zondag 22 april 2012

Is Wilders de regie kwijt?

Na anderhalf jaar gedogen en de boel op scherp zetten op nagenoeg alle fronten, voornamelijk met tweets, heeft Wilders de stekker eruit getrokken. Dit tot verbazing van de regeringspartijen CDA en VVD die na 7 weken onderhandelen, onder de door Wilders ooit nog eens zo verfoeide Haagse stolp, dachten een akkoord te hebben bereikt. Sterker nog, er was zelfs nog ruimte aan het einde van de rit om aan enkele aanvullende eisen van Wilders tegemoet te komen. Zoals bijvoorbeeld een gedeeltelijk reparatie van het koopkrachtverlies van de ouderen. Maar nadat de afgelopen periode de PVV deuken had opgelopen, denk aan het vertrek van Brinkman en het gedoe in de provinciale staten in Limburg, was het tijd voor Wilders om weer eens op de trom te slaan. Tot meerdere eer en glorie van, vermoedelijk, Wilders zelf. Zonder rekening te houden met de gevolgen voor het land, die wel eens fors zouden kunnen zijn. De vraag is wanneer het besluit is gevallen om een streep te trekken. En wie dit besluit heeft genomen. Immers Wilders was zich bewust van het feit dat de 3%-norm overeind zou blijven en dat dit tot forse ingrepen zou leiden. En wat nu? Wilders lijkt voor wat betreft zijn financiële beleid flink naar links opgeschoven te zijn. Samenwerking met rechts lijkt dus voor de toekomst uitgesloten. En tegelijkertijd heeft Wilders in Europa een nieuwe ‘vijand’ gevonden nu het thema islamisering wat naar de achtergrond van het publieke debat lijkt te zijn verdwenen. Maar samen met de SP lijkt ook onmogelijk, evenals de PvdA natuurlijk. En het CDA lijkt ook voorgoed genezen, alhoewel je het natuurlijk nooit zeker weet. Kortom, de PVV lijkt zichzelf in de rol van de ultieme oppositiepartij te hebben geplaatst. Zou dat de opzet zijn geweest? Of is Wilders de regie een beetje kwijt?

woensdag 11 april 2012

Ga maar rustig slapen


Vanavond had het NRC twee berichten. Een feitelijk bericht over het Van Abbe rapport en een interview met Charles Esche. Verrassend, of misschien ook niet, hoe zaken anders geïnterpreteerd kunnen worden. Het ED bericht 'Forse kritiek op Van Abbe'. Het NRC somt in het artikel over het rapport een aantal kritiekpunten en aanbevelingen op. En de directie van het Van Abbe? Die bagatelliseert de bevindingen van de de drie onafhankelijke deskundigen die het advies hebben opgesteld. Jammer.



Commissie Van Abbe: duidelijk en helder rapport


De commissie die een onderzoek heeft gedaan naar het Van Abbemuseum heeft een goed rapport neergelegd bij de gemeenteraad. En de heren Van Beers, Oddens en Doeve waren gelukkig zo eigenzinnig om verder te gaan dan alleen de expliciete opdracht. De commissie stel overigens vooraf dat men de opdracht nooit als een bezuinigingsopdracht dan wel een ‘anti-museum operatie’ heeft ervaren. Dat is fijn, want zo is het ook nooit bedoeld geweest. Samengevat:
In de exploitatie van het museum ziet men de mogelijkheid om zo’n € 600.000 op de bijdrage van de gemeente te besparen.

zondag 8 april 2012


Samen met één burgemeester (Dordrecht) en vier wethouders (Tilburg, Roermond, Enschede en Gouda) is door het vaktijdschrift van de Nederlandse museumwereld, Museumvisie, mijn mening gepubliceerd over bezuinigen op musea.

Veel waard maar kost ook veel

Arnold Raaijmakers (51), PvdA gemeenteraadslid in Eindhoven: "Eindhoven heeft een goed cultureel klimaat en veel voorzieningen. Maar voor 2012 – 2015 ontkomen ook wij niet aan bezuinigingen op cultuur: structureel 6,6 miljoen euro. In de bezuinigingsvoorstellen ontbrak het Van Abbemuseum. De PvdA, maar ook andere partijen, vindt echter dat ook het Van Abbe zijn verantwoording moet nemen en meer moet bijdragen aan de bezuinigingsopdracht. Het Van Abbemuseum is de meest ondersteunde culturele instelling van de stad. Het ontvangt jaarlijks rond de 7 miljoen euro. Het museum is ons dus veel waard, maar trekt weinig betalende bezoekers én

maandag 2 april 2012

Brainport, een tanker op koers.


Dat Brainport van betekenis is voor Eindhoven en de regio, misschien wel grote betekenis, is duidelijk. Daar is iedereen het over eens. Het heeft veel goeds gebracht en kan in de toekomst, Brainport 2020, nog meer goeds brengen. Echter tegelijkertijd zijn er t.a.v. de structuur en financiën nog wel een paar opmerkingen te maken. Of, zoals in de PvdA bijdrages van 2011 al naar voren gebracht, kan het effectiever en efficiënter? Vorig jaar dachten we van wel en dit heeft geleid tot 3 moties en 1 amendement. Al deze moties en amendementen zijn met een stevige meerderheid aangenomen, dus het draagvlak voor uitvoering was in de Raad breed aanwezig. En ook in 2012 blijven we Brainport positief kritisch volgen.