vrijdag 10 december 2010

Dag 4 van ‘De week van ...’: 9 december 2010


Op een bijna volledig politiekloze dag kan er flink doorgewerkt worden aan andere zaken. Toch is er altijd tijd, en onbewust toch ook behoefte, voor wat mijmeringen over de aanstaande politieke actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het dossier Plaza Futura. Of aan de bezuinigingsvoorstellen, hoe het nu verder moet met de Bieb waar structureel € 3 miljoen bezuinigd gaat worden (bijna 50% van de subsidie) en de Brainport evaluatie die er aan komt. Op dit laatste wachten we al zo lang, dat ik me er nu nog niet aan waag, een paar weekjes geduld kan er nog wel bij. De bezuinigingen moet ik eerst maar eens goed bestuderen. Resteert Plaza en de Bieb.
Het ziet er naar uit dat Plaza nu uiteindelijk toch kan gaan uitzien naar een nieuwe lokatie. ‘Drie corners ‘n penalty’ lijkt het wel. Eerdere plannen werden om wat voor reden dan ook naar de prullenbak verwezen, maar wethouder Schreurs lijkt het nu toch voor elkaar te boksen. Toch zijn er nog wel een paar aandachtspunten. Kan het bijvoorbeeld zinvol zijn om gedurende de periode van de nieuwbouw en de ontwikkeling van een nieuwe organisatie een stevige zakelijk directeur te benoemen naast de huidige directeur. Misschien is dit wel een goede investering om er voor te zorgen dat de bouwkosten binnen het budget blijven en de organisatie soepel omgevormd kan worden tot een team dat in de nieuwe situatie op al haar taken berekend is. Tegelijkertijd geeft dit de huidige directeur alle tijd en ruimte om zich bezig te houden met die kwaliteiten waar hij om bekend staat, namelijk de creatieve en produkt-inhoudelijke aspecten. Een duo dus, een beetje zoals Yves Saint Laurent en Pierre Bergé! Verder mis ik in de voorstellen nog de verwervingskosten van het Nat Lab. Zo’n 4.000 mtr² van de indertijd voor € 5 miljoen verworven 11.000 mtr² is bestemd voor Plaza. Hiervoor zal ergens in het plan een bedrag van rond € 100.000 aan kapitaallasten meegenomen moeten worden, of niet? Maar goed, het nieuwe bedrijfsplan inclusief exploitatieoverzicht is nog niet bekend, dus wie weet. Maar misschien is het laatste, het ontbreken van de financiële paragraaf, wel de grootste hobbel die we bij de komende raadsdiscussie moeten nemen.
By the way, als groot liefhebber van art-house movies hoop ik dat we het rond krijgen, maar ben wel verplicht het kritisch te volgen. En wat was de meest recente film die ik (op 21 november) in de 'grote' filmzaal van Plaza met 12 andere liefhebbers heb gezien: L'Amour Fou. Het verhaal van een welhaast perfecte samenwerking tussen een onzekere creatieve en krachtige zakelijke geest.
Tsja, en dan een andere culturele icoon. De bezuinigingen bij de Bieb zullen de gemoederen nog wel even bezighouden. Immers, is het niet van het grootste belang om te blijven lezen? En is dit niet de doelstelling van de Bieb, om zoveel mogelijk Eindhovenaren, van jong tot oud, aan het lezen te krijgen en houden? Alle fratsen er omheen zijn wat mij betreft van minder belang, maar hoe de nieuwe Bieb er uit moet gaan zien weet ik nog even niet. Of moeten we zelfs groter denken, zoals men in Seattle heeft gedaan. Hier heeft Rem Koolhaas de Seattle Public Library mogen bouwen, een nieuwe huiskamer voor de stad! Iets voor Eindhoven, Plaza en de Bieb in een gebouw op Strijp-S, 'n cultureel centrum van allure met film, theater, boeken, debat, 'beeld & geluid' en horeca.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten