zondag 7 maart 2010

De campagne zit erop en de uitslag is bekend: PvdA op 1


Het stof van de verkiezingsstrijd is neergedaald en de rode potloden zijn weer opgeborgen. De kiezer heeft geoordeeld en in Eindhoven blijft de Partij van de Arbeid de grootste met 10 zetels! Op basis van de landelijke peilingen, gecorrigeerd voor de PVV die in Eindhoven niet meedeed, zou de PvdA in Eindhoven 8,7 zetels gescoord moeten hebben. De PvdA Eindhoven heeft het dus ruim 1 zetel beter gedaan dan de landelijke trend! Waardering dus voor het gevoerde lokale beleid en alles in de stad wat ‘mede mogelijk gemaakt is door de PvdA’. Winnaars in Eindhoven waren de VVD, van 6 naar 8, D66 van 1 naar 6 zetels en Groen Links (+1). De partijen die samen met de PvdA de afgelopen vier jaar in de coalitie zaten, CDA en SP, verloren beiden, respectievelijk 1 en 2 zetels. Opvallend was verder dat van de tien Partij van de Arbeid raadsleden er zes de drempel voor een voorkeurszetel hebben gehaald. Dit geeft aan dat we een breed gedragen en herkenbaar team zijn. Complimenten hiervoor.
Ik ben zelf uitgekomen op 151 voorkeurstemmen. Een mooie score binnen de top 10 van nieuwkomers in de raad! Bedankt allemaal.
En nu ... de coalitievorming. Er zijn veel varianten mogelijk. Brede coalities met een draagvlak van 30 zetels en krappere coalities op basis van 24 zetels. Ook zijn er programmatische uitdagingen die nog flink aandacht behoeven. Wat bijvoorbeeld te denken van Eindhoven Airport en de ring rondom Eindhoven. En natuurlijk aandacht voor de bemanning van het college. Werk genoeg aan de winkel en over een paar weken weten we meer.

1 opmerking:

  1. Succes Arnold. Ik zie dat er goed nieuw bloed in de Raad stroomt en ben positief gestemd. Ook over het herleefde gevoel dat het samen moet en dat er respekt voor de andere mening mag zijn. Dat is respekt naar die steeds kleiner wordende kiezersgroep.
    Besef goed bij je werk, dat je ook de niet-kiezer ergens moet zien te plaatsen. Die vormen ook een deel van de Eindhovense samenleving.

    BeantwoordenVerwijderen