vrijdag 26 november 2010

Aaron Koblin: data, schapen en Johhny Cash


Op de STRP conferentie ‘Esphere: Living in the Cloud', geopend door wethouder Mary-Ann Schreurs, was de eerste key-note spreker wat mij betreft ook meteen een hele bijzondere. Aaron Koblin, 28 jaar, is kunstenaar, designer en programmeur en werkt vooral met data. Als een van de meest bekende datakunstenaars gebruikt hij grote datasets om intrigerende visualisaties te maken. Ook maakt hij dynamische interfaces en crowd-based kunstwerken. Zijn werken zijn over de hele wereld te zien, onder andere in het MoMa in New York. Naast zijn werk als kunstenaar is Aaron Koblin ook ‘Technology Lead van Google’s Creative Lab'. Overigens boeiend om te zien dat Google autonome kunstenaars in dienst neemt! Zouden meer bedrijven moeten doen denk ik. Het is immers mooi om te zien hoe nieuwe technieken ook nieuwe kunst creëren, en vice versa. Erg spannend en uitdagend. En bijzonder dat we zo’n inspirerende jonge kunstenaar naar Eindhoven kunnen halen. Enkele prachtige projecten van Koblin zijn:

The Johnny Cash project. Deelnemers wereldwijd zijn uitgenodigd om een tekening te maken die onderdeel wordt van een collectieve videoclip ter ere van Johnny Cash, op zijn nummer ‘Aint’ no Grave’. Een indrukwekkende en krachtige clip.
'The making of'
The Johnny Cash Project
De clip 'Aint' no Grave'


The Sheep Market. Een collectie van 10.000 schapen getekend door ‘workers on Amazon’s Mechanical Turk’. Voor iedere tekening (‘sheep facing to the left’) is 0,02 dollar betaald.
The Sheep Market


The New York Talk Exchange. Illustreert de wereldwijde uitwisseling van informatie tussen NY en andere steden op basis van de visualisatie van long distance telefoonverkeer en IP data.
NYTE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten