vrijdag 4 februari 2011

2015: FC Eindhoven en Oranje Zwart openen gezamenlijk topsport stadion


Nog een jaartje of vier en de huurovereenkomst voor FC Eindhoven loopt af. En aangezien er voor de huidige plek van het Eindhoven stadion andere plannen zijn, zal ergens in 2015 FC Eindhoven stadionloos zijn. Begin 2010 zijn de plannen voor de Genneperparken goedgekeurd en is FC Eindhoven te kennen gegeven dat men met haalbare plannen moet komen voor een stadion en locatie, waarna de gemeente tracht het te realiseren. Een randvoorwaarden die meegegeven werd, is dat er sprake moet zijn van een exploitabel stadion. Wat dat precies betekent mag Joost weten, maar we zullen zien. Persoonlijk denk ik dat voor een eerste divisie club als Eindhoven het erg moeilijk zal worden om de plannen voor een eigen stadion gerealiseerd te krijgen. Dit ondanks het respect dat ik heb voor alle mensen die FC Eindhoven een warm hart toe dragen en hard werken om van de club een succes te maken, zowel de professionals, de vrijwilligers en de supporters. Maar als een eigen stadion niet exploitabel te maken is, en laten we hopen dat FC Eindhoven in dit kader al haar kaarten niet zet op de kantoren- of winkelmarkt, wat zijn dan de opties?
FC Eindhoven kan degraderen en dan zijn we onze tweede Betaald Voetbal Organisatie in de stad kwijt. Is dat erg? Misschien niet, maar het zal de echte FC Eindhoven mannen en vrouwen aan het hart gaan, en dat is begrijpelijk. Maar het probleem van het stadion is opgelost.
Een tweede optie zou kunnen zijn dat FC Eindhoven, die toch slechts zo’n 20 wedstrijden per jaar speelt, gast of huurder wordt in het PSV stadion. In Milaan delen Inter en AC al jaren het mooie San Siro stadion, en voor zover ik weet tot tevredenheid. Terwijl tegelijkertijd de respectievelijke fans van AC en Inter elkaars bloed wel kunnen drinken.












Lijkt me dus een reële optie, alhoewel er twee partijen moeten zijn die dit willen. En de samenwerking tussen FC Eindhoven en PSV is nooit echt warm geweest, of wel? Maar misschien kan de gemeente een zetje geven?
Het derde alternatief is misschien wel het meest interessante en gewaagde. Immers, er bestaat in Eindhoven bij de hockeyclubs Oranje Zwart en EMHC ook de wens om een hockeystadion te bouwen. Hiervoor wil en kan de gemeente geen geld vrijmaken. En FC Eindhoven wil een stadion, waarvoor de gemeente ook niet echt geld heeft. De capaciteit van een hockeystadion voor topclub Oranje Zwart zal ongeveer gelijk zijn aan die van eerste diviseclub FC Eindhoven. Dus waarom niet beide clubs in een stadion (plus EMHC). Alle voorzieningen kunnen gedeeld worden, behalve natuurlijk het veld. En hier komt Eindhoven ‘Technologie, Innovatie en Design’ stad om de hoek. We bouwen namelijk één stadion met twee verwisselbare kunstgrasvelden. Velden die, bijvoorbeeld zoals in het Gelredome in Arnhem, in en uit het stadion gerold kunnen worden. Dus 1 stadion met een capaciteit die past bij top hockey en eerste divisie voetbal (zo’n 3.000 plaatsen?) en 2 velden waarvan 3 verengingen gebruik maken, FC Eindhoven, Oranje Zwart en EMHC. Als deze drie verenigingen de krachten bundelen kan er mogelijk iets moois en interessants ontstaan, dat waarschijnlijk nog nooit, of zelden vertoond is. En Desso, de grootste leverancier van kunstgrasvelden, ziet wel iets in het experiment. En wie weet welke andere innovatieve experimenten we nog in dit stadion kunnen toepassen, zowel op het vlak van technologie, design als licht. Wie pikt het op?












Geen opmerkingen:

Een reactie posten