zaterdag 11 december 2010

Dag 5 van ‘De week van ...’: 10 december 2010


Vrijdag 4 uur was het dan zover, de raad wordt geïnformeerd over de komende bezuinigingen. Tien fracties waren ruim vertegenwoordigd in de raadszaal, één (nieuwe) fractie ontbrak nog? De wethouders en burgemeester presenteerde hun deel van het maatregelen palet. Wat opviel is de hoge frequentie van termen zoals ‘systeeminnovatie’, ‘ontdubbelen’, ‘stroomlijnen’, ‘slimmer’ en ‘efficiency’. Zaken die uit de kast worden gehaald om een flink deel van in totaal € 56 miljoen aan ombuigingen te duiden. Tel daarbij op € 5 miljoen aan hogere tarieven en er is een bedrag van € 61 miljoen binnengeharkt, op papier weliswaar. Dit bedrag wordt voor 28 miljoen gebruikt om kortingen van het rijk te dekken, 7 miljoen om incidentele dekking om te buigen naar structurele dekking en het restant, 26 miljoen, voor intensivering.
Een van de grootste uitdagingen zal zijn om alle voorgenomen bezuinigingen onder de titel ‘systeeminnovatie’, ‘stroomlijnen’ ‘slimmer' en ‘efficiency’ in het ambtenarenapparaat geïmplementeerd te krijgen. Niet dat onze ambtenaren niet zouden willen, maar het vergt wel een ingrijpende cultuuromslag naar ‘verantwoording nemen’, ‘samen de schouders eronder’, ‘open staan voor (zelf)kritiek’ en ‘afrekenen’. Dit wordt misschien wel de grootste uitdaging voor het college en de ambtenaren zelf. En natuurlijk de nieuwe nog te benoemen gemeentesecretaris! Ben benieuwd, maar gezien de slagvaardigheid en collectiviteit die het college en de ambtenaren uitstralen, ook optimistisch. Laten ze er in ieder geval voor zorgen dat ze volledig in control komen, oftewel niet het ambtelijk apparaat maakt de dienst uit, maar het college. En laten we het niet hebben over wat niet kan en de bedreigingen, maar wat wel kan en alle kansen. Overigens moeten we ons wel afvragen waarom dit soort processen de afgelopen jaren al niet opgestart zijn, een organisatie moet zichzelf toch bij voortduring vernieuwen en verbeteren? Is dit omdat er toch altijd wel potjes met geld te vinden waren? Of is dit misschien omdat de tucht van de markt ontbreekt? Mogelijk kijken we over een paar jaar op de komende tijd terug als een ‘blessing in disguise’, waar we als stad sterker uitgekomen zijn!
De avond was gereserveerd om met een paar vrienden de film Control van Anton Corbijn te bekijken. Om 22.00 ging de thuisbioscoop aan om dit ingetogen en indrukwekkende tijdsbeeld, in zwart/wit, te aanschouwen. De indringende, rauw poëtische muziek, het prachtig filmwerk van Corbijn waarbij iedere shot eigenlijk een zorgvuldig gecomposeerde foto is en mijn herinneringen werden gemixt tot twee mooie uren. Voor de liefhebbers: 'Love will tears us apart' van Joy Division.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten