dinsdag 19 januari 2010

Sportdebat met klassieke tegenstellingen


In het mooie Pieter van den Hoogenband Zwemstadion vond maandagavond 18 januari een sportdebat plaats onder leiding van Tom Egbers. De setting, met de deelnemers aan het debat op een platform in het water was mooi en de tribune gevuld. Vol spanning werd uitgekeken naar een boeiend debat. Een debat dat helaas nooit echt de klassieke politieke tegenstellingen ontsteeg.
Wel waren de partijen het eens over de prachtige dingen die er in Sportstad Eindhoven al bereikt zijn. Een stad om trots op te zijn, zeker ook op topsportgebied. Denk hierbij, in willekeurige volgorde en onvolledig aan het Zwemstadion, PSV, het Concours Hippique en de Marathon. Maar er zijn meer ambities, veel meer, zowel in de breedte, extra kunstgrasvelden voor bijvoorbeeld de hockeysport, als voor de top (bijvoorbeeld uitbreiding van het PSV stadion en het WK voetbal).
En dan blijkt maar weer eens dat keuzes maken voor sommige politieke partijen moeilijk is, zeker in de verkiezingstijd. De Partij van de Arbeid ondersteunt topsport in Eindhoven ten volle, echter het moet bij voorkeur wel passen binnen het sport-DNA van onze stad. En zeker in financieel onzekere tijden met flinke bezuinigingen in het verschiet, heeft het geen pas om valse beloftes te doen. Het moet immers wel gefinancieerd worden. En bij sommige partijen leek het financieel niet op te kunnen. Deze partijen ondersteunde volmondig alle initiatieven in de stad, top of breedte, zonder aan te geven dat er ook geld voor moet zijn en waar dit dan vandaan zou moeten komen. Gebrek aan lef? Verkiezingsretoriek?
Echter in een stad als Eindhoven moet er altijd een luisterend oor zijn voor organisaties met een goed (top)sportplan. Samen met de overheid als facilitator moet er dan gekeken worden naar de mogelijkheden, waarin zeker ook cofinanciering vanuit het bedrijfsleven een belangrijke rol moet en kan spelen. De spin-off van de topsportevenementen in de stad is immers fors, niet alleen voor de naamsbekendheid van onze stad, maar zeker ook economisch voor het bedrijfsleven. Samen optrekken dus, iets waar we met name in onze regio goed in zijn! Kansen te over dus.
En moeten we kiezen tussen topsport of breedtesport, dan kiest de PvdA voor het laatste. Dit in het volle besef dat top- en breedtesport niet zonder elkaar kunnen, maar ook dat topsport ooit is begonnen aan de basis, dus in de wijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten