zondag 22 januari 2012

Inhuur: € 225 of € 145 per uur?


Binnen de gemeente Eindhoven geldt een maximum uurtarief van € 145 voor inhuur van externe medewerkers. Dit is gebaseerd op de Balkenende-norm, het maximum inkomen voor een werknemer in overheidsdienst. Ook voor instellingen die door de gemeente gesubsidieerd worden, geldt deze norm. Dit is zo opgenomen in de Algemene subsidieverordening van de gemeente Eindhoven. Bij overschrijding van de norm kan de gemeente het bedrag van de overschrijding in mindering brengen op het subsidiebedrag. Om te voorkomen dat gesubsidieerde instellingen dit normbedrag omzeilen door medewerkers niet in vaste dienst te nemen, maar in te huren als externe, moet voor dit laatste ook een maximum tarief worden vastgesteld. Het voorstel van het college is om het landelijk vastgestelde maximum uurtarief van € 225 in Eindhoven te hanteren. Hierover zijn door mij raadsvragen gesteld, met name om duidelijk te krijgen hoe het tarief van € 225 tot stand is gekomen, het is immers 55% hoger dan het bedrag dat binnen de gemeente zelf wordt gehanteerd. En ook om de reden te horen waarom we in Eindhoven niet hetzelfde maximum hanteren voor gesubsidieerde instellingen als voor de gemeente zelf.
De antwoorden, erg technisch van aard, komen er op neer dat in het tarief van € 225 rekening is gehouden met 70 werkdagen die een extern ingehuurde kracht dient te kunnen gebruiken voor acquisitie, onderzoek, intern overleg en dergelijke. Oftewel 30% van de inzetbare tijd wordt besteed aan zaken die niet met de job te maken hebben waarvoor hij (of zij) is ingehuurd. Effectief komt dit neer op zo’n 30 werkbare uren per week, waarvoor dan wel een salaris van bijna € 200.00 bruto wordt betaald ?
Daarbovenop wordt nog eens 30% toeslag meegenomen als bureaumarge, oftewel brutowinst voor het bureau dat de inhuurkracht wegzet. Een bedrag van € 65.000 per jaar! Het bijzondere is dat deze winstmarge ook uitgekeerd wordt over de eerder genoemde improductieve uren. En wat moet zo’n bureau doen voor € 65.000 euro. Maandelijks een factuur sturen en een loonstrook maken? Daar komt dan nog bij de vraag waarom we een extern ingehuurde kracht die binnen een door de gemeente gesubsidieerde instelling werkt 55% meer moeten betalen dan een soortgelijke inhuurkracht die bij onze eigen gemeente werkt. En in beide gevallen hebben we het over gemeenschapsgeld? Vandaar dat ik dinsdag a.s. een actuele motie indien om ook voor inhuur derden bij gesubsidieerde instellingen het maximum uurtarief van € 145 te hanteren. Afwachten of het gaat lukken om een meerderheid hiervoor te vinden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten