zaterdag 13 oktober 2012

Slotakkoord Van Abbe


Afgelopen dinsdag heeft na een jaar de voorlopig laatste behandeling van het Van Abbe dossier plaatsgevonden. Een proces dat in het najaar van 2011 in gang is gezet met het indienen van een initiatiefvoorstel door de Partij van de Arbeid. Het initiatiefvoorstel had als doel om te onderzoeken hoe het cultureel ondernemerschap van het van Abbe verbeterd zou kunnen worden. Na diverse commissie- en raadsvergaderingen is in de raad eind juni van dit jaar het nieuwe Beleidsplan van het Van Abbe akkoord bevonden. Hierop kwam nog wel een aanvulling van de Raad middels een aangenomen amendement. Dit laatste betrof met name de governance en de budgettering. Er is veel bereikt:
1) De discussie over de koers van het Van Abbemuseum is stevig gevoerd en geaccepteerd, waar dit voorheen een teer onderwerp was.
2) Er ligt na 2 jaar zonder beleidsplan geopereerd te hebben nu een nieuw beleidsplan voor de jaren 2013-2017. Een beleidsplan dat met respect voor de fundamenten van het Van Abbe toch duidelijk een nieuwe koers lijkt te bieden.
3) Er is door de externe commissie Van Beers, Doeve, Oddens een goed rapport geschreven, waarvan een flink aantal aanbevelingen zijn overgenomen.
4) Over het toezicht op de voortgang van het beleidsplan en de financiën zijn duidelijk afspraken gemaakt.
5) De ambities ten aanzien van de bezoekersaantallen zijn met ruim 30% fors omhoog geschroefd.
6) De jaarlijkse financiële bijrage aan het Van Abbe is in de begroting duidelijk en eenduidig vastgelegd en resulteert in 2016 in een structurele bezuiniging van ruim € 600.000.
7) Last but not least, er komt een onderzoek naar de eventuele verzelfstandiging van het Van Abbe.
Zoals gezegd veel bereikt, al is het proces om tot deze resultaten niet altijd even makkelijk en dankbaar geweest.

Het slotakkoord afgelopen week was noodzakelijk om onduidelijkheden in de financiën weg te nemen. Deze laatste pijnpunten zijn nu opgelost, immers er is afgesproken dat al in de komende begroting (2013-2016) alle voorgenomen bezuinigingen worden meegenomen, alsmede de verhoogde bezoekersaantallen. Gekoppeld aan eigen Beleidsplan kan er nu geen misverstand meer bestaan over de taak van het Van Abbe en de bijbehorende middelen. Ook in het belang van het onderzoek naar en de eventuele verzelfstandiging is deze duidelijkheid van groot eblang. Het is nu aan het Van Abbe om vorm te geven aan haar eigen toekomst binnen de geschetste kaders. Waarmee we ze natuurlijk alle succes wensen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten