woensdag 6 april 2011

Externe management consultants, slechts legitimatie?


Deze week kwam ik in Eindhoven twee voorbeelden tegen van dure rechtvaardiging van reeds genomen besluiten. Allereerst PSV die McKinsey&Company in hebben gehuurd om te kijken hoe er het beste gereorganiseerd kan worden. Immers, de verliezen lopen op, het eigen vermogen verdampt en de organisatie is de laatste jaren met ruim 35% gegroeid. Het lijkt mij stug dat een voormalig topbestuurder als Tiny Sanders niet al weet wat er moet gebeuren. Kosten besparen, organisatie inkrimpen, investeringen uitstellen, onderdelen en activiteiten waar mogelijk afstoten of outsourcen en tot slot nieuwe inkomsten aanboren. Ben dus benieuwd wanneer bekend gaat worden welke (financiële) vraag er bij de gemeente Eindhoven wordt neergelegd?
Tegelijkertijd wist in het kader van het beleid rondom een mogelijk Eindhovens Duurzaam Energie bedrijf het bureau Tensor Energy in twee jaar tijd tot een totaal andere conclusie en aanbeveling te komen. Was de aanbeveling twee jaar geleden (2009), met een PvdA wethouder op de portefeuille Duurzaamheid, dat er een echt energiebedrijf moest worden opgericht. Een bedrijf dus dat duurzame energie produceert en verkoopt aan de markt, zowel aan particulieren als bedrijven. En rendement moet maken. Nu, twee jaar later, met een VVD wethouder die de portefeuille Duurzaamheid beheert, zijn de ambities afgezwakt en komen we niet verder dan een netwerkorganisatie die zich ondermeer richt op verduurzaming van de gemeentelijke organisatie. Boeiend dat een bedrijf als Tensor Energy in twee jaar tijd een complete omslag maakt van een gewaagde en uitdagende ambitie van een echt duurzaam energiebedrijf naar een toch wel gematigde insteek van niet meer dan een netwerkorganisatie.
Maar daar gaat het niet om. Wat uit deze beide voorbeelden blijkt is dat de management consultants vaak naar de reeds bekende oplossing, gedefinieerd door de opdrachtgever, toeschrijven. Niets vernieuwend, niets inspirerends, maar slechts legitimatie van een reeds genomen besluit. Is dit een duur teken van zwakte van de bestuurders? Of van de toezichthouders die het kritisch vermogen verliezen als er een extern stempel onder staat?

1 opmerking:

  1. Ik maak dat zo vaak mee.
    Slechte managers hebben aan een eerlijk advies geen enkele behoefte. Ze zouden maar lelijk door de mand vallen.
    Goede managers hebben je eigenlijk helemaal niet nodig, ook niet als legitimatie.
    Veel management consultants hebben dan ook het trucje naar de mond praten goed geleerd. Zelf doe ik daar niet aan mee, liever minder opdrachten dan mijn conituïteit op die wijze borgen.

    BeantwoordenVerwijderen