woensdag 24 november 2010

Integriteit, geloofwaardigheid en vakmanschap


Na mijn kritische stuk eerder over de PVV kamerleden waar van alles mis mee schijnt te zijn, kwam er vandaag nieuws naar buiten over PvdA-er Fatima Elatik. En eerlijk is eerlijk, als je kritisch bent op anderen, moet je minimaal even kritisch zijn op je eigen partijgenoten. Ruim een maand nadat Fatima Elatik door de raad van de stadsdeel Oost als stadsdeelvoorzitter is weggestuurd, komt ze alweer terug in dezelfde functie. Mevrouw Elatik was weggestuurd, onder andere door de eigen PvdA fractie, vanwege een garantstelling van om en nabij € 30 miljoen ten behoeve van Muziekcentrum Muzyq. Nadat Muzyq in de financiële problemen kwam en niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen, heeft de bank haar garantstelling gelicht waardoor er potentieel in een klap € 30 miljoen gemeenschapsgeld verdampt. Dit noemen ze bestuurlijk falen. Als betreffende mevrouw zich dan ook nog bagatelliserend uitlaat over deze fout en miskenning van de raad, dan is de maat vol. En zo was het zo’n maand geleden dus ook in Amsterdam Oost. Opstappen dus. Maar niet alleen Ajax is de weg kwijt, ook Amsterdam Oost schijnt het spoor bijster te zijn. Mevrouw Elatik komt nu, met steun van de PvdA, terug op haar stoel als stadsdeelvoorzitter? Hoe is dit mogelijk en hoe kan een partij die denkt zich dit te kunnen veroorloven zichzelf serieus nemen?En hoe denkt deze partij dat anderen haar nog serieus kunnen nemen? En durft deze partij, in elk geval de afdeling Amsterdam Oost, zonder in de lach te schieten, zichzelf nog af te vragen waarom de burger het vertrouwen in de politiek verliest, waarom de kloof tussen burgers en politiek zo groot is, waarom kiezers naar de PVV vluchten en waarom de PvdA zetels verliest? Sorry, deze vragen zijn met het recente gebeuren in het Amsterdam Oost me dunkt wel beantwoord. Daar hoeft geen onderzoek meer aan te pas te komen na deze ernstige faux pas. En dan zijn er nog een paar zaken meer die schijnen te spelen. Mevrouw Elatik:
1) heeft voor zichzelf afgelopen jaar een dienstauto gehuurd op kosten van de belasting betaler. Op z’n minst ongebruikelijk. Vragen hierover werden niet in de openbaarheid beantwoord, maar achter gesloten deuren!
2) vond het nodig om met een taxi naar de Ien Dales lezing in Nijmegen te gaan. Kosten voor de belastingbetaler € 450 (had ze ook al niet een dienstauto gehuurd?).
3) kwam recent ook nog eens in opspraak toen ze een boot à raison van € 35.000 had gehuurd om deel te nemen aan het Sail.
Is het met bovenstaande recente trackrecord misschien niet ongeloofwaardig om zelfs maar terug te durven komen? Heeft dit niet met persoonlijke integriteit en geloofwaardigheid te maken? En vakmanschap en geschiktheid voor de functie? Ik schaam me, maar eigenlijk zouden mevrouw Fatima Elatik, de fractie en het bestuur van de PvdA in Amsterdam Oost dit moeten doen. Helaas is, ben ik bang, de schade voor de PvdA alweer veroorzaakt.
Het bovenstaande staat los van de zaken die mevrouw Elatik ongetwijfeld in het verleden ook goed heeft gedaan voor onze partij en haar stadsdeel. Maar na al het bovenstaande in zo’n korte periode past slechts bescheidenheid, nederigheid en al dan niet tijdelijk iets anders gaan doen. Dit is gewoon een onbegrijpelijk verhaal voor de burger en beschadigd de politiek in het algemeen en de PvdA in het bijzonder.
Tot slot. In een interview in het weekblad Intermediair van april 2009 haalde mevrouw Elatik het volgende advies van van wijlen burgemeester Schelto Patijn aan als het beste advies dat ze ooit kreeg: ‘Blijf in nauw contact met jezelf, behoud je integriteit, neem de tijd om te luisteren naar je binnenste’. Misschien dat iemand in de nabijheid van mevrouw Elatik dit advies nog eens onder haar aandacht kan brengen.

PS: Ik heb om de feiten te checken hoor en wederhoor proberen toe te passen. Helaas was Mevrouw Elatik niet bereikbaar. Ook de PvdA fractie en het PvdA bestuur van de afdeling Amsterdam Oost hebben (vooralsnog) niet gereageerd.

PS 2 (26 november): Na publicatie van bovenstaande blog ontving ik een reactie van de fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam Oost. Op de site van de PvdA Amsterdam Oost was alleen onderstaande brief van het Stadsdeel Oost te vinden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten