vrijdag 19 maart 2010

Bezuinigen, een kwestie van keuzes?


Vanaf 2012 ontkomt ook Eindhoven er niet aan. In navolging van de landelijke bezuinigingen zal ook in Eindhoven het mes erin moeten. Het CPB heeft berekend dat er landelijk structureel € 29 miljard moet worden bezuinigd, 6 miljard minder dan de eerste schattingen. Voor Eindhoven zou dit een bedrag van € 20 tot € 25 miljoen structureel kunnen betekenen. Een forse opgave, temeer daar er tegelijkertijd ook inkomstenbronnen opdrogen. Allereerst zijn er geen incidentele baten meer te verwachten uit de verkoop van nutsbedrijven. Deze zijn inmiddels al verkocht en de overwaarde van de verkoop is de afgelopen jaren al geïnvesteerd in de stad. Verder zal het grondbedrijf in de toekomst geen bijdrage meer leveren aan de gemeentelijke begroting en waarschijnlijk ‘toegroeien’ naar een budgetneutrale activiteit. Ook incidentele fondsen vanuit de provincie en Europa zullen minder worden, simpelweg omdat ook daar bezuinigd moet worden.
Extra uitgaven zijn er ook de komende jaren. Denk in dit kader aan de hogere uitgaven, vanwege de economische crisis, die gemoeid zijn met de bijstandsuitkeringen en het armoedebeleid. Mogelijkerwijs komen er ook nog extra financiële uitdagingen op de stad af in het kader van decentralisatie van taken van het rijk naar de gemeentes. Tot slot moet er over 2009 nog een tekort van vermoedelijk € 5 miljoen gedicht worden.
Maar er is ook goed nieuws. Eindhoven heeft, zoals het er nu uitziet, geen grote ‘zeperds’ in de pijplijn, geen Noord-Zuidlijn bijvoorbeeld of musea zoals het Rijksmuseum of Stedelijk in Amsterdam, die jaren uitlopen in de tijdsplanning en financieel ook volkomen uit de bocht vliegen. Laten we dat zo houden. Verder hebben we als stad een gezonde uitgangspositie omdat de balans op orde is en we voor 2010 een sluitende begroting hebben. Ook zijn de gemiddelde woonlasten in Eindhoven gelukkig erg laag (2009 € 601, bron Elsevier). Misschien levert de afvalstoffenheffing een, weliswaar klein, voordeel op vanwege het gescheiden inzamelen van plastic. Ook zijn er nog reserves met een bestemming waarvan de invulling nog niet in gang is gezet. Over deze reserve kan nog een besluit genomen worden dat eventueel afwijkt van de positie die indertijd, toen de gelden werden bestemd, ingenomen werd.
Het dossier ‘bezuinigingen’ moet met een goede en frisse kijk op de zaken aangepakt worden. Niet teveel nieuw beleid, alleen daar waar het duidelijk een positief effect sorteert op de speerpunten. Bestaand beleid evalueren en waar het niet beantwoordt aan de gestelde doelen stoppen. Maximaal inzetten op een efficiënte gemeentelijke bedrijfsvoering, waar mogelijk door meer samen te werken. Dat er dus scherpe en soms harde keuzes gemaakt moeten worden, kritisch naar het eigen kostenpatroon gekeken moet worden en er in sommige gevallen ook ‘nee’ gezegd zal moeten worden, is evident. Maar we staan er als stad goed voor en als we de middelen die we ter beschikking hebben op de juist manier en innovatief inzetten, kunnen we als stad beter en sterker uit de crisis komen.

1 opmerking:

  1. Tja. Nu kijken de coalitiepartijen wellicht iets anders aan dan ambtenarencursusjes van 6,2 miljoen. Het kon niet op de afgelopen jaren.
    Scholenbouw, och doe maar 50 miljoen vast in een pakketje op buro mittendorf. Hoe zouden ze dat gedaan hebebn als er geen NRE verkocht zou zijn....???
    Vier jaar sinterklaas en dat geld dat nu nodig is is weg.
    Als de dames en heren raadsleden zo thuis met de centen omgaan dan krijgen ze de wind vqan voren en de deurwaarder op de stoep. Van andermans geld is het echter goed mooi weer spelen.
    Nu is het geld nodig en is het verbrast.
    Domdomdom.
    Kwestie van de foute bestuurders aanstellen.
    Dom beleid geweest.
    Niet luisteren naar oppositie en nu met de gebakken peren zitten. En de veroorzaker, Bos ook, maar ook in Ehv de SP, zijn weg.
    Triest. Berouw komt na de zonde.

    Verder wordt de dualiteit verkraqcht.
    mary Fiers had nog niet benoemd mogen worden als raadslid. Die dubbelrol nu kan niet. Kwalijk.

    BeantwoordenVerwijderen