woensdag 26 juni 2013

Spilcentrum en school Drents Dorp komt er!


De PvdA is voor de bouw van school en spilcentrum Drents Dorp, maar wel tegen bouw met grote financiƫle risico's en bouw voor leegstand.

Dinsdag 25 juni heeft de Raad vergaderd over het spilcentrum Drents Dorp. Dat we een commitment hebben richting de school is evident. Maar dat dit ten koste van alles moet en alles mag kosten, is weer iets anders. Immers, wat is het geval.
1) In het Raadsvoorstel staat: 'het blijft onduidelijk in hoeverre het Schoolbestuur (Salto) alsnog besluit om deze school in de toekomst te sluiten.' Met andere woorden we investeren rond 4.8 mio voor een schoolbestuur dat geen commitment afgeeft voor de middellange termijn. En dat ook nog eens voor een school die met ongeveer 128 leerlingen in 2021 zo'n 30% onder de minimum bestaansnorm zoals vastgesteld door het rijk werkt. Op het laatste moment werd door het college het eerdergenoemde zinnetje uit het Raadsvoorstel verwijderd, op basis van een mail van het schoolbestuur van 30 mei. En het college hield dus vast aan het uitgangspunt dat we als stad best wel 4,8 mio mogen investeren zonder overeenkomst op papier te zetten.
2) De school telt nu 84 leerlingen. In de raadsvergadering hoorde we dat er 11 nieuwe aanmeldingen zijn. Da's mooi, 95 leerlingen dus. De voorspelling is dat in 2021 de school, in de nieuwbouw, 128 leerlingen telt. Dat is wel substantieel, namelijk 30%, beneden de minimum grootte die de landelijke overheid heeft vastgesteld, namelijk 173 leerlingen.

woensdag 19 juni 2013

Gratis Openbaar Vervoer in Eindhoven verandert


Het Gratis Openbaar Vervoer voor kinderen onder de 12 jaar en 65-plussers is ooit ingesteld op initiatief van de PvdA. En vorig jaar hebben we als PvdA, ondanks het gure economische klimaat, het Gratis Openbaar Vervoer met een motie toch nog met een jaar kunnen verlengen. Ondanks weerstand van coalitiegenoten Groen Links, D66 en VVD.
Maar de PvdA is realistische genoeg om te onderkennen dat het moeilijk is in deze tijd. Er moet bezuinigd worden en daar komt nog bij dat Hermes, onze busmaatschappij, zich genoodzaakt zag om een tariefsverhoging door te voeren. En, omdat ook de bewoners van onze randgemeenten profiteren van onze huidige regeling, hebben we gevraagd of deze gemeenten zouden willen meebetalen. Maar daar hebben ze negatief op gereageerd. Kortom, financieel was de rek voor de huidige regeling, lijkt het, er uit.

En als partij die armoedebestrijding tot een van de pijlers van haar beleid heeft, zijn we blij met het voorstel dat nu voorligt. Immers alle Eindhovenaren tot de 120% van het sociale minimum kunnen nu laagdrempelig gebruik maken van het openbaar vervoer. Niet allen 12- of 65+, maar alle leeftijdsgroepen. Vorig jaar leek een dergelijke regeling nog uitvoeringsbezwaren te stuiten. Hoge kosten en privacy-gevoeligheid. Inmiddels, onder andere door de invoering van de OV-chip en de mogelijkheden om koppelingen met andere systemen te realiseren, kan deze regeling  wel voor een redelijk bedrag gerealiseerd worden.
Daar komt nog bij dat er al regelingen bestaan waar Eindhovenaren met een inkomen boven de 120% van het sociaal minimum van kunnen profiteren. Alle 65-plussers boven de 120% grens kunnen middels een dalurenkaart 60% korting op de normale prijs van een kaartje krijgen. Dus ook voor deze groep blijft OV zeker goed toegankelijk. En voor de kinderen is er het Kidskaartje van € 1,-.

Kortom het nieuwe voorstel lijkt een logische stap. Ook mag niet onopgemerkt blijven dat de OVO, stichting Overleg voor Ouderenorganisaties, het voorstel ondersteunt. De PvdA is erg blij met de ondersteuning vanuit deze maatschappelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van de ouderen. Ons heeft dat gesterkt in ons standpunt dat dit een goed voorstel is

De PvdA is dus blij met dit voorstel dat recht doet aan de belangen van alle betrokkenen, financieel haalbaar is en het OV bereikbaar houdt voor grote groepen mensen, ook de meer kwetsbare in onze stad.
Om ook de duurzaamheid en leefbaarheid aspecten, die het vorige programma zo succesvol maakte, vast te houden, hebben we nog wel aan de wethouder gevraagd om een goed en gedegen communicatieprogramma, zeker ook richting 65-plussers. Misschien is daar nog een mooie rol weggelegd voor de OVO.

Het nieuwe voorstel werd door nagenoeg alle politiek partijen gesteund, behalve het Ouderen Appel. Zij kunnen maar moeilijk accepteren dat ‘een onsje minder’ voor de 65-plussers voor ander Eindhovenaren, die het echt nodig hebben, ‘een onsje meer’ betekent. Jammer, maar wie weet. We kennen het Ouderen Appel als een sociale partij en verandert men nog van mening.

zondag 16 juni 2013

De Ruit om Eindhoven, een boeiend dossier

Aan dit artikel uit het ED van 13 juni over de PvdA bijdrage met betrekking tot de Noordoost corridor, de Ruit om Eindhoven, valt eigenlijk op dit moment niet veel toe te voegen ...