zaterdag 13 maart 2010

Agnes, Emile, Camiel, Wouter en Job


Een erg drukke week, met de klapper aan het einde. De week van de duiding, Agnes en Emile, afscheid van de oude raad, Camiel, installatie van de nieuwe raad, Wouter en tot slot Job! De week begon in Eindhoven met de duiding van de verkiezingsuitslag. Alle partijen waren van mening dat de grootste partij, de PvdA, het voortouw in de coalitievorming zou moeten nemen. Inmiddels is de informateur, mevrouw Annemiek Toonen, aan de slag gegaan. Dinsdag was het afscheid van de oude raad.Zes raadsleden werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Van de PvdA Gaby van den Biggelaar en Wildrik Burema. Ook had het de koningin behaagd om Bernard Gerard, 20 jaar raadslid voor de SP, te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. En dat voor een overtuigd republikein!
Donderdag werd de nieuwe raad geïnstalleerd. 45 enthousiaste en betrokken Eindhovenaren die zich vier jaar inzetten voor de stad. Het jongste raadslid, Ferry van den Broek van de VVD, is 21 jaar. De nestor is Dré Rennenberg van het Ouderen Appel, 72 jaar oud. Of moeten we zeggen jong?
De week gaat ook de boeken in als de week van de landelijke machtswisselingen. Eerst gaf Agnes Kant van de SP er de brij aan. Ze heeft niet kunnen brengen wat er van haar verwacht werd. Haar tomeloze inzet en betrokkenheid waren niet voldoende om de grote man, Jan Marijnissen, op te volgen. Emile Roemer, een echte Brabander, is de nieuwe man. By the way, ook Jan Marijnissen was een Brabander. Daarna gaf ook de kroonprins van het CDA, Camiel Eurlings, aan dat hij de politiek gaat verlaten. Meer privé tijd en het stichten van een gezin, in de goede CDA traditie, is de reden. De klapper kwam natuurlijk vrijdag. Wouter Bos trekt zich terug uit de actieve politiek! Totaal onverwacht, maar wel te begrijpen. Wouter heeft veel voor de partij betekent en met name de partij een moderner en dynamischer gezicht gegeven. Twaalf dienstjaren, zware jaren, en drie kleine kinderen zijn de achtergrond van het besluit. Een verlies voor de PvdA, maar wel een te respecteren besluit. Waar we als Partij trots op mogen zijn is dat we zoveel kwaliteit in huis hebben dat we direct een zeer goede kandidaat lijsttrekker klaar hebben staan, Job Cohen! Een gerespecteerd bestuurder die nu in het land al door de meerderheid gezien wordt als toekomstig premier. Een bindend leider met een visie en sociale boodschap. Een antwoord op de polarisatie. We hebben met Job Cohen aan het roer zeker de mogelijkheid om de grootste partij van het land te worden en de komende vier jaar Nederland door het te verwachte zware weer te loodsen. Op basis van een Sociaal en Realistisch beleid dat niemand bij voorbaat uitsluit. Samen Sterk.

PS: gehoord ... ‘wat zou het toch fijn zijn als Wilders een groot gezin heeft’ :-)

3 opmerkingen:

  1. Arnold, het zou te prijzen zijn als je ook wat meer ingaat op de commotie die het tijdstip van bekendmaking van weggaan door Bos heeft veroorzaakt. De nieuwe rooie koning bewieroken (als de ander nog zijn spullen aan het pakken is), is gemakkelijk.
    De kern van het verhaal is: het bewust geheimhouden van het vertrek door Bos terwijl zijn besluit al weken daarvoor was genomen. Omdat voor veel mensen toch de aantrekkingskracht van de absolute nr. 1 van het allergrootste belang is, had dit feit niet verzwegen mogen worden. De man heeft nota bene volop campagne gelopen in het hele land en de indruk gewekt dat hij nog van alles wilde doen om zijn partij verder te helpen. Hij wist dat hij dat dus niet ging doen en heeft indirekt gelogen. Niet erg netjes.
    Waarom toch weer zo achterbaks ?
    Ben een vent ! En ben eerlijk als je je besluit hebt genomen. Verkeerde verwachtingen wekken. Bah.
    Afgeven op Wilders is gemakkelijk.
    Nee, hier zit Bos knalfout. Eerlijk zijn had stemmen gekost. Dat moest ondanks alles voorkomen worden. Dan maar minder correct en eerlijk.
    Niet de stijl van een partij die ik voorsta.
    Wilders is eerlijker denk ik. Prijs mensen uit ander kamp ook eens om zaken die ze beter doen dan je eigen club.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat 'KANDIDAAT raadslid' kan als benaming voor Arnold er toch wel af ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Marcel, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je deels gelijk hebt, deels ook niet. Een goed tijdstip van wisseling van leider, dat alle partijen zint, is er vaak niet. Natuurlijk had Wouter Bos zijn vertrek eerder aan kunnen kondigen, maar vergeet niet dat alles in een stroomversnelling is gekomen door de val van het kabinet. De communicatie rondom dit soort zaken moet strak geregisseerd worden en dat kost tijd. En verder waren de afgelopen verkiezingen geen landelijke verkiezingen, maar gemeentelijke. Ik ontken natuurlijk niet dat Wouter Bos in de lokale verkiezingen geen rol speelt, daarmee zou ik hem tekort doen. Maar we hebben het in Eindhoven beter gedaan dan de landelijke trend en dat was en is de verdienste van de lokale PvdA en haar lijstrekker.

    BeantwoordenVerwijderen