donderdag 3 maart 2011

Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer*


De komende periode bespreken we in de Raad ‘Brainport’ en dan met name de ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development NV. En als we niet oppassen, een valkuil waar ikzelf ook voor moet waken, focussen we ons voornamelijk op de zaken die (nog) niet goed gaan en vergeten we onze zegeningen te tellen. ‘Brainport’ is niet alleen een gebied, of een merk, of een ontwikkelingsmaatschappij, maar ook een manier van denken: de Triple Helix (intensieve samenwerking Overheid, Onderwijs en Ondernemers), een doorontwikkelde en moderne variant van het oude Brabantse samenwerkingsmodel gebaseerd op hard werken, vriendelijkheid en oog voor andermans belangen. ‘Brainport’ is een visie die de dagelijkse realiteit moet overstijgen en ons los moet maken van het geneuzel over governance, financieringsstructuren, et cetera. Natuurlijk zijn dit ook belangrijke zaken, zeker als er aanleiding is om er aandacht aan de geven, maar het kan als we niet oppassen de dampende modder worden die ons vastzuigt in de Brabantse grond en ons belemmert om los te komen. Wat we nodig hebben is onderling vertrouwen en saamhorigheid, oude begrippen die altijd belangrijk waren in de Brabantse cultuur, maar die ook in de toekomst hun waarde zullen behouden. Want we hebben het potentieel om door te stoten naar de wereldtop. Nu al bevinden we ons in Europa in het goede gezelschap van topkennisregio’s zoals Cambridge, Leuven, Helsinki en München, maar er is meer. We zitten immers op het groeipad en dit trekt aan en kan, als we de randvoorwaarden invullen, een soort van self-fulfilling prophecy worden. Maar natuurlijk ook niet helemaal vanzelf. Er ontbreekt immers nog wel iets om de absolute top te bereiken. We moeten vol inzetten op het aantrekken van mondiaal opererende financiers en beleggers. Hier is een mooie coördinerende rol weggelegd voor Brainport Development, die mijns inziens samen met de belangrijkste Brabantse steden en de provincie een roadshow moet organiseren. Trek de wereld in en verkondig de kracht en ambitie van deze regio, zoals ook grote bedrijven doen als ze een aandelenemissie plannen. Het is leuk en belangrijk om de Brainport 2020 plannen in het Evoluon te presenteren, maar daarna moet het toch echt verder uitgedragen worden.
Verder moeten we vol inzetten op de realisatie van meerdere campussen, een model dat werkt. Het trekt bedrijven en onderzoeksinstellingen aan, is interessant voor kapitaalverstrekkers en vervult een belangrijke rol in het werven van jong talent, iets waar we in de toekomst nooit genoeg van hebben.
En last but not least moeten we zorgen dat het stedelijk en cultureel klimaat op wereldniveau komt, niet in kwantiteit, maar wel in kwaliteit.
Op deze drie factoren moeten we in de toekomst een beslissend slag maken en het programma Brainport 2020, mits in gezamenlijkheid opgepakt, is hiervoor een prima springplank.
Een ding moeten we in dit alles niet vergeten, en dat is het sociale en warme karakter van onze regio. Het is en blijft van belang dat iedereen mee kan doen, iets waar de overheid zich voor in moet blijven zetten. Zonder cohesie immers geen kracht!

* Van Harriët Laurey, met dank aan Han van Meegeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten