maandag 18 april 2011

Van Abbe 75 jaar !


Proficiat, een mooie mijlpaal voor een prachtig museum. Tijdens de aftrap van de festiviteiten die bij het jubileumjaar horen waren veel namen uit de kunstwereld aanwezig. Oud directeur Rudi Fuchs, Ann Goldstein van het Stedelijk en Sir Nicholas Serota, directeur van het Tate. Deze laatste hield in het kleine auditorium een mooi verhaal, waarbij hij stelde dat museadirecteuren zich niet mogen terugtrekken in hun Citadel, zoals hij het noemde. Daarna Joost Zwagerman met een persoonlijk verhaal over zijn beleving van kunst. Hij stelde dat museadirecteuren niet alleen het grote verhaal achter een kunstenaar moeten vertellen en zeker niet altijd alleen in chronologische volgorde, maar ook het kleine verhaal, de terugblik en de anekdote. Met als voorbeeld de anekdote achter de Seagram Murals van Rothko, die uiteindelijk nooit belandde in het Four Seasons restaurant in New York waarvoor ze bestemd waren. Meer over Mark Rothko.
Bij het bereiken van de eerbiedwaardige leeftijd van 75 jaar hoort natuurlijk ook de terugblik. In het kader van het door het Eindhovens Dagblad georganiseerde debat van donderdagavond 21 april is het dus mooi om terug te grijpen op de eerste directeur, dr. W.J.A. Visser. Hij zag de noodzaak van ‘een voortdurend contact (...) tusschen de geheele bevolking van stad en lande van Eindhoven en het Museum. Het moet een deel worden van de levende gemeenschap ... en de Directeur zal hierin niets onbeproefd laten’. De heer Visser stelde verder in zijn openingstoespraak in 1936 ‘zich ten volle bewust te zijn dat het bezoek aan het Museum bij de bevolking moet worden gestimuleerd’.
In een persbericht stelt het Van Abbemuseum dat deze uitgangspunten nog steeds gelden. Klopt dit? Donderdag meer tijdens het debat meer.



3 van de 15 Seagram Murals van Mark Rothko

Geen opmerkingen:

Een reactie posten