woensdag 7 december 2011

Kernafval onder Eindhoven?


Het interessantste debat tijdens de Raadsvergadering gisteren was die over de mogelijke opslag van kernafval onder Eindhoven. Middels een actuele motie, aangezwengeld door de Ernest Maas van de SP, werd snel duidelijk dat er een meerderheid zou zijn om inderdaad een brief naar minister Verhagen te schrijven dat Eindhoven geen kernafval wil opslaan. Een belangrijk thema hierbij is natuurlijk de (on)veiligheid, waarover nog veel niet duidelijk is. Zeker als we het hebben over de Boomse kleilaag, de grond onder Eindhoven, die onze stad hiervoor geschikt lijkt te maken. Er überhaupt nog te weinig zekerheid over de veiligheid van ondergrondse opslag van kernafval, maar zeker ten aanzien van de kleilaag onder Eindhoven is die onzekerheid nog groter. Vooralsnog moeten we dat als stad dus niet willlen. Dat de VVD tegen het versturen van de brief zou zijn, en dus voor de opslag van kernafval onder Eindhoven, was op voorhand wel duidelijk. Opvallend was echter de insteek van twee andere partijen.
Enerzijds de LPF, voorheen voorstander van kernenergie, die nu duidelijk maakte tegen kernenergie te zijn en dus ook tegen de opslag in Eindhoven. Dit naar aanleiding van de kernramp in Japan. Voorschrijdend inzicht, prima!
Dan de CDA, die tegen de motie stemde. Sterker nog, in een stemverklaring meldde het CDA dat men in de brief, die nu naar minister Verhagen verzonden gaat worden, duidelijk gesteld wil hebben dat het CDA tegen de brief is. Dit is een bijzonder standpunt, want is het democratische principe niet zo dat de meerderheid beslist en dat dit meerderheidsstandpunt ook het standpunt van de Raad is dat uitgedragen dient te worden? Ik weet het niet zeker, maar opvallend was het wel. Misschien is het CDA Eindhoven toch bang om hun grote leider Verhagen tegen te spreken?
Overbodig om te zeggen dat de PvdA de motie van de SP wel gesteund heeft!

3 opmerkingen:

  1. Ibrahim Wijbenga9 december 2011 om 10:19

    Hoi Arnold,

    Het is niet serieus om ministers lastig te vallen met brieven over potentiële kwesties. Als er een concreet voorstel komt zijn wij de eerste die het voor de veiligheid van de Eindhovenaar opnemen, maar dat snap je vast wel.

    Groetjes

    Ibrahim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ibrahim, ik begrijp je punt, maar toen de wethouder uitleg gaf over de volgorde, eerst een definitief besluit over een nieuwe kerncentrale, dan de procedure in waar we het afval laten, werd ik me er echt van bewust dat de trein al rijdt. Het is dus geen potentiële kwestie, maar een proces dat al in gang is gezet. Dus beter nu in stappen dan later, of zelfs te laat. Gr. Arnold

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Arnold,

    Nog bedankt voor de steun. Goed artikel overigens en goede reactie.

    Groeten,
    Ernest

    BeantwoordenVerwijderen