zaterdag 15 december 2012

Eindhoven Energieneutraal in 2045 is een kwestie van lef ?


Eindhoven streeft er al geruime tijd naar om in 2045 Energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat we binnen de grenzen van onze gemeente evenveel duurzame energie opwekken als er wordt gebruikt. 

Energieneutraal, een forse ambitie.
Dit is een stevige en gedurfde ambitie die om een grote inspanning vraagt. Zie ook mijn eerdere blog d.d. 14 januari 2010, ‘Eindhoven Energieneutraal in 2045, why not?’. Echter tot op heden lijkt het erop dat deze ambitie te beperkt omgezet wordt in daden. Immers, er wordt nét niet helemaal doorgepakt. De missing link in de plannen tot op heden is een sterke Gemeentelijke Duurzame Energiecoöperatie met de power om Eindhoven binnen de gestelde termijn energieneutraal te krijgen. Een coöperatie van en voor de inwoners van de stad. Overigens heeft een in opdracht van de gemeente ingesteld onderzoek door Tensor Energy aangegeven dat er, om de ambitie in 2045 te realiseren, een grotere inspanning moet worden geleverd. Een inspanning die zich prima laat verenigen met een Duurzame Energiecoöperatie.

Coördinatiepunt Duurzame Energie.
Maar helaas komt het voorstel van het college dat nu voorlegt niet verder dan een Coördinatiepunt Duurzame Energie met 1 medewerker.
En met een beperkt takenpakket dat voornamelijk bestaat uit monitoring, rapportage en activiteiten met betrekking tot het eigen gemeentelijke energiebeleid. Dit lijkt nauwelijks voldoende om de gestelde ambities te realiseren. En tegelijkertijd lijkt het niet op een functie die, bijvoorbeeld middels publiekprivate samenwerking, tot een acceleratie kan leiden in de realisatie van duurzame energie projecten. In september heeft de PvdA al eens aan het college gevraagd of er bijvoorbeeld niet een grotere rol is weggelegd voor Brainport Development? Immers we hebben in onze regio de technologie en innovatieve kracht om sneller te gaan dan we nu doen. En we hebben de kracht van samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid in deze regio tot een succes gemaakt. Een succes dat inmiddels voor velen als voorbeeld wordt gezien. Maar helaas lijkt het erop dat we als overheid op het gebied van duurzaamheid de aanjagersrol laten liggen. Jammer en een gemiste kans.

Investeringsmiddelen.
Temeer jammer omdat er door de Provincie een pot met geld is gereserveerd van € 60 miljoen voor duurzaamheid en € 125 miljoen voor innovatie. Hier ligt voor onze regio een enorme kans. De vraag is echter of één coördinatiemedewerker voldoende is om een fors deel van deze investeringgelden voor onze regio binnen te halen. Of is een grote inspanning vereist en moeten er nieuwe en tot nu toe ongebaande wegen begaan worden. Andere steden in Nederland zijn ons al voorgegaan, denk aan Apeldoorn. Of internationaal het Deense Eiland Samso, zoals te zien in de mooie documentaire van de VPRO ‘Power to the People’.

Voortrekkersrol.
Er valt veel te winnen als de overheid besluit om enthousiast de voortrekkersrol op zich te nemen. Denk alleen al aan de hoeveelheid middelen die we dan kunnen genereren. Vanuit de provincie (of Brussel), vanuit het bedrijfsleven of middels particulieren in de vorm van een coöperatie. Rest de vraag waarom slechts de ambitie van een coördinatiepunt in plaats van het lef om echte stappen te zetten in de vorm van een gemeentelijke, of regionale, Duurzame Energiecoöperatie? Wie het weet mag het zeggen ...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten