dinsdag 29 november 2011
Taskforce aan de slag bij Van Abbe
Vanavond was alweer de derde avond dat mijn initiatiefvoorstel over het Van Abbe op de agenda stond. Kort samengevat gaat het voorstel erover dat we het Van Abbemuseum weer een museum van en voor de stad willen maken middels een toegankelijkere programmering. Dit kan over een termijn van 4 jaar leiden tot een jaarlijkse besparing van € 900.000. Helaas werd mij na de eerste commissiebehandling duidelijk dat dit voorstel het niet zou gaan halen. Dus plan 2 uit de kast. Het resultaat hiervan is dat er een taskforce van een viertal wijze mannen (en/of vrouwen) gaat komen die de bedrijfsvoering van het Van Abbemuseum gaat doorlichten. En dan met name ten aanzien van het thema cultureel ondernemerschap. Unaniem was de raad voor het 'Taskforce'-voorstel, inclusief wethouder Schreurs.
zondag 27 november 2011
Wonderwall van Jan van der Ploeg
Vandaag opende bij Piet Hein Eek de tentoonstelling van Donald Judd en Jan van der Ploeg. De stalen meubels van Judd passen prima in de oud-industriele en rauwe omgeving van Strijp R. Bijzonder is de manier waarop de muur van Jan van der Ploeg zich voegt in deze omgeving. Een muur die uit 56 willekeurig opgestapelde kleurige kubussen bestaat en dus bij iedere nieuwe expositie een andere verschijningsvorm kent. De muur van Jan van der Ploeg is dan ook geen muur zoals we die kennen, oftewel een scheiding van ruimtes of een drager van structuren. Niet star, maar flexibel. En aan alle zijde toegankelijk, je kunt er omheen lopen. Het is dus geen muur maar een flexibele sculptuur. Dat maakt het bijzonder.
Wonderwall
Meubels Judd i.c.m. kleurenpalet Van der Ploeg
Industrieel exposeren
maandag 21 november 2011
STRP Festival goed van start in het eerste weekend.
Met een letterlijk spetterende en goed bezochte opening is vrijdag het vijfde STRP Art & Technology Festival van start gegaan. Tijdens de opening sprak naast STRP Directeur Frens Frijns natuurlijk burgemeester Rob van Gijzel en Louis Zacharilla, de directeur van het instituut dat jaarlijkse de verkiezing van World’s Smartest Region organiseert, een titel die regio Brainport Eindhoven in 2011 won. Na de speeches een intrigerend optreden van Matthew Herbert die met zelfgemaakte instrumenten, samples, beats en de geur van gebakken varkens vertelt over het lot van een varken of hoe we omgaan met dieren. Aansluitend een door Broke georganiseerde Clubnight die tot in de late uurtjes doorging in het Lightcafe van STRP.
Dit jaar vertelt de expositie het verhaal van 50 jaar Nederlandse media en technologische kunst met de pioniers (Dick Raaijmakers, winnaar van de Witteveen+Bos prijs 2011), oude bekenden (Daan Roosegaarde en Marnix de Nijs) en nieuw talent. De expositie was op zondag voor bezitters van een Eindhovense stadspas weer gratis, evenals vorig jaar. Dit leverde een divers, jong en oud, publiek op. Nog tot en met zondag 27 november, het STRP Art & Technology Fetsival, met op zaterdag onder andere Aphex Twin!
Mill x Molen by Bert Schutter
Spatial Sounds by Marnix de Nijs & Edwin van der Heide
God's Browser by Geert Mul
Pixels by Jonas Vorwerk & Yoren Schriever
Dance Again by Fourcelabs
donderdag 17 november 2011
Breaking news: Maarten Houben Burgemeester van Nuenen
Vanavond werd bekend dat Nuenen een nieuwe burgemeester krijgt. Raadslid van het jaar 2010 en fractievoorzitter van het CDA, Maarten Houben. Jammer voor de Eindhovense politiek, maar fantastisch voor Maarten. Maarten was in de Eindhovense Raad altijd erg scherp in het debat en wist tegelijkertijd zijn inbreng met humor te brengen. Verder was het CDA altijd flexibel in het debat, oftewel sterk aanzetten in de eerste termijn, afzwakkend in de tweede termijn. Vaak met een goed gevoel voor de politieke realiteit en verhoudingen. En zeker ook met een fijne neus voor de pers. Jammer voor de Eindhovense Raad dat we zijn kwaliteiten moeten missen.
Wat opvalt is overigens dat twee van de drie raadsleden die verkozen zijn tot Raadslid van het jaar binnen een jaar vertrokken zijn uit de Eindhovense politiek, Aline Zwierstra (2008) en nu dus Maarten (2010). Alleen Renate Richters (2009) zit nog op haar post. Hopelijk dus niet de 'kiss of death', de verkiezing tot Raadslid van het jaar. Ben wel benieuwd wie in 2011 met de Jan van den Biggelaar bokaal aan de haal gaat. Een fractievoorzitter? Monique List (VVD), constante en hoge kwaliteit. Bianca van Kaathoven (SP), jonge fractievoorzitter met een duidelijk profiel. Mieke Verhees, strijdbaar, denk aan de nieuwe ambtenarenhuisvesting. Of Marco van Dorst (D66), nieuw maar direct al goed als fractievoorzitter. Of eminence grise Dre Rennenberg (OAE), een erkenning voor het oeuvre. Of een outsider die geen fractievoorzitter is? We laten ons verrassen.
woensdag 16 november 2011
Geen oude schoenen weggooien, oftewel door met Gratis Openbaar Vervoer
Gisteren werd in de commissie Economie & Mobiliteit het Gratis Openbaar Vervoer onder 12 jaar en boven 65 jaar (GOV) besproken. Dit vanwege enerzijds een Burgerinitiatief om het de leeftijd voor GOV te verlagen van 65 naar 55 jaar en anderzijds omdat in het coalitieakkoord staat dat het GOV zoals dat nu bestaat geëvalueerd dient te worden. De meerderheid van de Raad, en ook de PvdA, staat niet achter de verlaging van de leeftijd van 65 jaar naar 55 jaar, dus het burgerinitiatief is hiermee van de baan. Echter ook het GOV onder 12 jaar en boven 65 staat ter discussie. Vreemd eigenlijk, want op alle doelstellingen die hier indertijd voor geformuleerd zijn scoort het GOV een dikke voldoende. Het autogebruik is teruggedrongen t.g.v. de bus, de bezettingsgraad van de bussen is toegenomen, de mobiliteit van ouderen is toegenomen, meer kinderen hebben kennisgemaakt met het OV en tot slot is de waardering voor het OV toegenomen. Mooi dus, zou je denken, doorgaan of uitbreiden zelfs (bijvoorbeeld van 12 naar 18 jaar, jong geleerd is immers oud gedaan).
donderdag 10 november 2011
Nederlands Kamerkoor van Amsterdam naar Eindhoven ?
De afgelopen dag kwam het bericht in de media dat het Nederlands Kamerkoor mogelijk naar Eindhoven komt. Deze plannen lijken te zijn ingegeven door het aflopen van de huur in Amsterdam (Beurs van Berlage) en de voorgenomen verlaging van de subsidie van het Nederlands Kamerkoor. De Partij van de Arbeid staat kritisch tegenover deze mogelijke move. We vragen ons namelijk af welk beleid of beweegreden ten grondslag ligt aan het plan om het Nederlands Kamerkoor naar Eindhoven te halen. We zijn namelijk benieuwd welk DNA van de gemeente Eindhoven hiermee geadresseerd of versterkt wordt? We zijn toch de stad van Design, Technologie, Innovatie en een beetje Sport. Of ook al van Koren? Verder is het pas enkele jaren geleden dat Het Zuidelijk Toneel van Eindhoven naar Tilburg verhuisd is na een spreekwoordelijk ‘rondje langs de velden’ voor extra subsidie.
woensdag 9 november 2011
PvdA houdt betaald parkeren bij Genneperparken tegen
Gisteren is in een lange Raadsvergadering, van 1 uur ’s middags tot half 10 ’s avonds de begroting van de gemeente Eindhoven goedgekeurd door de Raad. Wat mooi is in deze tijd van toch wel forse financiële ingrepen. Het college heeft met de stad en de raad een zorgvuldig proces doorlopen, dat geleid heeft tot een afgewogen pakket van maatregelen en een begroting die op orde is. We behouden als stad ons sociale gezicht, zijn kritisch naar onze eigen organisatie en zien ook nog kans om op het gebied van duurzaamheid, design, innovatie en cultuur extra te investeren. Prima job van het college en de ambtenaren, compliment!
Echter, toch werden er nog, of beter gezegd slechts, twee wijzigingen aangebracht in de begroting door de Raad. Een van de twee amendementen was die van de Partij van de Arbeid om het betaald parkeren bij de sportvelden van de Genneperparken tegen te houden. Na de helaas noodzakelijke tariefsverhogingen voor de sportverenigingen en de financiële ingrepen bij de ijsbaan, vond de PvdA het invoeren van betaald parkeren op dit moment een brug te ver.
In het recente verleden heeft de PvdA zich hier ook al tegen verzet.
woensdag 2 november 2011
Mauro versus Douglas, schrijnend
Dinsdag 1 november werd in Den Haag een perfect Nederlands sprekende en volledig geïntegreerde jongeman, Mauro, na 8 jaar van zijn jeugd in Nederland doorgebracht te hebben, teruggestuurd naar Angola. Er is nog een kleine en tijdelijke escape mogelijk, een studievisum, maar feitelijk is Mauro door de politiek weggestuurd als ongewenste vreemdeling. Het CDA was in de media de 'boosdoener', maar deze partij had tenminste nog een paar twijfelaars. Twijfelaars die het woord genade en compassie nog kennen. Schijnbaar hadden drie andere partijen geen twijfel: VVD, PVV en SGP. Jammer dat de CDA-twijfelaars uiteindelijk toch weer de voorkeur gaven om binnen het keurslijf te blijven. Kortom, grote woorden voor de bühne, maar daar blijft het bij. Woensdag 2 november is in Enschede de FC Twente voetballer Douglas (Braziliaan) het Nederlands staatsburgerschap gegeven. Douglas is 4,5 jaar in Nederland, kan goed voetballen maar spreekt nog gebrekkig Nederlands. Het is hem gegund en het is altijd mooi als getalenteerde wereldburgers er voor kiezen om Nederlander te worden. Maar, wie kan dit aan Mauro uitleggen, Douglas mag wel blijven en hij niet? Ik kan dat niet en er zijn van die momenten dat je erg verdrietig kunt worden. Zijn we echt zo'n bekrompen en kleingeestig volk geworden?
Abonneren op:
Posts (Atom)