donderdag 30 juni 2011

Unheimisch


Soms lijkt het erop dat je genoegen moet nemen met wel heel kleine succesjes in de politiek. Zo voelde het wel afgelopen dinsdag na afloop van de stemming over de deal met PSV. Het extra risico potje wat we als PvdA hebben binnengehaald, naasts de minstens zo belangrijke extra maatschappelijke inzet door PSV, werd door sommige andere partijen afgedaan als een schaamlapje. Ook een enkele wethouder vond de actie van de PvdA om rechtstreeks meer uit de deal te halen maar riskant. Het was immers allemaal zo broos. Jammer, maar voor mijn gevoel had er zelfs nog meer in gezeten. Maar dat is dan misschien het (nood)lot als je voor de inhoud gaat en niet voor de bühne. En maar een enkele goed ingevoerde lokale ‘politiek-watcher’ die ziet welke inspanningen getroost zijn om deze twee belangrijke punten binnen te halen. Vandaar dat het feestgedruis op het stadhuisplein mij toch een beetje vreemd overkwam.
Natuurlijk begrijp ik de fans, voor wie tot hun grote opluchting PSV door deze deal weer een positievere toekomst tegemoet gaat dan zonder de deal. Na de stemming stormde men onder luid gejuich de raadszaal uit, enerzijds van opluchting en blijdschap en anderzijds denk ik ook omdat het toch een lange zit was op de tribune. Alle PSV-fans bejubelde en bewierookte hun leiders, Tiny Sanders en Marcel Brands. Natuurlijk, alle respect voor de Tiny Sanders die de club, naar het lijkt, uit zeer woelig vaarwater heeft geloodst. Maar nu begint het pas. Want de verantwoording is groot en er zijn stevige beloftes gedaan aan de stad Eindhoven. Ik ben benieuwd wanneer we als Raad worden uitgenodigd om te praten over de voortgang van dit proces en invulling van de beloftes?
Ook bekroop me een unheimisch gevoel toen ik hoorde dat direct na het bekend maken van de 48 mio deal voor de ingang van het stadhuis de directie van PSV de koop van twee nieuwe spelers bekend maakte (Mertens en Strootman). Dit, lijkt het wel, als opportunistische olie op het vuur van de euforie. 13 miljoen kosten deze twee voetballers en in diverse media was te lezen dat de spelers met de miljoenen van de gemeente gehaald waren. Mijns inziens was het dus PR-technisch niet handig om dit moment te kiezen. Het was gepaster geweest als PSV met deze bekendmaking even had gewacht. Zou er überhaupt overleg zijn geweest met de communicatiedeskundigen van de gemeente hierover? Laten we het erop houden dat het soms moeilijk is om bij al het door de supporters tentoongespreide enthousiasme en optimisme voor de volle 100% scherp te blijven. Maar goed, case closed (toch wel met een goed gevoel overigens). We zullen het met aandacht moeten blijven volgen de komende jaren.
En dan nu, Natlab 2.0 (of Plaza Futura 6.3), waarschijnlijk weer een dankbaar onderwerp voor deze blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten