maandag 3 oktober 2011

Van Abbe moet breed toegankelijk museum worden


Omdat alles door de actuele motie van het CDA, zie de blog van zaterdag, in een stroomversnelling is gekomen, hierbij het initiatiefvoorstel Van Abbemuseum, dat dinsdag 4 oktober aan de raad zal worden aangeboden. Samengevat komt het hier op neer.
De PvdA constateert dat de gemeente Eindhoven zich financieel in uitdagende tijden bevindt. In het plan ‘Samen werkend aan morgen’ wordt € 56 miljoen bezuinigd, waaronder een bedrag van ruim € 6,6 miljoen voor de cultuursector. Hierin is het Van Abbemuseum meegenomen voor € 200.000. De PvdA realiseert zich dat bezuinigingen noodzakelijk zijn, ook in de cultuursector. In dit kader constateert de PvdA dat de breedte, onder andere CKE (€ 1 miljoen) en de Bibliotheek (€ 3 miljoen), relatief zwaar wordt belast ten opzichte van de topinstellingen. Derhalve is de PvdA op zoek gegaan naar additionele bezuinigingsmogelijkheden in de sector cultuur en uitgekomen bij het Van Abbemuseum.
De uitgangspunten van het initiatiefvoorstel zijn:
Het Van Abbemuseum wordt weer een museum van en voor de stad en met een toegankelijke programmering, niet alleen voor de kunstelite, maar ook voor een breder publiek. In de begroting 2012-2015 worden de doelstellingen ten aanzien van (betalende) bezoekers voor het Van Abbemusuem geleidelijk verhoogd. Het Van Abbemuseum realiseert hiermee extra structurele inkomsten in 2015 ten bedrage van € 900.000, wat direct een vermindering van de gemeentelijke bijdrage aan het Van Abbemuseum, dus bezuiniging, oplevert van eenzelfde bedrag. Deze extra bezuiniging creĆ«ert (financiĆ«le) ruimte voor andere, nader in te vullen, doelen of initiatieven









Geen opmerkingen:

Een reactie posten