zondag 10 maart 2013

Plaza Futura, de stad in ‘rep en roer’ (1)?


Dat het Plaza Futura dossier een hoofdpijndossier zou worden was eigenlijk van het begin af duidelijk. En zo loopt het helaas nu ook.

Ooit zou het € 10 miljoen kosten, nu zitten we al op € 14 miljoen.
Ooit zou de huur € 250.00 bedragen voor het gehele NatLab, op te brengen door meerdere partijen. Nu moet alleen Plaza al € 370.000 ophoesten (wat overigens nog een zeer vriendelijke huur is voor een accommodatie van € 14 miljoen). Hier komt dan nog de huur van Broet en Baltan bij, gezamenlijk € 62.000. Deze moeten we dan als gemeenschap wel weer direct als extra subsidie aan Baltan en Broet compenseren (uit de Cultuur begroting).
Ooit zouden het STRP Festival en MU nog een rol spelen. Dit is ook al niet meer het geval. De betrokkenheid van deze twee gerenommeerde partijen is gereduceerd tot ‘nul’.
Ooit was er sprak van een drie-eenheid. Art-house cinema, horeca en vlakke-vloer theater. Nu wordt duidelijk dat het vlakke-vloer theater, ondanks dat er een dure multifunctionele zaal wordt gebouwd, opgeofferd is om de dreigende (of betere gezegd inmiddels actuele) tekorten te dekken. Overigens was dit al langer bekend, simpelweg omdat het college op vragen vanuit de Raad altijd al heeft aangegeven binnen de begroting te blijven, en mocht er toch een overschrijding komen, dan zou dit leiden tot minder vlakke-vloer theater en meer film.

Kortom, de investering is al € 4 miljoen hoger dan oorspronkelijk bedoeld (en de bouw is nog maar net gestart), de exploitatiekosten (huur) zijn al €180.00 per jaar hoger, deels op voorhand af te dekken door de gemeente, en van de uitgangspunten, horeca, film EN vlakke-vloer theater is niet veel meer over.
Je vraagt je af, wat ik al eens eerder heb gedaan, waarom we niet gewoon een ondernemer hebben gevraagd om een commerciële art-house bioscoop met horeca op Strijp S te beginnen? Dat dit financieel, misschien met een lagere starthuur in de opstart periode, mogelijk is, wordt bewezen in andere steden. Dit had ons als gemeenschap geld kunnen besparen dat we deels weer hadden kunnen gebruiken om elders en voor minder geld het vlakke-vloer theater een nette plaats te geven. Bij voorkeur binnen de kaders van een bestaande organisatie zoals het Parktheater. Maar helaas was dit idee ‘not-done’, immers het vlakke-vloer theater zou dan elders ondergebracht moeten worden, iets wat de meerderheid van de politiek (toen) niet zag zitten. Tsja, het heilige geloof van de politiek in cultureel ondernemerschap lijkt hardnekkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten