woensdag 15 juni 2011

PSV, de deal


In mijn blog van 6 april, toen er nog geen formeel verzoek van PSV bij de Gemeente Eindhoven lag, vroeg ik me af tot welke (financiële) vraag aan de gemeente het inschakelen van McKinsey&Company zou gaan leiden. Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder en hebben we gisteren in de commissie Financiën & Bestuur de transactie besproken. In de afgelopen twee maanden heb ik stapels document gelezen, waaronder omvangrijke taxatierapporten van Troostwijk en juridische documenten ten aanzien van het onderzoek naar eventuele staatssteun van Houthoff Buruma. Verder vele gesprekken met de wethouder(s), ambtenaren, adviseurs, collega politici uit de Raad en PSV.
Al die tijd hebben we als PvdA onze kaarten tegen de borst gehouden. Immers, als het een zakelijke deal betreft, en dat (b)lijkt het te zijn, is het goed dat de buitenwacht niet te vroeg weet hoe je er in staat. Mooi dat we, ondanks heftige discussies, als fractie onze gelederen gesloten hebben weten te houden en er niets naar buiten is gekomen wat we niet naar buiten wilde brengen (zie het artikel uit de Volkskrant van 10 juni en mijn blog van 1 juni over de second opinion van het CDA). Vanaf vandaag is het anders, immers we hebben ons standpunt in de commissie medegedeeld. Onze uitgangspunten zijn dat: (1) PSV van waarde is voor de stad, (2) er balans moet zijn tussen het belang voor de stad en het risico voor de stad en (3) er geen mistige en warrige constructie moet ontstaan waar we steeds dieper in wegzakken.
De zakelijke deal lijkt qua opzet goed, echter zonder risico is er niets, dus ook niet deze deal. Vandaar dat we als PvdA nog een extra eis hebben neergelegd, in de vorm van een concreet voorstel, om het risico af te dekken, met name in de eerste jaren. De gemeente betaalt PSV immers ruim 48 mio voor de aankoop van de grond, waarvan PSV slechts 41 mio direct gebruikt om langlopende leningen en andere verplichtingen af te lossen. Resteert een bedrag van 7 mio dat rechtstreeks in de kas van PSV stroomt. Hiervan wil de PvdA 5 mio op een aparte derden-rekening zetten die door de gemeente wordt beheerd. Jaarlijks storten we 5 ton terug op de rekening van PSV. Dat betekent dat we voor de eerste 10 jaar een aflopend spaarpotje hebben als extra buffer. We hopen dat PSV met deze extra zekerheid voor de gemeente akkoord gaat.
Verder is voor de PvdA de sociaal maatschappelijke commitment van PSV van belang. PSV heeft becijferd dat men jaarlijks voor een tegenwaarde van 1.3 mio maatschappelijke projecten wegzet. Wil de PvdA bereid zijn om deze transactie met PSV te doen, dan willen wij dat PSV zich nog veel meer profileert als de club die diepgeworteld is in de Eindhovense samenleving. Het gaat niet alleen over wat de stad voor PSV kan betekenen, maar zeker ook over wat PSV voor de stad kan betekenen. Wij zien dat PSV zich al behoorlijk inzet, maar we willen nog meer profijt voor de wijken en de breedtesport. We hebben dan ook gevraagd om een adviesgroep samen te stellen, waarin opgenomen representanten uit de stad, verenigingen en politiek. Deze adviesgroep gaat minimaal twee keer per jaar met PSV om tafel om te kijken wat er in de stad leeft en waar welke projecten op kunnen worden ingezet (misschien zelfs de aanleg van kunstgrasvelden voor de amateur voetbal verenigingen?). Zodat de inzet van PSV aansluit bij de ambities van de gemeente. Wij willen verder ook dat deze inzet wordt vergroot zodra de begroting van PSV dit toelaat. Ook ten aanzien van dit tweede punt zijn we als PvdA optimistisch dat PSV haar verantwoording zal nemen en dat de sociaal maatschappelijke component goed geborgd wordt in de deal met PSV. Kortom, even afwachten de komende twee weken of beide zaken daadwerkelijk ingevuld worden.
Tot slot: wat heb ik me verbaasd over de nonsens die over dit onderwerp is verspreid door mensen die niet of niet volledig geïnformeerd waren of zijn. Onderbuik emoties en populisme. Jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten