind, af en toe op de m/v, een grap, moet allemaal kunnen. Maar deze toon en flauwe grappen overschrijden een grens. Zo hoort het niet, niet thuis, niet op straat, niet in het bedrijf en zeker niet in de Tweede kamer. Een Tweede kamer waar toch wel belangrijkere zaken te bespreken zijn! Emile Roemer verwoordde het goed en in alle rust aan het einde van het debat. Roemer, gedoogt het kabinet PVV nog

De week van: Dinsdag


Dinsdag, drukke dag gehad met allerlei wisselende activiteiten, zoals het STRP festival en een intensieve werksessie met een nieuwe en grote sponsor van de Dutch Design Week en de Dutch Design Awards. Naast hoofdsponsor ABN AMRO, mooi merk dat goed past bij de DDW / DDA, nog een tweede merk erbij dat perfect bij de merken DDW en DDA past. In deze tijd is het een hele toer om goede sponsoren binnen te halen, maar het is gelukt. Helaas mag de naam nog niet onthuld worden, maar dat volgt snel.
Daarna de Raadsvergadering op het stadhuis. Voor mij inhoudelijk niet zo spannend, omdat er uit mijn commissies Financiën & Bestuur en Economie & Mobiliteit niet echt iets op de agenda stond. Rondom de vergadering wel veel afspraken kunnen maken om mijn initiatiefvoorstel uit te leggen aan de betrokken wethouder en collega raadsleden die het dossier Cultuur doen. Dat worden een paar korte en intensieve sessies donderdag, vrijdag en maandag om iedereen te informeren en te interesseren. Maar hiermee worden wel onaangename verrassingen voorkomen (‘voor-het-blok-zetten’) en bij mogelijke medestanders betrokkenheid gecreëerd. Want een goed voorstel schrijven is een, maar de communicatie om het voorstel heen, fractie, eigen wethouders, portefeuille wethouder, collega’s uit de Raad, pers en natuurlijk de direct betrokkenen, is minstens net zo belangrijk.

dinsdag 20 september 2011

De week van: Maandag


Als PvdA raadslid in Eindhoven publiceren we op de PvdA Eindhoven site bij toerbeurt een weekblog: de 'week van ...'. De politiek begon deze keer op maandag om 18.00 uur met een bijeenkomst van de accountantscommissie. Deze keer een workshop door PriceWaterhouseCoopers over Planning & Control in de gemeente. Twee belangrijke zaken vielen op. Enerzijds dat door de accountantscommissie breed gedragen werd dat een zakelijke cultuur, waarin ambtenaren ook daadwerkelijk uitgedaagd worden om verantwoording te nemen en gestimuleerd worden om strak te sturen op doelen (kwalitatief en kwantitatief) van groot belang is. En hier hoort dan ook bij de afrekenbaarheid van mensen. Verder werden we geconfronteerd met twee jaarverslagen. Dat van de gemeente Eindhoven, ons bekend, en als vergelijking het jaarverslag van de gemeente Amersfoort. Wat een verschil! Beiden voldoen aan de wettelijke eisen, maar de gemeente Amersfoort ziet kans om een jaarverslag prettig leesbaar te maken, zelfs voor iemand die niet echt van cijfers e.d. houdt.
Daarna fractieoverleg. Spannend omdat mijn initiatiefvoorstel in de fractie besproken werd. Met een initiatiefvoorstel ga je als raadslid op de stoel van het college zitten en vraag je de raad dus op eigen initiatief om het college opdracht te geven ergens mee aan de slag te gaan. Je agendeert dus expliciet een eigen voorstel en zet, als het aangenomen wordt, het college aan het werk. In mijn geval betreft het een voorstel in de cultuursector met positieve raakvlakken richting begroting.
Na een zeer pittige discussie over wat je als raad wel en niet mag adresseren werd het voorstel met een kleine aanpassing aangenomen. Nu dus de collega's in de Raad aanspreken om te kijken of er een meerderheid te behalen valt.
Wordt vervolgd.

vrijdag 16 september 2011

(On)zin van raadsvragen, oftewel wat kost een raadsvraag?


Dit is wat het Ouderen Appel Eindhoven en het CDA zich afvragen. Maar waarom deze vraag? Ooit is er geroepen dat het beantwoorden van raadsvragen gemiddeld € 2.000 kost. Nu rekenen CDA en OAE samen voor dat dit slechts € 640 zou zijn? Boeiend, of niet? Je vraagt je namelijk af met welk doel deze twee partijen dit nu precies willen weten. Komt er straks een maximum bedrag wat de beantwoording mag kosten, oftewel afraffelen als het iets complexer is dan € 640,-. Of krijgen we straks als raadslid allemaal een saldo, een soort ‘raadsvragen-chipknip’ (*). Bij elke vraag wordt het aantal uren/euro’s van je saldo afgeboekt en als je er doorheen bent dan mag je geen vragen meer stellen. Vanzelfsprekend kan er dan een soort raadsvragen-saldo stock exchange ontstaan, waar raadsleden onderling hun nog openstaand saldi kunnen verhandelen ten gunste van raadsleden die al door hun saldo heen zijn. Aan het einde van het politieke seizoen wordt raadsvragen-saldo een schaars goed en zal de prijs dus stijgen. Misschien een aardige bijverdienste voor die raadsleden die zuinig zijn met het stellen van vragen.
Ben je overigens een goed of slecht raadslid als je veel vragen stelt, of juist als je weinig vragen stelt? Ik zou het niet weten. Gaat het er niet om dat je de juiste vragen stelt op het juiste moment, en dat je er een doel mee voor ogen hebt. Vragen voor de bühne zijn immers altijd te duur, zelfs al kost de beantwoording maar € 1,-. Ben wel benieuwd wat de uitkomst wordt en wat het OAE en het CDA met het antwoord van het college gaan doen. Last but not least, is het niet beter om te vragen wat een raadsvraag oplevert in plaats van wat een raadsvraag kost?

(*) Misschien kunnen we hiervoor wel de Eindhovense stadspas gebruiken, chippen bij de wethouder?



zondag 11 september 2011

Oude held en nieuw monument op 9/11 memorial


Tien jaar na dato is de impact van wat er in 2001 gebeurde nog steeds over de hele wereld zicht- en voelbaar (alhoewel het natuurlijk vreemd en ook wel beangstigend is dat 92% van de Afghanen niet weet wat 9/11 betekent). Maar na tien jaar krijgt 9/11 ook een plek in New York. Een plek door de oude held Paul Simon, die akoestisch Sound of silence vertolkte tijdens de memorial vandaag. En ook een fysieke plek, ontworpen door Michael Arad. 'Impressive', mooi en zoals het hoort. Herdenken moet de basis zijn van nieuw optimisme en leven. En wat symboliseert nieuw leven mooier dan permanent stromend water ... !


9/11 monument van Michael Arad

Gemeentelijke headcount en het ziekteverzuim


Ondanks alle ambities om te komen tot minder ambtenaren in Eindhoven, is sinds 2008 het aantal medewerkers in de gemeente Eindhoven gestaag gestegen met bijna 100 ambtenaren (oftewel zo’n 5%). Overal zijn waarschijnlijk oorzaken voor, onder andere permanente inhuur die is omgezet in formatie et cetera, toch lijkt het duidelijk dat er van een afbouw van het personeelsbestand tot en met 2010 nog niets te bespeuren is. En dit ondanks de vacaturestop die in 2010 van toepassing was. In het kader van de bezuinigingen, waarvan zo’n € 12,5 miljoen structureel in de eigen organisatie op personeel, is het op z’n minst bevreemdend dat de afgelopen jaren de ontwikkeling van het personeelsbestand hier haaks op lijkt te staan.

woensdag 7 september 2011

Merk Brainport naar Citymarketing Eindhoven


Nadat dit voorjaar de democratische grip van de gemeente Eindhoven op Brainport Development NV werd versterkt, kreeg de Raad nu voor het eerst de kans om Brainport daadwerkelijk aan te sturen. Naar aanleiding van het Jaarplan 2012 van Brainport werd op initiatief van de PvdA, samen met nog zes andere partijen, een actuele motie ingediend om de marketing en branding van het merk Brainport te integreren in de nieuwe Eindhovense Citymarketing organisatie.
In het Jaarplan 2012 heeft Brainport Development expliciet de branding van het merk Brainport als een van de strategische zwaartepunten benoemd. Dit terwijl tegelijkertijd de gemeente Eindhoven in de afrondende fase zit van de inrichting van een nieuwe Citymarketing organisatie. Het gevaar bestaat dus dat twee organisaties zich intensief gaan bezighouden met hetzelfde vakgebied, namelijk de marketing en branding van de merken Brainport en Eindhoven.

zondag 4 september 2011

Tante Netty, Piet Hein Eek en Joep van Lieshout


Twee 'vernissages'. ‘Haak aan’ bij Tante Netty (alter ego van Dorien van den Hurk & Ties van de Werff), de offline blog gallery in Woensel West en ‘Epidemia’ van Joep van Lieshout bij Piet Hein Eek op Strijp R.
Getormenteerde, harde, beangstigende en confronterende sculpturen van Atelier van Lieshout versus de letterlijk zachte, aaibare en tactiele mini-sculpturen van de kunstenaars Thomas C. Chung en Anna ‘Mochimochi Land’ Hrachovec. Beiden mooie exposities, de ene bruut en overrompelend, de andere verterend, zoals een ‘oude' Tante moet zijn.

'Haak aan' bij Tante Netty

Atelier Van Lieshout bij Piet Hein Eek

zaterdag 3 september 2011

75 jaar Van Abbe, compliment voor de mooie expositie(s)


Vandaag opende het Van Abbemuseum de expositie ‘Vanuit Hier’, opgebouwd uit drie onderdelen, of eigenlijk drie zelfstandige exposities, die de relatie van het museum met de omgeving raken. ‘For Eindhoven, the city as muse’ is een verzameling van werken die refereren aan het museum zelf of zijn omgeving. Herinneringen aan de rol die het Van Abbe de afgelopen 75 jaar heeft gespeeld in Eindhoven. In deze expositie zijn ondermeer prachtige reconstructies te zien zijn van verloren gewaande installaties. ‘En op zondag vieren we vrijdag’ is een solo tentoonstelling van Dick Verdult, een geboren Eindhovenaar. En ‘The Collectors Show’ heeft een relatie de met regionale privé verzamelaars en mecenassen van het museum. Deze expositie is ingericht door Piet Hein Eek, die hiervoor in de hoge toren van het Van Abbe een eigen houten toren liet inpassen. Dit is een prachtig object geworden, ingepast in de grote toren, dat dient als een podium voor de mooie collectie van werken van Eindhovense kunstverzamelaars.
Dat het team van het Van Abbe hard heeft gewerkt aan deze mooie exposities spetterde er vanaf. De opening werd zeer goed en leuk verricht door acteur Frank Lammers, die stelde dat de bezuinigingen in de kunst geboren zijn uit angst voor het onbekende en onverwachte, men wil nu eenmaal orde en regelmaat. Deels zal dit kloppen voor het grote publiek. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat het ‘Theater van de lach’ zonder subsidie kan draaien en meer experimentele kunst toch echt wel een zetje nodig heeft. Echter, ook in de cultuursector vindt men het lastig als dingen anders moeten, ook hier heerst dus koudwatervrees terwij er nu juist vernieuwing en inventiviteit wordt gevraagd. Dat het kan, gaat denk ik blijken uit het crowdfunding project 'Red de Wood Circle'
Tot slot, tussen al het ‘geweld’ hangt ook nog ergens in een zaal een prachtig stukje van Eindhovenaar René Daniëls, van wie nu door de VPRO een documentaire wordt gemaakt.

Prachtig klein stuk van René Daniëls





Compilatie van The Collectors Show