dinsdag 25 januari 2011

Kiezen


Er zijn van die tijden dat het erop aan komt. Als overheid is nu die tijd gekomen. Na een diepe economische crisis is het bedrijfsleven weer opgekrabbeld. Dit mede dankzij stevig ingrijpen van de overheid, vaak gepaard gaand met financiële injecties in bedrijven of ondersteuningsprogramma’s. Denk aan de succesvolle deeltijd WW en de redding van de banken. Om de overheidsfinanciën op orde te krijgen moet er nu drastisch ingegrepen worden in het overheidshuishoudboekje. Voor de gemeente Eindhoven betekent dit een bezuinigingsinspanning van € 56 miljoen, te realiseren uiterlijk in 2014. De eerste stappen zijn gezet in de begroting 2011, nu volgen de zwaarste ingrepen. Welke fundamenten liggen ten grondslag aan de keuzes die je maakt. Allereerst ‘Werken’, oftewel probeer maximaal in te zetten op het aan het werk krijgen en houden van de mensen in de stad. Samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs is hierbij onontbeerlijk. Niet alleen samenwerken, maar ook co-financiering is mijns inziens het motto. Dan de ‘Wijken’. We moeten proberen de positieve krachten in de wijken te mobiliseren om de ontwikkelingen die zijn ingezet vast te houden, zelfs als de landelijke overheid het laat afweten. Maar er moet wel geïnnoveerd worden. Er lopen in de wijken namelijk veel mensen en instanties rond die allemaal iets willen en doen. Er wordt, ondanks alle goede wil, vaak onvoldoende samengewerkt en er is op veel plaatsen enerzijds sprake van overlappende functies en anderzijds lacunes. Misschien moet er een pilot-wijk gekozen worden waar eerst iedereen de wijk uitgejaagd wordt, waarna op basis van een’ clean sheet of paper’ de zaak opnieuw ingericht wordt. Waarschijnlijk leidt dit tot grote efficiency-winst en een verbeterde effectiviteit. Verder moeten we proberen de voorzieningen in de wijk overeind te houden. Dus ook sportvoorzieningen. Druk niet alles weg naar de grote sportparken en probeer in de wijk waar mogelijk voorzienig open te houden. Dan ‘Snijden in eigen vlees’. De ambities in Eindhoven ten aanzien van bezuinigingen in de eigen organisatie zijn hoog. Opvallend is dat bezuinigingsvoorstellen onder de noemer ‘systeeminnovatie’, ‘efficiency maatregelen’, ‘knelpunten weg werken’ weggeschreven worden. Dit is allemaal nog erg vaag, maar telt wel op tot een bedrag van een kleine € 10 mio. Uitwerking en realisatie van deze voorstellen vergt een grote inzet en lange adem.
Zoomen we in, dan lijkt het verstandig om geen onomkeerbare besluiten te nemen. Sluiten van de ijsbaan is alleen al vanuit dit argument een minder goede keuze. Komt nog bij dat het sluiten van een ijsbaan, beoogde bezuiniging, € 1 mio per jaar, veel extra kosten met zich meebrengt: afschrijving van de boekwaarde (nog zo’n 7 jaar lang ruim € 600.00 per jaar), slopen (geschat op € 1 mio), onderhoud en bewaking van het braakliggend terrein et cetera. Komt nog bij dat de vijfde stad van Nederland geen ijsbaan meer heeft (en dat in een schaatsnatie als Nederland). Zeer veel sporters, recreatief en top, komen in de kou te staan. Gelukkig komen er veel initiatieven naar voren om de ijsbaan open te houden. Initiatieven die een serieuze kans verdienen.
Dan cultuur. 1 mio bezuinigen op het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (cultuur voor de breedte, jong en oud) en 3 mio (50% van de totale subsidie) op de bibliotheek (educatie, informatie, breedte, jong en oud) maken mij boos. zeker als we daar tegenover zetten dat veel grote cultuurinstellingen volledig buiten schot blijven, zelfs instellingen waar we € 75 per bezoeker toeleggen op een entreekaartje. En de cultuursector zelf, met name die instellingen die min of meer buiten schot blijven, houden zich gedeisd. Jammer en onacceptabel dat er geen verantwoording wordt genomen vanuit deze flink gesubsidieerde sector. Dat er niemand het initiatief neemt om gezamenlijk met een voorstel te komen om een bijdrage te leveren en misschien de zwaar aangepakte CKE en Bibliotheek te verlichten en te helpen. Ongelofelijk en teleurstellend. Tot slot moeten we wel openstaan voor de nieuwe tijd waarin het wat minder moet maar we wel als stad onze kansen moeten blijven grijpen. Laten we elkaar uitdagen om het beste naar boven te halen. Ik ben nu al verrast door de inbreng en goede ideeën, laten we deze serieus nemen en benutten. En laten we het proces goed managen. Dus: 1) Luisteren, 2) Kiezen en 3) Opvolgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten