donderdag 5 januari 2012

Taskforce van Abbe van start


Dinsdag 3 januari is de Taskforce, die in opdracht van de Eindhovense gemeenteraad een onderzoek instelt naar het Van Abbemuseum, van start gegaan. De eerste kennismaking met de drie heren, Hans van Beers, Edzo Doeve en Björn Oddens, was plezierig en schept vertrouwen in een gedegen en onafhankelijk onderzoek. Afwachten nu wat de resultaten gaan worden. Spannend!
Tegelijkertijd ben ik nog steeds benieuwd en op zoek naar de actuele status in de wereld, of Europa, van ons Van Abbemuseum. Staat het museum internationaal inderdaad in zo’n hoog aanzien zoals door het Van Abbe zelf en enkele anderen in de periferie van het museum wordt beweerd? Je zou het wel hopen, maar enige vorm van objectieve onderbouwing ontbreekt, of is mij iets ontgaan. En toch echoot de veronderstelde toppositie van het Van Abbe bij voortduring in de Raad en het gemeentehuis. Heb ik dus toch iets gemist?
Recent verscheen in het magazine Kunstbeeld een artikel met de 10 beste musea in Nederland. Gelukkig staat het Van Abbe daarbij, maar is een top-10 notering in Nederland voldoende voor een internationale toppositie? En ja, iedere ranking heeft het in zich om de objectiviteit geweld aan te doen, zoals ook elke statistiek multi-interpretabel is. Maar toch zou het fijn zijn als er enige vorm van onderbouwing zou komen. Waarom? Omdat de vermeende toppositie bij voortduring gebruikt wordt om het huidige beleid te rechtvaardigen. En juist dat, het huidige beleid, is een van de elementen waar de Taskforce mijns inziens naar gaat kijken. Misschien dus iets voor de Taskforce, de objectivering van de (internationale) status van het Van Abbe?
Kunstbeeld nr 12/1 2011-2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten