woensdag 22 december 2010

Er is geen zondag meer


Er is geen zondag meer

Er is alleen lawaai en snelverkeer

Er is geen eind en geen begin meer aan de week

Er is geen zondag meer

En alles racet en raast

Er is geen zondag meer
Er is alleen haast

Ik wil 'm terug
Precies als vroeger

Met de warenhuizen dicht

Want ik wil eens per week de eeuwigheid op zicht

Ik wil de zondag terug

De stilte en het groen

Ik wil de zondag terug
De zondag terug van toen


Bovenstaand gedicht van Paul de Leeuw werd door het CDA ‘voorgedragen’ als reactie op het initiatief van D66 in de commissievergadering van 21 december om het thema zondag-openstelling nog maar weer eens in de ‘groep’ te gooien. De stelling van D66 is: iedereen is helemaal vrij om te kiezen en dus moeten alle Eindhovense winkeliers zelf kunnen bepalen of ze op een zondag, of welke dag van de week dan ook, al dan niet open gaan. Of deze vrijheid ook echt wordt doorgetrokken en het voorstel dus betekent dat alle winkels in Eindhoven ook echt twentyfour/seven open mogen zijn werd niet duidelijk. Dit zou, als we de redenering van D66 volgen, wel de ultieme consequentie zijn. Echter dit werd niet duidelijk, dus ook is niet duidelijk hoe D66 in het geval van 24/7 om wil gaan met de veiligheid- en leefbaarheidissues (wonen in winkelgebieden)? Wie weet kan D66 hier nog over nadenken. Of denkt men hier liever niet over na, omdat de consequentie kan zijn dat het enige argument voor de volledige zondag-openstelling, de totale vrijheid van het individu, toch begrensd moet worden?
Verder was het opvallend dat D66, en ook andere partijen, niet vooraf even gesproken hadden met de Stichting Detailhandel Binnenstad Eindhoven. Bart Meijer, de voorzitter van deze stichting die de belangen behartigt van de detailhandel in de binnenstad, was bij de commissievergadering aanwezig. Het SDBE standpunt was mij, uit eerdere gesprekken, al enige tijd bekend. De detailhandel in de binnenstad is tevreden met de huidige 14 zondagen en acht verdere oprekking dus overbodig. De enige vraag die men heeft is meer en betere inspraak in de vaststelling van deze 14 zondagen. D66, en enkele andere ‘vrijzinnige’ partijen, praten over de detaillisten en niet met de detaillisten. Typisch voorval van jammer.
Verder werd om de totale zondagsopening te ondersteunen de consument er bij gehaald. De consument moet immers volgens D66, als de behoefte daar is, op alle (zon)dagen kunnen shoppen. Iedere zondag dat de winkels dicht zijn is een ‘ernstige’ beperking van de rechten en vrijheden van de consument. Het leek er wel op of D66, en sommige andere fracties, niet op de hoogte zijn van het feit dat ook het Winkelcentrum in Woensel ook één zondag in de maand open is. Dit betekent dus dat er minimaal twee zondagen in de maand al twee volledig geoutilleerde grote winkelcentra open zijn. Daarnaast zijn er ook nog de zondag-openstellingen in de kleinere winkelcentra en, je zou het bijna vergeten, internet! Kortom, aanbod en mogelijkheden genoeg, maar het kan volgens D66 altijd meer. Echter moet het altijd meer? En betekent meer ook altijd beter? En moet juist in deze tijd consumeren nog steeds als een god aanbeden worden, of is het tijd voor consuminderen en bewuster leven.
Verder vergat D66 nog te denken aan het feit dat als detaillisten de vrije keuze hebben we misschien straks in een binnenstad lopen waar alleen de grootwinkelbedrijven alle zondagen open zijn en de lokale middenstand, met haar bijzondere en leuke winkelconcepten en persoonlijke benadering, de deuren dicht houdt en rolluiken naar beneden. Hoe aantrekkelijk is dit? Is dit reclame voor de stad? Denk het niet.
En verder dreigt natuurlijk door deze maatregel een verdere teloorgang van de eerder genoemde 'couleur locale'. Deze trekt weg uit de binnenstad waardoor het aanbod ernstig verschraalt en we overgeleverd zijn aan de grootwinkelbedrijven. Koopgoten die door het gehele land identiek zijn. Boring!
En tot slot de kosten en medewerkers. Weet D66 wat een medewerker kost op zondag, als ze überhaupt al te vinden zijn? En dan heb ik het niet over de studenten en parttimers die bij AH of C1000 werken, maar over gekwalificeerd en gemotiveerd personeel dat de klant tot volle tevredenheid te woord kan staan en helpen. Dit is toch echt een andere categorie medewerkers dan in een grootwinkelbedrijf, zonder overigens de medewerkers van deze bedrijven tekort te willen doen.
Kortom, weinig tot geen argumenten om de volledige zondag-openstelling te onderbouwen, behalve dan wat voorbeelden van voorstanders uit de vriendenkring van een raadslid of reacties op een twittervraag van een ander raadslid. Mager.
Hopelijk laten we het dus zoals het is en veranderen we niet om het veranderen! Meer is immers niet altijd beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten