woensdag 20 maart 2013

Eindhoven stapt in nieuw samenwerkingsverband

Eindhoven stapt samen met Best, Veldhoven en Helmond in het samenwerkingsverband ‘Campusgemeenten’. De hoofddoelstelling is het versterken van de economische structuur in Zuidoost-brabant. Dit nieuwe samenwerkingsverband is niet de enige in zijn soort, immers meerdere partijen houden zich er al in meer of mindere mate mee bezig. Denk aan Brainport Development, de Provincie, afdeling Economische Zaken gemeente Eindhoven, de BOM, SRE en nog zo wat instellingen. En nu dus ook het samenwerkingsverband ‘Campusgemeenten’.

Organisatie.
Gisteren kwam het voorstel in de commissie Economie & Mobiliteit. Waar de meeste partijen naadloos meegingen in het Raadsvoorstel, waren wij als PvdA (opbouwend) kritisch. Natuurlijk zijn we voor samenwerking. Wie kan daar immers tegen zijn. Samenwerking maakt je sterker en als gemeente beter toegerust voor toekomstige uitdagingen. Maar dan moet je wel durven de doelen scherp te definiëren en te begrenzen. Immers samenwerkingsverbanden hebben nogal eens de neiging te institutionaliseren en na verloop van tijd het tot hun taak te rekenen om te groeien en zo groot mogelijk te worden. Hiervan zijn in de regio al wel voorbeelden. Vandaar dat de PvdA gepleit heeft voor een netwerksamenwerkingsverband, los en op basis van projectfinanciering. Dus geen traditionele organisatie, maar flexibel en lean.

Afstemming.
Daarnaast hebben we twee ‘oude’ moties onder de aandacht gebracht. De eerste, uit maart 2011 (‘afstemming van activiteiten’), riep het college op om te komen tot ontdubbeling van activiteiten die door meerdere partijen worden opgepakt. Denk aan internationale acquisitie waar meerdere organisaties, zie hierboven, elkaar op de vliegtuigtrappen verdringen. In het activiteitenplan van de ‘Campusgemeenten’, waar internationale acquisitie ook een kernactiviteit is, staat te lezen ‘dat niemand echt goed weet wat de ander doet’ (citaat). Zorgwekkend als je weet dat het college twee jaar geleden is opgeroepen om deze kluwen te ontwarren. Gelukkig ligt er nu een harde toezegging dat voor de zomer een en ander duidelijk wordt. Kortom, wie doet ‘wat’ en wie gaat ‘wat’ doen.

Marketing.
De tweede motie is van september 2011, genaamd ‘branding Brainport centraliseren’. Deze motie vroeg het college om de marketing van het merk Brainport te centraliseren en onder te brengen bij één organisatie, bijvoorbeeld de Eindhovense marketingclub EHV365. De nieuwe samenwerking ‘Campusgemeenten’ wil komen tot één regionaal marketingplan, maar kiest niet welke organisatie dit gaat uitvoeren. EHV365, Helmond Citymarketing of zelfs Brainport Development worden genoemd. Ook ten aanzien van deze vraag kwam gelukkig de toezegging van de wethouder dat er voor het einde van het jaar duidelijkheid komt.

Het lijkt erop dat de samenwerking ‘Campusgemeenten’, waar we als PvdA voor zijn, nu ook daadwerkelijk tot een paar stappen voorwaarts gaat leiden. We blijven het volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten