woensdag 11 april 2012

Commissie Van Abbe: duidelijk en helder rapport


De commissie die een onderzoek heeft gedaan naar het Van Abbemuseum heeft een goed rapport neergelegd bij de gemeenteraad. En de heren Van Beers, Oddens en Doeve waren gelukkig zo eigenzinnig om verder te gaan dan alleen de expliciete opdracht. De commissie stel overigens vooraf dat men de opdracht nooit als een bezuinigingsopdracht dan wel een ‘anti-museum operatie’ heeft ervaren. Dat is fijn, want zo is het ook nooit bedoeld geweest. Samengevat:
In de exploitatie van het museum ziet men de mogelijkheid om zo’n € 600.000 op de bijdrage van de gemeente te besparen. Er is duidelijk potentieel om te komen tot meer bezoekersinkomsten en ook het restaurant en de bookshop bieden nog potentie. Verder is men van mening, gebaseerd op een benchmark, dat er ook zo’n 10% op het personeel bezuinigd zou kunnen worden. Ook valt de commissie op dat er geen kosten voor de nieuwbouw aan het Van Abbemuseum worden doorbelast. Een nieuwbouw die € 29,2 miljoen heeft gekost en waarvan de kosten nu geabsorbeerd worden elders in de gemeentelijke begroting. Tot slot heeft het Van Abbe geen groeistrategie en ook is er geen duidelijk doelgroepenbeleid geformuleerd.
Ten aanzien van de inhoudelijke koers stelt men dat de term ‘radicalisme’ vaak verschillend wordt uitgelegd en regelmatig negatief geassocieerd dan wel als onduidelijk getypeerd wordt. Ook wordt, en dit word breed gedragen in de stad, de eigen collectie van het Van Abbe onvoldoende benut.
De commissie is van mening dat het door de wethouder toegezegde onderzoek naar verzelfstandiging er moet komen. En verder, in dit kader, stelt men dat er ook gekeken zou moeten worden of de huidige directiestructuur nog wel de beste is.
Tot slot stelt de commissie dat het Van Abbe met de rug naar de stad staat, dit wordt ook breed zo ervaren, en te weinig de relatie aangaat met andere culturele instellingen, of instellingen op het gebied van de speerpunten van de stad, namelijk design en technologie. Ook zou men meer moeten aanhaken bij evenementen.
De commissie heeft ook lof voor het Van Abbe, zeker wat betreft de internationale waardering en reputatie.
Kortom, voldoende handvaten waar het Van Abbe direct mee aan de slag kan. Ik ben dan ook benieuwd naar het nieuwe beleidsplan van het Van Abbemuseum. Wat komt hier van de aanbevelingen in terecht en welke kansen ziet men. Of denkt men in alleen in termen van bedreigingen, zoals tot op dit moment het geval lijkt te zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten