woensdag 24 februari 2010

Bezoek PvDA kamerlid Diederik Samsom


Maandagmiddag bracht Diederik Samsom, tweede kamerlid voor de PvdA, een bezoek aan Eindhoven. Doel van dit bezoek was om Diederik Samsom kennis te laten maken met de duurzame ontwikkelingen in de stad. De eerste stop van het bezoek was de High Tech Campus, waar we de start-up Suncycle (site Suncycle) bezochten. Suncycle ontwikkelt een zeer innovatief tweede-generatie zonne-energie toepassing, die photovoltaïsch elektriciteit opwekt en tegelijkertijd als bijprodukt ook warmte genereert (zoals het klassieke zoneboiler systeem). Een hybride zonne-energie centrale dus! Rendement-technisch zeer interessant en met een kortere terugverdientijd dan traditionele systemen. Oprichter Roy Bijl wist te melden dat grootste uitdaging niet de verdere ontwikkeling van het systeem is, maar hoe de volgende financieringsfase rond te krijgen. Wat hierbij zou helpen is een launch-customer, misschien een rol voor de gemeente, of een gegarandeerde afnameprijs van de elektriciteit zoals bij windmolens?
Daarna naar De Lichttoren, waar Diederik Samsom in deze Eindhovense icoon kennismaakte met het International Center for Sustainable Energy, kortweg het ICSE (site ICSE). Na een rondleiding vond er een informeel ‘rondetafel’ gesprek plaats tussen Diederik Samsom en duurzame ondernemers. Interessante projecten en producten passeerde de revue. Papieren paperclips, LED-verlichting voor sportparken of zoiets futuristisch als Biomimicry (*) werden gepresenteerd en bediscussieerd.
De bevlogenheid spatte er vanaf, zowel bij de ondernemers als bij Diederik Samsom, die als theoretisch natuurkundige en ex-Greenpeacer vanzelfsprekend de verduurzaming van de samenleving als belangrijk onderwerp koestert.
Met een pakket aan ideeën en vragen en een goede indruk van de duurzame ontwikkelingen in onze stad ging Diederik Samsom terug naar de Tweede kamer.

(*) een nieuwe discipline in de wetenschap die de beste ideeën uit de natuur bestudeerd en deze ontwerpen en processen imiteert om de uitdagingen van deze tijd op te lossen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten