donderdag 18 februari 2010

De PvdA houdt woord, militairen weg uit Uruzgan


Als het aan de PvdA ligt komt er geen verlenging van de huidige missie in Uruzgan en wordt er dus nee gezegd tegen het verzoek van de NAVO ! En na zeventien overlegrondes tussen alle betrokkenen kan volgens de PvdA dit besluit ook snel genomen worden, namelijk voor 1 maart, zoals beloofd aan de tweede kamer.
Een meerderheid van de Nederlanders, 64% volgens Nu.nl, is het hier mee eens en vindt dat het tijd is om te vertrekken uit Uruzgan. Nederland heeft immers meer dan haar ‘fair share’ gedaan. Twee jaar langer dan vooraf afgesproken, hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. En de Nederlandse missie was één van de zwaarste van alle NAVO-landen. Er is goed werk verricht! Nu is echter de tijd gekomen dat andere NAVO-partners hun verantwoording nemen en het stokje van Nederland overnemen.
Meer nog dan het feit dat we gewoon ons steentje al ruim hebben bijgedragen, telt de belofte van het kabinet uit 2007: “Eind 2010 is de militaire missie beëindigd”! Deze afspraak was ondermeer de reden dat de PvdA indertijd akkoord ging met de verlenging van de missie en de missie dus überhaupt verlengd kon worden.
Wouter Bos heeft nu duidelijk gemaakt dat er wat de PvdA betreft niet meer gemarchandeerd kan worden met dit gegeven. Een langer verblijf na 2010 is geen optie. Het verzoek van de NAVO hiertoe kan dus ook afgewezen worden, en daar hoeft niet mee gewacht te worden. De kamer wil voor 1 maart een besluit en als het aan de PvdA ligt wordt dit besluit ook voor die datum genomen en de belofte aan de Nederlandse bevolking nagekomen.
Tot slot: we laten Afghanistan niet in de steek, maar de steun zal humanitair en opbouwend zijn en niet meer militair.
64% wil dat Nederland vertrekt uit Uruzgan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten