vrijdag 9 december 2011

2011 (deel 2)


Naast mijn twee speerpunten die in deel 1 zijn benoemd, bezuinigingen en Brainport, kwam er in 2011 onverwacht nog een omvangrijk dossier op onze pad. In eerdere blogs heb ik hier al over geschreven, de aankoop van de PSV-gronden. Een dossier waar de PvdA fractie het moeilijk mee had. Een belangrijk keerpunt voor een deel van onze fractie, en zeker ook voor mezelf, was het gesprek dat ik samen met onze fractievoorzitter Mieke Verhees op 10 juni had met de directie van PSV. Als PvdA fractie vonden we het belangrijk om persoonlijk in gesprek te gaan met de directie van PSV voor we een besluit zouden kunnen nemen over de grondaankoop voor € 48 miljoen. Twee zaken hebben we tijdens dit gesprek aan de orde gesteld en binnengehaald, tegen de verwachting van velen in. Ten eerste het feit dat we als gemeente de eerste 5 jaar € 5 miljoen achterhouden als risico-reserve. Er is dus nog maar € 43 miljoen overgemaakt aan PSV, de rest volgt na 5 jaar, vanaf 2017, met een bedrag van € 1 miljoen per jaar. Dus pas na 10 jaar is het totale bedrag van € 48 miljoen overgemaakt aan PSV. Het achterhouden van deze € 5 miljoen had tot doel om een extra buffer te creëren voor eventuele tegenvallers in de eerste jaren. Verder is het ook zo dat geld dat niet bij PSV op de bankrekening staat ook niet uitgegeven kan worden. Kortom, een belangrijk punt dat we die middag gerealiseerd hebben.
Een tweede punt wat we als PvdA fractie van belang vonden is de vergroting van de sociaal-maatschappelijke betrokkenheid van PSV. Hiertoe is die middag besloten om een adviesgroep in het leven te roepen die PSV hierin adviseert en bijstaat en, als er weer financiële ruimte is, er op toeziet dat de bijdrage van PSV aan echte sociaal-maatschappelijke projecten vergroot wordt. Helaas moeten we constateren dat deze adviesraad nog niet geïnstalleerd is. Jammer, want belofte maakt schuld en het zou PSV sieren als ze hier snel werk van zouden maken.
Met deze twee extra punten op zak hebben we als fractie besloten akkoord te gaan met de transactie. Hiermee was in de gemeenteraad ook de meerderheid bereikt, waardoor we PSV financieel weer in een gezonde positie hebben gebracht. Als PvdA fractie mogen we overigens best trots zijn dat we zelfstandig en rechtstreeks deze twee punten bij PSV hebben weten binnen te halen.
Verder heb ik persoonlijk in februari onbedoeld de ‘voorpagina’ gehaald met kritische en terechte vragen ten aanzien van te dure inhuur van externe consultants van een bureau dat ook nog eens slecht werk had geleverd, zie mijn blog van 19 februari. De wethouder gaf in de beantwoording aan dat hij ook van menig is dat het ambtelijke apparaat scherper moet inkopen. Nu zit immers 70% op het maximum in de mantelovereenkomsten afgesproken uurtarief. De toezegging is gegeven dat het percentage contracten waarbij het daadwerkelijke inhuurtarief onder het maximum uurtarief komt te liggen substantieel verhoogd moet worden. Dit verhaal krijgt dus begin 2012 een vervolg, immers dan geeft de wethouder opnieuw inzage in de inkoop en uurtarieven van ‘inhuur derden’ en weten we of het percentage van 70% substantieel verlaagd zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten