maandag 17 februari 2014

De week van Arnold (10 t/m 16 febr)

Het was me het weekje wel. Het normale raadswerk gaat gewoon door, terwijl we ook vol op stoom liggen met de campagne voor de verkiezingen.

Maandag.
De week begon, zoals zo vaak, op maandag (10 februari). Een belangrijke en ingelaste accountantscommissie. We worden als commissie van financieel ‘wijze’ mannen en vrouwen gevraagd een technisch oordeel te geven over de financiering van het Huisvestingplan voor de lagere en middelbare scholen in Eindhoven. Een ambitieus voorstel van de D66 wethouder Mary-Ann Schreurs. Maar de ambitie mist volledig de financiële onderbouwing. En dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Het is financieel immers een zeer fors dossier dat zich over een periode van vele tientallen jaren uitstrekt en ook over honderden miljoenen gaat. Na een debat met de wethouder wordt besloten om alle vragen nog een keer op en rijtje te zetten en de wethouder de kans te geven om een en ander aan ons te verduidelijken, tenminste als het op de financiën aankomt. Verder maandagavond een gewone, doch ietwat rommelige, fractievergadering en voorbereiding voor de commissievergaderingen van dinsdag.

Dinsdag.
Dinsdag 11 februari twee commissievergaderingen met diverse onderwerpen waarop ik woordvoerder ben.
In de commissie Financiën en Bestuur bespreken we onder andere hoe we de afgelopen 4 jaar enorme vooruitgang hebben geboekt, met name wethouder Staf Depla, om onze financiën helder en op orde te krijgen. Opvallend is dat de partijen die in het (recente) verleden zo kritisch waren, nu geen inhoudelijk opmerkingen plaatste.
Is er toch iets echt goed gegaan. Een ander agendapunt gaat over het toezicht op verbonden partijen. Actief aandeelhouderschap krijgt door uitleg van wethouder Depla wat meer handen en voeten. De suggestie om eventueel en misschien raadsleden als toezichthouder in een RvT en RvC te benoemen wordt door de wethouder meegenomen om eens de voordelen en nadelen te bekijken. Kortom geen toezegging, was ook niet de bedoeling, maar hij vond het een interessante gedachte. Dankzij Jan Verheugt van de griffie krijgen we achteraf een interessant idee aangereikt om raadsleden daadwerkelijk meer te betrekken bij de verbonden partijen en wel door Adoptieteams in te stellen. Dit resulteert in een mooie motie om in de komende raadsvergaderingen in te dienen.
Verder de commissie Economie en Mobiliteit. De discussie over het HOV2 traject, aangezwengeld door de LPF, is mosterd na de maaltijd gebleken. Waar was de LPF toen het er werkelijk over ging?
Verder bespreken we het evenementenbeleid. We zouden als PvdA graag de vergunningen voor kleinschalige en niet commerciële buurt- en wijkevenementen legesvrij krijgen. Wordt nog lastig, maar meerdere partijen zijn het er wel mee eens. Verder moet de opvolging van overlastmeldingen verbeterd worden. Meest interessante punt is hoe we om moeten gaan met de pop-up horeca. Dit moeten we proberen te faciliteren, maakt de stad immers leuker en levendiger, maar natuurlijk gelden er ook voor deze Pop-ups regels. Achteraf maak ik bij een interview met Studio 040 hierover eigenlijk een onterechte opmerking door te stellen dat dit soort evenementen eventueel, als voorbeeld, zonder gehandicaptentoilet zouden moet kunnen doorgaan. Dit was als voorbeeld bedoeld, maar kan ook letterlijk opgepakt worden. Gelukkig heb ik dit achteraf in overleg met de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven kunnen uitleggen. Een goed gesprek met mevrouw Snoeijs. En ze maakte me meteen duidelijk dat ze al twee jaar wachten op een convenant om de toegankelijkheid te waarborgen. Dit is dan meteen een punt dat ik in de raad kan meenemen. Zo wordt een minpuntje misschien straks toch om gezet in iets positiefs.

Woensdag.
Woensdagochtend eerst even een kort verslag gemaakt van de twee cie's van gisteren t.b.v. de fractie. Zo blijf iedereen op de hoogte wat er speelt, ook in de andere cie's. ‘S avonds in de stromende regen met een klein team campagne in Lakerlopen, rozen uitgedeeld. Het weer was er niet naar om mensen lang aan de praat te krijgen aan de deur, maar toch een flink aantal mensen bereikt. Thuis, met droge kleren aan, de een motie ‘Adoptieteams’ nog geschreven.

Donderdag.
Donderdagochtend werd ik geconfronteerd met een leuk artikel in het ED over actiever aandeelhouderschap van de gemeente Eindhoven. Sta er redelijk prominent bij met een foto.

Vrijdag.
Vrijdagochtend gaan we met een team in het kader van Valentijnsdag bij Winkelcentrum Boulevard Zuid (Heezerweg) campagne voeren. Leuke actie met de welhaast klassiek PvdA roos als presentje. Kan het beter op Valentijnsdag? ’s Avonds zijn we als Raad (zo’n man of twintig) uitgenodigd bij PSV om ons te laten informeren over de projecten die PSV doet in het kader van ‘Social responsibility’ en hoe de veiligheid gewaarborgd blijft. Daarna een buffet en de wedstrijd PSV-Heracles. Van beiden laatste onderdelen zie ik af, de informatiesessie volstaat voor mij. De presentaties waren overigens interessant.

Zaterdag.
Zaterdag beperken de politiek activiteiten zich tot wat over en weer gemail over diverse onderwerpen, onder andere een aanstaand huiskamergesprek in Eindhoven van Diederik Samsom.

Zondag.
Zondagochtend, de laatste dag van mijn ‘Week van’, verzamelen we in het campagnehuis om foto’s te laten maken van de individuele kandidaten en een groepsfoto. Leuk en gezellig.

En nu op naar 19 maart, de verkiezingen, maar eerst a.s. dinsdag weer het raadswerk wat wacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten