zaterdag 11 februari 2012

Nederlands Kamerkoor naar Eindhoven?


Op 10 november 2011 (zie blog) heeft de PvdA vragen gesteld met betrekking tot de mogelijke komst van het Nederlands Kamerkoor naar Eindhoven. De beantwoording van de vragen liet even op zich wachten, mogelijk omdat het college zelf ook met dit onderwerp worstelt? Dat zou begrijpelijk zijn, er zijn namelijk wel een paar kanttekeningen te maken bij het voorstel.
Immers, zou zonder de opzegging van de huur en subsidie in Amsterdam het NKK door de gemeente Eindhoven benaderd zijn om naar Eindhoven te komen? Bijvoorbeeld omdat het NKK zo goed bij het DNA van de stad past? Of omgekeerd, zou het NKK haar heil in Eindhoven hebben gezocht omdat men het gevoel heeft dat het koor in Eindhoven beter tot haar recht komt dan in Asterdam? Ik heb het vermoeden dat op beide vragen ontkennend geantwoord moet worden. Kortom, het lijkt erop dat de keuze van het NKK voor Eindhoven, en vice versa, niet echt voorkomt uit de inhoud, maar ontstaan is uit financiële noodzaak vanuit het NKK. En je vraagt je af waarom Amsterdam de subsidie gestopt heeft. In de beantwoording door het college wordt veelvuldig gestrooid met superlatieven, zoals ‘nationaal topinstituut van wereldniveau’, ‘innovatieve producties’, ‘internationale kwaliteit’, ‘talentontwikkeling en cultuureducatie van scholen’, ‘versterking van het leefklimaat van Brainport’ et cetera. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dus ongelofelijk dat Amsterdam hier geen of onvoldoende subsidie tegenover wil stellen. Verder is de financiering nog erg onduidelijk. Uit welk potje betalen we het in Eindhoven? Komt het NKK überhaupt rond met € 225.00 vanuit Eindhoven en wie draagt de risico? En welke kosten brengt de gratis huisvesting in Klooster Mariënhage met zich mee? Doet de provincie Noord-Brabant mee? Komen er nog andere vormen van substantiële cofinanciering? Et cetera. Kortom, reden genoeg om dit onderwerp serieus te volgen en tijdig te agenderen. Vanzelfsprekend is het NKK wat de PvdA betreft meer dan welkom in de stad, maar de vraag is of de middelen beschikbaar en toereikend zijn? Zeker met in het achterhoofd de mogelijke nieuwe bezuinigingsronde vanuit den Haag vanaf 2013 en het feit dat de bezuinigingen in Eindhoven ook nog geëffectueerd moeten worden en dus nog onderhevig zijn aan onzekerheden, Alleen al in de sector cultuur staat nog een fors bedrag aan ingeboekte bezuinigingen waarvan onduidelijk is of we het halen. En een groot deel van deze bezuinigingen zijn ingeboekt bij breedte-instellingen zoals de Bibliotheek en het CKE. Dit en het feit dat we in Eindhoven bestaande initiatieven stoppen en andere financieel stevig onder druk zetten, wekt op z’n minst bevreemding in relatie tot het mogelijk binnenhalen van een instituut als het NKK.
Voor het NKK is het wel van belang dat men snel duidelijkheid krijgt, immers het is zo 2013. Het lijkt dus fair om dit onderwerp snel te bespreken en niet te wachten tot medio dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten