woensdag 3 februari 2010

Ferm optreden in de wijk Blixembosch


Na een tumultueus verlopen jaarwisseling op en om het Ouvertureplein in Blixembosch, komen er nieuwe en aanvullende maatregelen. Camera’s, een bromfiets- en samenscholingsverbod en schade verhalen op de jongeren. Ten minste dat zijn de plannen. Het is goed dat burgemeester Rob van Gijzel ook kijkt naar de voorzieningen voor jongeren in de wijk Blixembosch, deze zijn immers voor die doelgroep ver onder de maat. Ook wordt er naar de inrichting van het plein gekeken. Kortom aan alles lijkt gedacht, of toch niet? Voor mij was het gesprek dat betrokkenen uit de wijk, buurtbewoners, jongeren, jongerenwerkers en ondernemers, op maandag 1 februari met staatsecretaris Albayrak hadden verhelderend. Zeker in één opzicht, namelijk de rol, of het deels ontbreken van een rol, van de ouders.
Alle kinderen hebben immers toch ouders of verzorgers? Wanneer komen deze in beeld? Wie is er immers verantwoordelijk voor het gedrag van deze jongeren. Natuurlijk, in eerste instantie de jongeren zelf. Stevig en snel aanpakken dus, schade verhalen, en dan? Helaas, en dit is gebleken, blijkt dit niet voldoende te zijn. Want al snel wordt het oude gedrag weer vertoond.
Veel van de betrokken jongeren komen uit de buurt zelf en hebben dus, mogen we aannemen, een dak boven hun hoofd en minimaal één ouder dan wel verzorger. Juist de ouders moeten nu ook aangesproken worden. Zij zijn immers verantwoordelijk voor hun kinderen. Laat ze maar eens uitleggen waarom ze toestaan dat hun jongens en meisjes, die soms net 12 of 13 jaar zijn, ’s avonds laat door de wijk zwalken, overlast veroorzaken en zich in het ergste geval bezighouden met vernielingen en bedreigingen.
Voorafgaand aan de feestdagen schijnt een deel van de ouders preventief door de politie aangesproken te zijn. Echter, en dat mogen we achteraf wel vaststellen, het effect van deze waarschuwing is helaas onvoldoende geweest. Dit maakt de rol van de ouders, de positieve uitzonderingen vanzelfsprekend daargelaten, des te discutabeler. Misschien is het een goed idee als burgemeester Rob van Gijzel tegelijkertijd met alle andere maatregelen het zero-tolerance beleid ook nog eens benadrukt bij de betrokken ouders. En hebben de ouders geen grip meer op hun kinderen dan zal daar ook op ingegrepen moeten worden. Uit huis plaatsen is een oplossing die kan werken. Voor de ouders, de jongeren zelf, de buurt Blixembosch en de samenleving als geheel.
We willen immers in de wijk Blixembosch zo snel mogelijk naar normalisatie van de verhoudingen tussen alle betrokkenen. Camera’s weer weg, wijkbewoners en winkeliers die zich veilig voelen en jongeren die jong kunnen en mogen zijn zonder overlast te veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten