donderdag 17 januari 2013

Begroting 2013-2016



Deze maand beslissen we in de Gemeenteraad over de investeringsagenda voor de jaren 2013 tot en met 2016. Een en ander moet tegenwoordig, omdat we minder geld te besteden hebben als gemeente, via een andere methodiek waarbij naast de financiële consequenties ook meer dan voorheen geprioriteerd en gealloceerd wordt op maatschappelijke relevantie en waarde. In het recente verleden kon nagenoeg alles (niet letterlijk, maar figuurlijk gesproken), nu moet er scherp gekozen worden.

Investeren.
Thema's die op dit moment prioriteit krijgen zijn Onderwijs, Kennisinfrastructuur, Openbaar Vervoer en Wijkaanpak. Hierin herkent de PvdA zich wel. Belangrijk is dat de stad niet op slot gaat. We blijven in 2013 en 2014 investeren, respectievelijk € 78 miljoen en € 40 miljoen. Hiervoor gaan we wel geld lenen, waarvoor rente is gereserveerd in de begroting. Risico's zijn er altijd als je gaat begroten, we kijken naar en rekenen immers in de toekomst. Sommige van deze risico's liggen buiten onze invloed. Denk aan de ontwikkeling van de economie en het landelijk beleid. Sommige punten kunnen we wel beïnvloeden, bijvoorbeeld goed begroten en strak projectmanagement. En we kunnen kiezen.

VOLT.
Zo hebben we als PvdA gevraagd naar nadere informatie over het project Volt (€ 25 mio). Een fikse investering in vastgoed voor een 'crossmediale' experience, bakermat van technologische en multimediale innovaties. Evoluon 2.0 gemixt met het STRP Festival ...?
Gelukkig is het bedrag van € 25 mio niet alleen voor de gemeente, maar ook voor ander partijen die participeren. Maar we zijn als PvdA wel benieuwd aan welk bedrag we dan wel moeten denken.

Hockey.
En de investering van € 9 mio in een nieuwe hockeyaccommodatie in de Genneperparken. We zijn als PvdA erg benieuwd naar de inhoud van deze € 9.0 mio en wie deze gaat betalen. Er immers voorheen gesteld dat er in de huidige tijd geen geld is om te investeren in een hockeystadion. We zullen als PvdA hier op doorvragen, want de tijd dringt omdat de besluitvorming in 2013 schijnt te moeten vallen.

Duurzaamheid.
Tot slot ontbreekt nagenoeg geheel het thema duurzaamheid. Nergens zonnepanelen, koude-warmte opslag, windenergie of biomassa. Dit is op z'n minst verbazingwekkend, gezien de ambities van onze stad op dit thema. Afwachten wat de antwoorden hierop gaan brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten